Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Τα ανταλλάγματα που ζήτησε η DT για το 5%

Την τυπική έγκριση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων, που αναμένεται να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, χρειάζεται πλέον η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom. "Αγκάθι" το δίκτυο οπτικών ινών.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Τα ανταλλάγματα που ζήτησε η DT για το 5%
Την τυπική έγκριση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων, που αναμένεται να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, χρειάζεται πλέον η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, μετά και τη χθεσινή συνάντηση του διευθύνοντος συμβούλου της γερμανικής εταιρίας με τον ΥΠΟΙΟ, κ. Γ. Παπαθανασίου.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη σύμβαση που υπέγραψαν πέρυσι το Δημόσιο και η γερμανική εταιρία, από τη στιγμή που η μεταβίβαση αυτή γίνεται νωρίτερα από τη συμπλήρωση ενός έτους από την πρώτη είσοδο των Γερμανών στον ΟΤΕ, ισχύει η προσυμφωνημένη τιμή των 27,5 ευρώ ανά μετοχή, που σημαίνει ότι στα κρατικά ταμεία θα μπουν περίπου 674 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας έτσι σχεδόν τα 2/3 του φετινού στόχου για έσοδα 1 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις. Στο υπουργείο Οικονομίας εκτιμούν ότι η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Η απόσταση ανάμεσα στο ποσό που θα εισπράξει το Δημόσιο και σε αυτό που αντιστοιχεί στην τρέχουσα αξία του 5%, με βάση τη χρηματιστηριακή τιμή, είναι περίπου 385 εκατ. ευρώ.

Φυσικά η D.T. δεν είχε το δικαίωμα να αρνηθεί, αλλά ζήτησε κάποια ανταλλάγματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, βασικό αίτημα των Γερμανών είναι να προχωρήσει το Δημόσιο στην υλοποίηση και της δεύτερης παραγράφου της αρχικής σύμβασης, που προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του 2011 μπορεί να μεταβιβαστεί επιπλέον 10% σε τιμή έως και 20% υψηλότερη από τη χρηματιστηριακή τιμή των τελευταίων 20 ημερών πριν από τη συμφωνία.

Μία τέτοια εξέλιξη δεν θα ήταν καταστροφική για τα δικαιώματα του Δημοσίου, καθώς αυτά διασφαλίζονται σε μεγάλο βαθμό ακόμα και με παρουσία 10%. Όμως, εάν πέσει το ποσοστό του Δημοσίου στο 10%, τότε θα βρεθεί μια ανάσα πριν από την απώλεια του ελέγχου, το οποίο θα συμβεί εάν υποχωρήσει κάτω από το όριο του 5%.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η D.T. ζήτησε να προχωρήσει το πρόγραμμα για την παροχή οπτικών ινών σε περίπου 2 εκατομμύρια κατοικίες και επιχειρήσεις, προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ.


"Αγκάθι" το δίκτυο οπτικών ινών για ΟΤΕ - ΥΜΕ

Πιέσεις ώστε ο ΟΤΕ να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στην ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών FTTH (Fiber to the Home) επιχειρεί να ασκήσει η διοίκηση της εταιρίας με τη "συμπαράσταση" της Deutsche Telekom.

Αυτό φάνηκε κάτι περισσότερο από ξεκάθαρα κατά τη συνάντηση που είχαν χθες στο υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών με τον κ. Στυλιανίδη οι κ. Βουρλούμης και Όμπερμαν.

Οι δύο άνδρες φέρονται να εκδήλωσαν το ενδιαφέρον του Οργανισμού να συμμετάσχει στην ανάπτυξη του δικτύου, έργο που έχει προϋπολογισμό 2,1 δισ. ευρώ, ωστόσο εκείνο που ζητήθηκε με έμφαση είναι να ξεκαθαριστεί το πλαίσιο στη βάση του οποίου θα προχωρήσει ο συγκεκριμένος σχεδιασμός.

Η απάντηση που έλαβαν από τον κ. Στυλιανίδη, ότι αφενός το έργο θα πραγματοποιηθεί, καθώς πρόκειται για έργο που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει τοποθετήσει ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, αλλά και πως αυτό θα γίνει βάσει των κανόνων που ορίζουν το ελληνικό αλλά και το κοινοτικό δίκαιο, μάλλον δεν θα πρέπει να ικανοποίησε ιδιαίτερα τα δύο στελέχη για δύο λόγους:

Πρώτον, το δίκτυο οπτικών ινών, που προβλέπεται να συνδέσει στο Internet  σε υψηλές ταχύτητες 2 περίπου εκατομμύρια νοικοκυριά, θα είναι δίκτυο άμεσα ανταγωνιστικό στο υφιστάμενο δίκτυο χαλκού που διαθέτει ο ΟΤΕ.

Δεύτερον, ο διαχωρισμός της υποδομής από την εκμετάλλευση του νέου δικτύου που αναμένεται να ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα αποτελέσει έναν από τους τρεις χρηματοδότες του έργου, είναι διαδικασία που ο ΟΤΕ ουδόλως επιθυμεί γιατί τον φέρνει αντιμέτωπο με το "φάντασμα" του λειτουργικού διαχωρισμού του, ζήτημα το οποίο κατά καιρούς έχει τεθεί, αν και όχι μετ’ επιτάσεως, είναι αλήθεια, από τον άσπονδο φίλο του ΟΤΕ τον πρόεδρο της ΕΕΤΤ κ. Αλεξανδρίδη.

Θα πρέπει στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι στο πρόσφατο παρελθόν από στελέχη του ΟΤΕ έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα ανάπτυξης του δικτύου, αφού, όπως σημειώνεται, το δίκτυο του ΟΤΕ επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών, ενώ δεν λείπουν και οι φωνές που κάνουν λόγο για καθυστέρηση στα επενδυτικά σχέδια του Οργανισμού λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην υλοποίηση του δικτύου οπτικών ινών.

Πολύπλοκο το νομικό πλαίσιο

Ο σχεδιασμός του ΥΜΕ προβλέπει ότι το δίκτυο οπτικών ινών FTTH (Fiber to the Home) θα συνδέσει με υψηλές ταχύτητες στο Διαδίκτυο περίπου δύο εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις που βρίσκονται στις πρωτεύουσες των νομών και στις κυριότερες πόλεις.

Την εποχή αυτή στο υπουργείο ολοκληρώνεται η σύνταξη του θεσμικού πλαισίου το οποίο χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη πολυπλοκότητα καθώς επιχειρεί να ρυθμίσει σειρά ζητήματα, ορισμένα εκ των οποίων ουδέποτε στο παρελθόν είχαν αντιμετωπιστεί. Μεταξύ άλλων τα θέματά αυτά αφορούν:

-Στη χορήγηση δικαιωμάτων διέλευσης για εγκαταστάσεις οπτικών ινών σε δημόσια, δημοτική και ιδιωτική γη.

-Στην απαλλαγή καταβολής τελών χορήγησης και χρήσης δικαιωμάτων διέλευσης στον πάροχο της υποδομής.

-Στον καθορισμό των τελών που πρέπει να καταβάλλει ο ανάδοχος για τη χρήση υφιστάμενων υποδομών.

- Στη δυνατότητα εγκατάστασης οπτικών ινών σε υφιστάμενες υποδομές.

Μετά την έγκριση του έργου από την Ε.Ε., η οποία τοποθετείται περίπου στο φθινόπωρο, θα ακολουθήσει η πρόσληψη συμβούλου που θα έχει ως αντικείμενο την ετοιμασία των τευχών δημοπράτησης του διαγωνισμού. Η "Στρατηγική για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και τις νέες τεχνολογίες 2008 - 2013" προβλέπει πως θα γίνει με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Πρόκειται να καθοριστούν τρεις γεωγραφικές ζώνες σε όλη τη χώρα και να συσταθούν εταιρίες ειδικού σκοπού (ΕΕΣ), που θα αναλάβουν τη δημιουργία του δικτύου.

Το κράτος αναμένεται ότι θα καλύψει, με τη μορφή πληρωμών διαθεσιμότητας προς τις ΕΕΣ, περίπου το 1/3 της συνολικής επένδυσης, το οποίο υπολογίζεται σε 2,1 δισ. ευρώ. Ισόποση θα είναι και η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ το υπόλοιπο κόστος θα αποτελέσει τη συμμετοχή των ιδιωτών. Η διάρκεια της σύμπραξης του Δημοσίου και των ιδιωτών είναι 30 έτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v