Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Πρόθεση πώλησης επιπλέον 5% από το Δημόσιο

Την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ενεργοποιήσει τη διάταξη της σύμβασης για πώληση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ στη DT στην προκαθορισμένη τιμή των 27,5 ευρώ ανά μετοχή γνωστοποίησε ο ΥΠΟΙΟ στον δ/ντα σύμβουλο της DT.

ΟΤΕ: Πρόθεση πώλησης επιπλέον 5% από το Δημόσιο
Την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ενεργοποιήσει τη διάταξη της σύμβασης, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα του ελληνικού δημοσίου να πουλήσει ποσοστό 5% των μετοχών του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom στην προκαθορισμένη τιμή των 27,5 ευρώ ανά μετοχή, γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου στον διευθύνοντα σύμβουλο της D.T., κ. Rene Obermann, κατά τη σημερινή τους συνάντηση, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπαθανασίου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Η συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας του ΟΤΕ και της Deutsche Telekom, που υπεγράφη πέρυσι και κυρώθηκε με νόμο από τη Βουλή, προβλέπει ότι η D.T. είναι υποχρεωμένη να αγοράσει ποσοστό 5% των μετοχών του ΟΤΕ στην τιμή των 27,5 ευρώ, εφόσον της το ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς αυτό να επηρεάζει σε τίποτα τα δικαιώματα του ελληνικού δημοσίου στον έλεγχο του Οργανισμού, όπως καθορίζονται από τη συμφωνία.

Η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ με βάση το χθεσινό κλείσιμο στο χρηματιστήριο είναι 11,77 ευρώ. Αυτό σημαίνει, ότι από την πώληση του 5% του ΟΤΕ το ελληνικό δημόσιο θα εισπράξει το ποσό των 674.000.000 ευρώ έναντι του ποσού των 288.500.000 ευρώ που θα εισέπραττε με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή των μετοχών. Δηλαδή, το ελληνικό δημόσιο, με βάση τη σύμβαση, θα έχει επιπλέον όφελος 385.500.000 ευρώ.

Επιτέλους, πρέπει κάποτε σε αυτήν τη χώρα να σοβαρευτούμε. Ποιος Έλληνας πολίτης μπορεί να είναι αντίθετος με την ενεργοποίηση αυτού του δικαιώματος, που θα αποφέρει όφελος 674.000.000 ευρώ για τη χώρα, χωρίς να μειώνονται τα δικαιώματα του ελληνικού δημοσίου στον ΟΤΕ;

Προφανώς, μόνο η αντιπολίτευση, που κυριαρχείται από άκρατο λαϊκισμό και από πλήρη ανευθυνότητα".

---Αντιδρούν αντιπολίτευση, εργαζόμενοι


"Μνημείο ανευθυνότητας" χαρακτηρίζει η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα οικονομίας, κ. Λούκα Κατσέλη την πρόθεση της κυβέρνησης για πώληση του 5% του ΟΤΕ για ταμειακούς λόγους.  

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά "Οι σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας, σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να εκποιήσει επιπλέον 5% μετοχών του ΟΤΕ για ταμειακούς λόγους αποτελούν μνημείο ανευθυνότητας.

Προκαλούν εύλογα ερωτηματικά για τις επιπτώσεις από την επιζήμια διαχείριση δημόσιας περιουσίας, σημαντικών δημόσιων εργαλείων ανάπτυξης.

Ο κ. υπουργός και η απερχόμενη κυβέρνηση, αμετανόητοι και παρά το μήνυμα των πρόσφατων εκλογών, ούτε μπορούν, ούτε θέλουν να καταλάβουν ότι, οι δημόσιες και μάλιστα κερδοφόρες επιχειρήσεις, που επιτελούν ένα σημαντικό αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο, δεν πωλούνται αλλά αναπτύσσονται.

Καλούμε την κυβέρνηση να κατανοήσει την κόκκινη γραμμή που θέτουν το ΠΑΣΟΚ, η κοινωνία και οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.

Επειδή πλέον, μετά και τις σημερινές δηλώσεις, ούτε ο υπουργός ούτε η αποχωρούσα κυβέρνηση, μπορούν να κατανοήσουν ότι το ζητούμενο της ελληνικής κοινωνίας είναι η αλλαγή πολιτικής για να υπάρχει ανάπτυξη, το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να μην επιβαρύνουν άλλο με νέες επιζήμιες πράξεις το λαό, το μέλλον της χώρας και τις επιλογές της επόμενης κυβέρνησης".

Εν τω μεταξύ, μετά τις σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου για την πώληση του 5% του Μετοχικού Κεφαλαίου του ΟΤΕ στην D.T., η ΟΜΕ-ΟΤΕ :

• Ζήτησε άμεση συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς προκειμένου να εκφράσει την πλήρη αντίθεσή της.

• Ζήτησε άμεση συνάντηση με τον Ρενέ Όμπερμαν για τον ίδιο λόγο.

• Συγκαλεί έκτακτο Δ.Σ. για λήψη αποφάσεων για κινητοποιήσεις στην κατεύθυνση αποτροπής αυτής της εξέλιξης.

Η ΟΜΕ-ΟΤΕ θα αναδείξει με κάθε τρόπο τους λόγους της αντίθεσής της προς τους ΄Ελληνες πολίτες και καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της, ο ΟΤΕ είναι Επιχείρηση στρατηγικής σημασίας και πρέπει να παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v