Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ετεροβαρής η συμφωνία της BP με την ΕΛΠΕ

Αναθεωρήσεις εκ των υστέρων προκύπτουν στη συμφωνία ΕΛΠΕ και BP, γεγονός το οποίο δημιουργεί ερωτήματα μήπως έχει καταστεί ετεροβαρής.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Ετεροβαρής η συμφωνία της BP με την ΕΛΠΕ
Αναθεωρήσεις εκ των υστέρων προκύπτουν στη συμφωνία ΕΛΠΕ και BP, γεγονός το οποίο δημιουργεί ερωτήματα μήπως έχει καταστεί ετεροβαρής.

Πιο συγκεκριμένα, στο διοικητικό συμβούλιο των ΕΛΠΕ, που έγινε την προηγουμένη Πέμπτη, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία εισήγηση της διοίκησης του ομίλου για την τροποποίηση της έγκρισης παροχής εγγύησης της ΕΛΠΕ σε σύμβαση δανείου για τη χρηματοδότηση του δικτύου και των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων της BP.
 
Ενώ το αρχικό ποσό του δανείου που είχε εγκριθεί τρεις μήνες πριν ήταν 250 εκατ. ευρώ, τώρα αυτό φθάνει στα 350 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, διέρρευσε ότι ανατρέπεται και η αρχική συμφωνία για τη διατήρηση της σημαίας της BP στα εξαγοραζόμενα πρατήρια από τα τρία στα εννέα χρόνια.

Τρεις ημέρες μετά την επιστολή που έστειλε στα ΕΛΠΕ η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ζητώντας να οριστεί ημερομηνία για τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης προκειμένου να εκλεγεί η νέα διοίκηση του ομίλου, η παρούσα διοίκηση αντί αυτού επέλεξε να δεσμεύσει τον όμιλο με επιπλέον δανεισμό για την εξαγορά της BP Hellas, ανατρέποντας και όσα η ίδια είχε ανακοινώσει το καλοκαίρι, ενώ συμφώνησε να καταβάλει επιπλέον τίμημα για τη χρήση του σήματος της BP έως το 2018.

Ας δούμε τα γεγονότα. Στην επίσημη ανακοίνωση των ΕΛΠΕ για την εξαγορά του δικτύου της BP αναφερόταν ότι το τίμημα είναι 359 εκατ. ευρώ, που συμπεριλαμβάνει και την ανάληψη καθαρού δανεισμού και άλλων υποχρεώσεων της εξαγοραζόμενης εταιρίας, ύψους 40 εκατ. ευρώ.

Στις 27 Αυγούστου το Δ.Σ. των ΕΛΠΕ ενέκρινε τη σύναψη κοινοπρακτικού δανείου 250 εκατ. ευρώ από τη θυγατρική της, Hellenic Petroleum Finance, προκειμένου να καλυφθεί ένα μέρος της εξαγοράς. Στις 19 Νοεμβρίου η διοίκηση των ΕΛΠΕ προτείνει το δάνειο αντί 250 εκατ. ευρώ να φθάσει το ποσό των 350 εκατ. ευρώ και αυτό σημαίνει πως το σύνολο του ποσού της εξαγοράς θα καλυφθεί με δανεισμό. Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα τα μέλη του Δ.Σ. των ΕΛΠΕ δεν έχουν ενημερωθεί επίσημα για τις λεπτομέρειες της εξαγοράς της BP Hellas. Η πρόταση της διοίκησης των ΕΛΠΕ έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία.

Και δεν φτάνει η δανειακή επιβάρυνση του ομίλου των ΕΛΠΕ για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς, προκύπτει και ένα νέο στοιχείο για τη χρήση του σήματος της BP. Υψηλόβαθμα στελέχη των ΕΛΠΕ και της BP σε συνάντηση με δημοσιογράφους το καλοκαίρι ανέφεραν ότι η σημαία της BP θα διατηρηθεί στα εξαγοραζόμενα πρατήρια έως το 2012.

Το κόστος της χρήσης για τα τρία χρόνια είχε συμφωνηθεί στα 5 εκατ. ευρώ ανά έτος, ήτοι 15 εκατ. επιπλέον του κόστους της εξαγοράς, που αθροιστικά ανέβαινε στα 374 εκατ. ευρώ. Μόλις προχθές διέρρευσε από πηγή που δεν επιδέχεται διάψευση πως η χρήση του σήματος θα φτάσει έως το 2018, με τα ΕΛΠΕ να πληρώνουν 0,20 ευρώ το λίτρο για τις καταναλώσεις της BP, ποσό που υπερβαίνει τα 5 εκατ. ευρώ ανά έτος, τα οποία είχαν συμφωνηθεί για τα πρώτα τρία χρόνια!

Καθόλου άσχημα για την BP. Η συγκεκριμένη μάλιστα διασφάλισε και τις θέσεις εργασίας για 240 εργαζομένους της, οι οποίοι θα εξακολουθήσουν να εργάζονται στην BP Hellas, επιχείρηση η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνει αυτόνομη εμπορική εταιρία, υπό τη στέγη των ΕΛΠΕ.

Τι αγόρασαν τελικά τα ΕΛΠΕ;


Αν συνυπολογίσει κανείς και το γεγονός ότι τα 1.200 πρατήρια της BP εξαρχής μειώνονται κατ' αρχάς σε 1.100, γιατί τα 100 τα υποχρεώνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού να αποδεσμευτούν, για να μην υπάρξουν μονοπωλιακά φαινόμενα σε ορισμένες νησιωτικές περιοχές και αν συνεχιστεί η επιθετική πολιτική μεσαίων εταιριών που αποσπούν από το δίκτυο της BP πρατήρια, τελικά πόσα θα μείνουν στην BP Hellas;
 
"Η σημερινή συμφωνία αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την ανάπτυξη του ομίλου μας και είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τη στρατηγική μας", δήλωσε με ικανοποίηση ο διευθύνων σύμβουλος κ. Γ. Κωστόπουλος στο επίσημο δελτίο Τύπου για την ανακοίνωση της εξαγοράς. Είναι τελικά;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v