Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλάζουν όροι στη συμφωνία ΒΡ-ΕΛΠΕ

Αναθεωρούνται ορισμένοι όροι της συμφωνίας εξαγοράς της BP Hellas από τα Ελληνικά Πετρέλαια, σηματοδοτώντας τη βούληση να διατηρηθούν αυτόνομες οι ΕΚΟ και ΒΡ, υπό τη στέγη των ΕΛΠΕ. Τι λένε οι πληροφορίες.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Αλλάζουν όροι στη συμφωνία ΒΡ-ΕΛΠΕ
Αναθεωρούνται ορισμένοι όροι της συμφωνίας εξαγοράς της BP Hellas από τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Ενώ είχε καταρχήν συμφωνηθεί ότι τα πρατήρια της BP θα διατηρήσουν τη σημαία τους τουλάχιστον έως το 2012, νεότερες έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό έχει ανατραπεί και τα πρατήρια της BP θα μείνουν ως έχουν έως το 2018. Εξέλιξη που σε μεγάλο βαθμό σηματοδοτεί και τη βούληση να διατηρηθούν αυτόνομες οι δύο εμπορικές εταιρίες, ΕΚΟ και BP Hellas, υπό τη στέγη των ΕΛΠΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έως τα τέλη του έτους εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η εξαγορά των μετοχών της BP Hellas από τα ΕΛΠΕ, αφού προηγηθεί η απόσχιση των δραστηριοτήτων των λιπαντικών, των αεροπορικών και ναυτιλιακών καυσίμων και του τομέα ηλιακής ενέργειας, για να μείνουν στην εξαγορασθείσα εταιρία μόνο το δίκτυο των πρατηρίων και οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις.

Η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αυτή τη στιγμή, συνεπώς δεν έχει καταβληθεί ακόμη το συμφωνηθέν τίμημα από τα ΕΛΠΕ.

Μετά την εξαγορά η BP Hellas θα ενταχθεί στον όμιλο των ΕΛΠΕ ως θυγατρική, για να ξεκινήσει η επόμενη φάση, που περιλαμβάνει την πλήρη προσαρμογή της στα δεδομένα του ομίλου (π.χ. μηχανοργάνωση). Αυτή η διαδικασία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον έναν χρόνο.

Αμέσως μετά το σενάριο που φαίνεται να προκρίνεται είναι η λειτουργία δύο ανεξάρτητων νομικά εμπορικών εταιριών, οι οποίες, όμως, θα μπορούν να λειτουργούν με κοινές υποστηρικτικές υπηρεσίες για οικονομίες κλίμακας.

Η ενδεχόμενη συγχώνευση είναι ένα σενάριο το οποίο σε αυτή τη χρονική στιγμή δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται και σε κάθε περίπτωση μετατίθεται για την τρίτη φάση της εξαγοράς, η οποία δεν πρόκειται να εξεταστεί πριν από το 2012, χωρίς και να αποκλείεται εν τέλει να μην προχωρήσει κιόλας.

Εξάλλου, υπέρ της διατήρησης της νομικής αυτονομίας των δύο εμπορικών εταιριών τάσσονται όχι μόνο οι άνθρωποι της BP, αλλά και ένα μέρος του στελεχικού δυναμικού των ΕΛΠΕ.

Δεν μπορεί να θεωρηθεί άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι μετατίθεται έως το 2018 η διατήρηση της σημαίας της BP στο δίκτυο των πρατηρίων της.

Αξιοσημείωτο, εξάλλου, θεωρείται και το γεγονός ότι η εξαγορά γίνεται από τα ΕΛΠΕ και όχι από την ΕΚΟ ΑΒΕΕ.

Να σημειωθεί ότι σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία εξαγοράς της Shell από τη Motor Oil, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v