Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι golden… workers του ΟΛΠ

Κοινωνική δυσαρέσκεια, τριβές στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και επιφυλάξεις για την ανταγωνιστικότητα του ΟΛΠ προκαλεί η υπόθεση της εθελουσίας εξόδου των "300 του ΟΛΠ". Τι απαντά η πλευρά Ανωμερίτη.

Οι golden… workers του ΟΛΠ
Χαμηλώνουν οι τόνοι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, μετά την αποσαφήνιση από τον κ. Γ. Ανωμερίτη (προέδρου και CEO του ΟΛΠ) για το ποιος θα αναλάβει τελικά το μεγάλο κόστος της εθελουσίας εξόδου.

Σύμφωνα με τον κ. Γ. Ανωμερίτη ο ΟΛΠ αναλαμβάνει το βάρος με τη σχετική διαδικασία να μην αφορά στους "300 λιμενεργάτες" αλλά στο σύνολο του προσωπικού, που θα μπορούσε να στοιχειοθετήσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και εθελουσίως να συνταξιοδοτηθεί μέσα στην επόμενη 5ετία.

Όμως, το κόστος άσχετα αν θα το πληρώσει ο ΟΛΠ (μένει να διευκρινιστεί πώς θα χρηματοδοτηθεί το εγχείρημα) παραμένει υψηλό.

Και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής στενότητας και πιέσεων στην πλειονότητα των κοινωνικών ομάδων. Αυτό εξηγεί και την κοινωνική δυσαρέσκεια, τη γενικότερη αρνητική υποδοχή, που είχε η συμφωνία ΟΛΠ - εργαζομένων.

Τα 62 εκατομμύρια ευρώ όπου θα φτάσει το κόστος της εθελουσίας εξόδου 309 εργαζομένων θεωρούνται από την αγορά υψηλό τίμημα, καθώς η διοίκηση θα εξοικονομήσει μόλις 11 εκατομμύρια ευρώ από τη μη καταβολή μισθών (σε όρους καθαρού αποτελέσματος).

Συνολικά, το κόστος της πρόωρης συνταξιοδότησης ενός μικρού αριθμού εργαζομένων που δεν είχαν χρόνο ωρίμανσης θα επιβαρυνθεί στα 74 εκατ. ευρώ, ενώ με την καταβολή επιπλέον διαφορών το πακέτο θα ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μία επώδυνη οικονομικά συμφωνία του ΟΛΠ, που από αρκετούς χαρακτηρίζεται λεόντειος και δεδομένης της συγκυρίας βρίσκεται σε αναντιστοιχία με το κοινό αίσθημα.

Η επιλογή της διοίκησης του οργανισμού, κατ’ επέκταση και της κυβέρνησης, να πλειοδοτήσει για να κλείσει ένα χαίνον μέτωπο στρέφεται εναντίον άλλων κοινωνικών ομάδων που ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα, αλλά δεν διαθέτουν τη διαπραγματευτική ισχύ των εργαζόμενων του ΟΛΠ.

Μάλιστα, με βάση την τελική συμφωνία, ο οργανισμός θα επιβαρυνθεί έως και τη χρήση του 2011 με άλλα 8 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο της "εξασφάλισης ισοδύναμων όρων εργασίας και αμοιβής των εργαζομένων μετά τη λειτουργία του προβλήτα Ι". Κι αυτό γιατί στο τέλος του 2010 θα καταβληθούν 4.000 ευρώ και άλλα τόσα στο τέλος του 2011.

Πρακτικά, με αυτές τις δύο επιδοτήσεις οι μηνιαίες αποδοχές αυξάνονται περίπου 8% - 12%, αισθητά υψηλότερα από τη μελλοντική συλλογική σύμβαση εργασίας της διετίας 2010 - 2011 και πολύ πιο πάνω από τις αυξήσεις που θα λάβουν στην πλειονότητά τους οι εργαζόμενοι που συνδικαλιστικά ανήκονυ στη ΓΣΕΕ και στην ΑΔΕΔΥ. 

Και το γερό στρίμωγμα για την εισηγμένη…

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως η ταυτόχρονη αύξηση του λειτουργικού κόστους σε συνδυασμό με το "πάγωμα" των τιμολογίων την ίδια περίοδο θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα του φορέα.

Παράλληλα, από το 2012 με τη λειτουργία του αναβαθμισμένου από τους Κινέζους προβλήτα 2, ο ανταγωνισμός θα ενταθεί περισσότερο, καθώς η θυγατρική εταιρία εκμετάλλευσης που έχει συστήσει η Cosco "θα χτυπήσει" με τιμολόγια φθηνότερα μέχρι και 40% σε σχέση με τον πρώτο προβλήτα.

Επιπλέον, την ίδια περίοδο στα οικονομικά μεγέθη του ΟΛΠ θα αποτυπώνεται η επιβάρυνση από το συνολικό κόστος του προγράμματος εθελουσίας, της συνταξιοδότησης άλλων εργαζομένων.

Δεδομένου, ότι το κόστος μισθοδοσίας του ΟΛΠ διαμορφώνεται στο 73% - 75% των δαπανών, καθίσταται εμφανής η ανελαστικότητα λειτουργίας των υφιστάμενων προβλητών, που εκμεταλλεύεται ο οργανισμός. Επιπρόσθετα, οι Κινέζοι θα έχουν ολοκληρώσει την αναβάθμιση του προβλήτα και των εγκαταστάσεων (γερανογέφυρες, μηχανισμοί φόρτωσης - εκφόρτωσης, συστήματα ασφάλειας). Κυβερνητικοί παράγοντες δικαιολογούν την γαλαντόμο τακτική της διοίκησης του ΟΛΠ προκειμένου να κλείσει ένα μέτωπο πολιτικά και οικονομικά επιζήμιο.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων είχαν προκαλέσει έμφραγμα στην αγορά και είχαν εγκλωβίσει στην τελευταία απεργία τους περισσότερα από 20.000 εμπορευματοκιβώτια, επιφέροντας ζημία 3,5 - 4 εκατ. ευρώ την εβδομάδα στον οργανισμό.

Στη συμφωνία προβλέπεται πως οι συμβάσεις θα επανεξεταστούν το 2012 και εάν οι αμοιβές υπερεργασίας και αργιών έχουν μειωθεί περισσότερο από 40% του μέσου όρου των αντίστοιχων αμοιβών των ετών 2007 και 2009 θα υπάρξει πρόσθετη ενίσχυση.

Σημειωτέον πως σύμφωνα με τα στοιχεία μισθοδοσίας του 2007 οι μέσες μικτές αμοιβές ενός διοικητικού υπαλλήλου του οργανισμού διαμορφώνονταν στις 58.000 ευρώ και στις 76.000 ευρώ για έναν λιμενεργάτη. Στον συνολικό μισθό των τελευταίων θα πρέπει να υπολογιστεί πως σχεδόν 18.000 ευρώ αφορούσαν σε πρόσθετες αμοιβές.

Να σημειωθεί ότι η σύμβαση παραχώρησης προβλέπει πως για τα επόμενα χρόνια η Cosco σε τακτά χρονικά διαστήματα θα κλείνει μέρη του προβλήτα ΙΙ προκειμένου να υλοποιήσει επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί έως το 2016.

Επίσης, συνεχίζεται η παράλληλη συζήτηση μεταξύ του υπουργείου Οικονομίας, της ΣΕΠ (θυγατρικής της Cosco) αλλά και της Κοινότητας για τα φορολογικά προνόμια, που θα απολαμβάνουν τελικά οι Κινέζοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v