Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha-Eurobank: Διαφωνίες για τη συνένωση (upd2)

Οι εξελίξεις λόγω PSI και BlackRock άλλαξαν τα δεδομένα του ντιλ. Δεν δεσμεύεται σε χρονοδιάγραμμα η Alpha Bank. Σε διαφορετικό μήκος κύματος η Eurobank. Παρέμβαση του ΥΠΟΙΚ. Έρευνα στις συναλλαγές επί των δύο μετοχών.

Alpha-Eurobank: Διαφωνίες για τη συνένωση (upd2)
Με μία λιτή ανακοίνωση η Alpha Bank γνωστοποιεί ότι "δεν μπορεί να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα για τη συγχώνευση με τη Eurobank και την εν γένει εξέλιξη της συμφωνίας". 

"Είμαστε σε διαβούλευση με την Αlpha Bank για να ολοκληρωθεί η διαδικασία το συντομότερο δυνατό", δηλώνει η Eurοbank, κινούμενη σε διαφορετικό μήκος κύματος, καθώς εκτιμά ότι "δεν συντρέχουν λόγοι καθυστέρησής της".

Η σύγχυση για τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση των δύο τραπεζών οδήγησε τις χρηματιστηριακές αρχές σε αναστολή διαπραγμάτευσης των δύο μετοχών, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα ξεκινήσει έρευνα για τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στην Alpha και στη Eurobank το τελευταίο διάστημα.  

Στο θέμα παρενέβη και το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του στην οποία φαίνεται ότι είναι υπέρ της ολοκλήρωσης της συμφωνίας. Σε αυτήν, αφού σημειώνει ότι είχε χαιρετίσει τη συμφωνία των δύο πλευρών, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι διοικήσεις των τραπεζών παρακολούθησαν στενά τις εξελίξεις με το PSI και ότι "δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο ή διαφορετικό, σε σχέση με αυτά που έχουν λάβει υπ' όψιν τους και έχουν συνυπολογίσει οι δύο τράπεζες".

Το PSI και η σχέση ανταλλαγής

Οι μέτοχοι Alpha και Eurobank ενέκριναν την απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη με σχέση ανταλλαγής 7 μετοχές Eurobank για κάθε 5 μετοχές Alpha. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες υπάρχει ρήτρα επανεξέτασης της σχέσης ανταλλαγής, βάσει των αποτελεσμάτων στο μέτωπο της οικειοθελούς ή μη αναδιάρθρωσης του χρέους.

Στην ρήτρα επανακαθορισμού της σχέσης ανταλλαγής, μετά την οριστικοποίηση των αποφάσεων για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που διακρατούν οι ιδιώτες, είχε αναφερθεί η στήλη Χαμαιλέων (Καυτά tips για Black Rock και Alpha- Eurobank) στις 11 Δεκεμβρίου.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Alpha στην ανακοίνωσή της συναρτά την εν γένει εξέλιξη της συγχώνευσης με το PSI σημειώνοντας ότι δεν δύναται επί του παρόντος να παράσχει ακριβή ένδειξη για το χρονοδιάγραμμα και την εν γένει εξέλιξη της συγχώνευσης «συνεπεία τρεχουσών μακροοικονομικών εξελίξεων με άμεσες επιπτώσεις επί του τραπεζικού τομέα (Private Sector Involvement - PSI)» .

Η Eurobank από την πλευρά της εκτιμά ότι δεν συντρέχουν λόγοι καθυστέρησής της συγχώνευσης σημειώνοντας ότι είναι σε διαβούλευση με την Αlpha Bank για να ολοκληρώσει τη διαδικασία το συντομότερο δυνατό. Να σημειωθεί ότι στην Αθήνα βρίσκονται τα στελέχη του ομίλου EFG κ.κ. Αντωνάτος, Πεταλάς και Μουσετίλ.

Καθόλου τυχαίο δεν είναι επίσης ότι το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση με την οποία πρακτικά υπενθυμίζει ότι η απόφαση της συγχώνευσης ελήφθη στις 15 Νοεμβρίου, μετά δηλαδή την απόφαση της Συνόδου Κορυφής στις 26 Οκτωβρίου, για κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% καθώς και ότι οι δύο τράπεζες παρακολουθούν από πολύ κοντά την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με το IIF.

Η κυβέρνηση εμμέσως πλην σαφώς δηλώνει ότι Alpha και Eurobank συμμετέχοντας στην Επιτροπή Ομολογιούχων είχαν και έχουν από πρώτο χέρι πληροφόρηση για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων αναφορικά με το PSI.

Στο τραπέζι και το θέμα των πρόσθετων προβλέψεων λόγω BlackRock;

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δυστοκία στο θέμα του αν και κατά πόσο πρέπει να επαναπροσδιορισθεί η σχέση ανταλλαγής βάσει της οριστικής συμφωνίας για το PSI, επαναφέρει στο τραπέζι και το θέμα των πρόσθετων προβλέψεων που θα κρίνει η Τ.τ.Ε. ότι απαιτούνται βάσει της διαγνωστικής μελέτης από τη BlackRock.

Σε αυτό το πλαίσιο καταβάλλονται προσπάθειες να βρεθεί μια νέα συμφωνία, η οποία θα αντικατοπτρίζει καλύτερα τις νέες συνθήκες της αγοράς, χωρίς αυτό να έχει ακόμα επιτευχθεί. Ωστόσο, οι προσπάθειες θα συνεχιστούν.

Πηγές και από τις δύο τράπεζες υποστηρίζουν ότι, με βάση τη συμφωνία, και αφού τακτοποιήθηκαν τα ανοιχτά ζητήματα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, έπρεπε εντός των επόμενων δύο, το αργότερο τριών, εβδομάδων να ολοκληρωθεί η συγχώνευση των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων και να ξεκινήσει η λειτουργία της νέας τράπεζας.

Η επιδείνωση, όμως, της ελληνικής οικονομίας και το καυτό ζήτημα της ανταλλαγής ομολόγων αλλά και της νέας δανειακής σύμβασης στενεύουν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα περιθώρια υλοποίησης των επόμενων βημάτων της αρχικής συμφωνίας.

"Οι πιθανότητες επιτυχίας του deal έχουν περιοριστεί σημαντικά", τόνισε στο euro2day στέλεχος που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις για τη συγχώνευση των δύο τραπεζών.

Οι ανακοινώσεις Alpha και Eurοbank 

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Αlpha Bank έχει ως εξής:

"Σε συνέχεια προηγουμένης ανακοινώσεώς της, η Alpha Bank ενημερώνει ότι, συνεπεία τρεχουσών μακροοικονομικών εξελίξεων με άμεσες επιπτώσεις επί του τραπεζικού τομέα (Private Sector Involvement - PSI), δεν δύναται επί του παρόντος να παράσχει ακριβή ένδειξη για το χρονοδιάγραμμα, και την εν γένει εξέλιξη, της συγχωνεύσεως αυτής μετά της Τραπέζης EFG Eurobank Ergasias.

Ευθύς ως υπάρξουν οριστικά δεδομένα, η Τράπεζα θα επανέλθει διά νεοτέρας ανακοινώσεως προς το επενδυτικό κοινό".

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Eurobank έχει ως εξής:

"Σε συνέχεια προηγούμενης ανακοίνωσής της, η Εurobank δηλώνει ότι είναι σε διαβούλευση με την Αlpha Bank για να ολοκληρώσει τη διαδικασία συγχώνευσης το συντομότερο δυνατό και εκτιμά ότι δεν συντρέχουν λόγοι καθυστέρησής της".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v