Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Motor Oil: Θετικά ξεκίνησε το 2013

Είναι νωρίς να μιλήσουμε για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, ωστόσο ο όγκος των πωλήσεων εξελίσσεται ικανοποιητικά, αναφέρει η διοίκηση της Motor Oil. Ανοιχτό το ζήτημα της επιστροφής κεφαλαίου.

Motor Oil: Θετικά ξεκίνησε το 2013
Είναι νωρίς να μιλήσουμε για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, ωστόσο ο όγκος των πωλήσεων εξελίσσεται ικανοποιητικά, τα περιθώρια διύλισης είναι βελτιωμένα, όμως δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για το πού θα κλείσει η τιμή του πετρελαίου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν θα εγγραφούν κέρδη ή ζημίες από την αποτίμηση των αποθεμάτων.

Αυτή είναι η θέση της διοίκησης της εταιρείας, όπως εκφράστηκε σε σχετική ερώτηση που υποβλήθηκε κατά την παρουσίαση του ομίλου στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, ενώ σε άλλο σημείο της παρουσίασης ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil Πέτρος Τζανετάκης σημείωσε πως από εδώ και πέρα βλέπει μόνο αποκλιμάκωση στο κόστος χρηματοδότησης (63,5 εκατ. ευρώ το 2012).

Οι δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους ο κ. Τζανετάκης προβλέπει μειωμένα έξοδα χρηματοδότησης για το μέλλον είναι η σαφής μείωση του καθαρού δανεισμού που σημειώθηκε μέσα στο 2012 (από τα 266,4 στα 171,1 εκατ. ευρώ) και το γεγονός ότι η Motor Oil έχει ήδη ολοκληρώσει εδώ και χρόνια επενδύσεις που ανταγωνιστές της στην Ευρώπη αγωνίζονται να ολοκληρώσουν.

Μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της παρουσίασης, η διοίκηση της Motor Oil σημείωσε ότι:

• Μέσα στο 2012 όχι μόνο κατάφερε να διατηρήσει πολύ καλές σχέσεις με το εγχώριο και το διεθνές τραπεζικό σύστημα, αλλά επίσης κατάφερε να λαμβάνει πιστώσεις και από μεγάλους διεθνείς προμηθευτές.

• Τα προ φόρων κέρδη ήταν μεν μειωμένα το 2012 έναντι του 2011, ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμηθούν τα κέρδη αποθεμάτων του 2011 και οι ζημίες αποθεμάτων του 2012.

• Τα περιθώρια κέρδους της εταιρείας θα επηρεαστούν θετικά, όταν ανοίξει και πάλι το ζήτημα της προμήθειας από το Ιράν.

• Αιχμή του δόρατος στη λιανική είναι τα ιδιόκτητα πρατήρια της Shell, ενώ θετικά αντιμετωπίζεται η πρόθεση απλούστευσης της γραφειοκρατίας προκειμένου να επεκτείνονται τα σημεία πώλησης καυσίμων και σε mini market.

• Το ζήτημα της επιστροφής κεφαλαίου θα τεθεί ως θέμα συζήτησης στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση της εταιρείας, χωρίς ωστόσο η διοίκηση να δεσμεύεται από σήμερα για το αν και ποιο ποσό θα προτείνει προς επιστροφή.

• Υπάρχει ενδιαφέρον για τη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ, ωστόσο η εταιρεία είναι πάντοτε προσεκτική στα τιμήματα που προσφέρει για εξαγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v