ΣΕΛΟ: Μέχρι το τέλος του έτους η συγχώνευση με Δία

Η συγχώνευση της Σελόντα με την Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Σελόντα. Η διοίκηση εμφανίζεται αισιόδοξη για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
ΣΕΛΟ: Μέχρι το τέλος του έτους η συγχώνευση με Δία
«Η εξαγγελθείσα συγχώνευση της Σελόντα με τον Δία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους και θα δώσει μια νέα δυναμική στις εξελίξεις δημιουργώντας ευκαιρίες παραπέρα ανάπτυξης». Αυτό δήλωσε κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Σελόντα την περασμένη Παρασκευή ο κ. Γιάννης Στεφανής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, επισημαίνοντας «κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη το deal θα γίνει», για να συμπληρώσει οι Τράπεζες από την πρώτη στιγμή ενθάρρυναν τις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ενός μεγάλου σχήματος στις ιχθυοκαλλιέργειες και εργάζονται για την αναχρηματοδότηση και την αναδιάρθρωση του δανεισμού των δύο εταιρειών.

Ειδικότερα και σε ότι αφορά στην αναδιάρθρωση των δανειακών υποχρεώσεων της Σελόντα ύψους 130 εκατ. ευρώ η διοίκηση της εμφανίσθηκε αισιόδοξη ότι η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Ιδιαίτερα αισιόδοξη εμφανίσθηκε και για το μέλλον του κλάδου ο οποίος όπως σημείωσε είναι ανθεκτικός, με την ελληνική παραγωγή να διατηρείται τα τελευταία τρία χρόνια σταθερή στα επίπεδα των 110.000 – 120.000 τόνων, ενώ η μεσογειακή παραγωγή το 2013 αναμένεται να φθάσει τους 320.000 τόνους.

Πάντως ο κλάδος, ο οποίος αν και είναι από τους πλέον εξαγωγικούς της ελληνικής οικονομίας, εμφανίζει, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, σημάδια παραγωγικής εσωστρέφειας την τελευταία διετία. Εξέλιξη η οποία αποδίδεται από τη διοίκηση της Σελόντα στο γεγονός ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν πολυεθνική κουλτούρα. Αυτή την εξήγηση έδωσε η διοίκηση της σε ερώτηση του Euro2day.gr για την απόφαση να απεμπλακεί από διάφορες παραγωγικές δραστηριότητες του εξωτερικού με πιο πρόσφατη αυτή της Τουρκίας.

Εκτός από την έλλειψη πολυεθνικής κουλτούρας οι αδελφοί Στεφανή απέδωσαν την απόφαση τους να αποχωρήσουν από τη γείτονα χώρα, αφ ενός στο γεγονός ότι εισήλθαν στη συγκεκριμένη αγορά 3-4 νέοι ισχυροί επενδυτές, αφ έτερου στο ότι ο όμιλος δεν είχε πρόσβαση σε νέες πιστωτικές γραμμές αλλά και εξαιτίας της απόφασης της τουρκικής κυβέρνησης να περιορίσει την επιδότηση.

Σημειώνεται ότι η τουρκική κυβέρνηση επιδοτούσε με 0,85 τουρκικές λίρες κάθε κιλό πωλούμενης βιομάζας μέχρι τους 1.000 τόνους ανά φάρμα. Με την νέα νομοθεσία, η επιδότηση της πωλούμενης παραγωγής υπολογιζόταν σε 0,85 τούρκικες λίρες για κάθε κιλό πωλούμενης βιομάζας για παραγωγή έως 250 τόνους ανά φάρμα, σε 0,425 τουρκικές λίρες για παραγωγή από 250 έως 500 τόνους και καθόλου επιδότηση για παραγωγή άνω των 500 τόνων. Επίσης θα επιδοτείται πλέον η εισαγωγή γόνου με 0,06 τούρκικες λίρες έως 750 χιλ. τεμάχια και 0,03 τούρκικες λίρες για τεμάχια γόνου από 750 χιλ. έως 1.500 χιλ. τεμάχια.

Και ενώ η παραγωγική εξωστρέφεια για την ώρα αποτελεί παρελθόν για την εταιρεία, η διοίκηση της εμφανίζεται αποφασισμένη να εκμεταλλευτεί τις εξαγωγικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε αγορές όπως η Πορτογαλία, η Ρωσία και ο Καναδάς οι οποίες εκτιμάται ότι θα καταγράψουν σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Όμως, η υψηλή παραγωγική δυναμικότητα της Τουρκίας αποτελεί σημαντική απειλή για τους ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες στις διεθνείς αγορές και δη για τις τελικές τιμές. Ήδη στο πρώτο πεντάμηνο η τιμή στο λαβράκι έχει χάσει 0,50 ευρώ στο κιλό υποχωρώντας στα 5 ευρώ, σε σχέση με πέρυσι, ενώ η τιμή της τσιπούρας είναι στα περσινά επίπεδα δηλαδή στα 4,30 ευρώ.

Στο εσωτερικό τα προβλήματα από τις καθυστερήσεις επιστροφής του ΦΠΑ, της ολιγωρίας εγκρίσεων επενδυτικών σχεδίων και του χωροταξικού καλά κρατούν. Όπως σημείωσε ο κ. Στεφανής χρειάζεται και το Κράτος να επιταχύνει κάποιες διαδικασίες και αποφάσεις του που θα βοηθήσουν σημαντικά την ανάπτυξη του κλάδου, όπως: την έγκριση των 180 επενδυτικών σχεδίων που έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το ΕΠΑΛ ύψους 143 εκ ευρώ, την προώθηση του σχεδίου νόμου από το ΥΠΕΚΑ στην Βουλή που αφορά το χωροταξικό, καθώς και την ενεργοποίηση του Προγράμματος Προβολής της Ιχθυοκαλλιέργειας για τις διεθνείς αγορές που διαχειρίζεται ο ΟΠΕ, ύψους 3,5 εκ ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v