Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατατέθηκαν προσφορές για το Ταμιευτήριο

Εθνική, Eurobank και Alpha κατέθεσαν προσφορές. Οι διευκρινίσεις της τελευταίας στιγμής για προσφορές μόνο με "χαρτιά" και οι διαψεύσεις. Εντονο παρασκήνιο και αντικρουόμενες πληροφορίες. Πώς το "νέο ΤΤ" κρίνει την επόμενη μέρα για τράπεζες και συμφέροντα.

Κατατέθηκαν προσφορές για το Ταμιευτήριο

Προσφορές από τρεις τουλάχιστον συστημικές τράπεζες έχουν κατατεθεί σύμφωνα με πληροφορίες για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ την ίδια στιγμή κορυφώνεται η υπόγεια σύγκρουση συμφερόντων για τα κριτήρια του διαγωνισμού.

Η Alpha ανακοίνωσε στο Χρηματιστήριο ότι κατέθεσε προσφορά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες προσφορά για το Τ.Τ. υπέβαλαν τόσο η Eurobank που αποτελεί το φαβορί αν προκριθούν κριτήρια συστημικής ευστάθειας, όσο και η Εθνική, ενώ προσφορά κατέθεσε και η Γενική Τράπεζα εκ μέρους του ομίλου Πειραιώς.

Οι προσφορές που κατατέθηκαν κινούνται σύμφωνα με πληροφορίες σε διαφορετικά μήκη κύματος απεικονίζοντας το θρίλερ που εξελίχθηκε κατά τις τελευταίες ώρες με αντικείμενο τα κριτήρια του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα το πρωί ο σύμβουλος πώλησης ενημέρωσε τις ενδιαφερόμενες τράπεζες ότι οι προσφορές τους θα πρέπει να περιλαμβάνουν τίμημα μόνο σε μετοχές και όχι σε μετρητά. Οι πληροφορίες διαψεύδονται αρμοδίως και από τις τράπεζες που συμμετέχουν.

Όπως και να ναι πάντως Alpha και Εθνική δεν έλαβαν υπ όψιν τους τις παραπάνω πληροφορίες και υπέβαλαν προσφορές που τουλάχιστον μια εξ αυτών περιλαμβάνει και αντάλλαγμα σε μετρητά.

Την ίδια στιγμή κυκλοφορούν και φήμες περί παραίτησης της διευθύνουσας συμβούλου του ΤΧΣ κ. Αναστασίας Σακκελαρίου. Η κ. Σακκελαρίου τουλάχιστον μέχρι τις 19:00 πάντως δεν είχε υποβάλει την παραίτησή της. 

Το γαιτανάκι των φημών και των αντικρουόμενων πληροφοριών είναι ενδεικτικό του άγριου πολέμου, ο οποίος διεξάγεται στο παρασκήνιο για την απόκτηση του Τ.Τ.

 

Νωρίτερα το Euro2day ανέπτυξε το μπρα ντε φερ συμφερόντων γύρω από την τύχη του Τ.Τ. γράφοντας τα εξής: 

"Σε μπρα ντε φερ συμφερόντων εξελίσσεται η διεκδίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου καθώς η τύχη του θα κρίνει την αρχιτεκτονική όλου του τραπεζικού συστήματος, ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις και την οικονομία.

Παρά τις επιμένουσες πληροφορίες ότι η τρόικα επιθυμεί, χωρίς να το υπαγορεύει, την απόκτηση του Τ.Τ. και της Proton από τη Eurobank, η Alpha Bank και η Εθνική δεν δείχνουν, προς το παρόν, διατεθειμένες να εγκαταλείψουν τη μάχη, ενώ όπως αποκάλυψε χθες το Euro2day πρόταση σφήνα αναμένεται να καταθέσει και η Τράπεζα Πειραιώς (σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση θα κατατεθεί μέσω της Geniki Bank). 

Τραπεζικά στελέχη ομολογούν ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν συζητήσεις, σε υψηλόβαθμο επίπεδο, κατά τη διάρκεια των οποίων μεταφέρθηκε στις ενδιαφερόμενες τράπεζες η ανάγκη να προταχθούν κριτήρια συστημικής ευστάθειας και το Τ.Τ. να δοθεί στη Eurobank.

Στόχος δεν είναι άλλος από το να ενισχυθεί η Eurobank ως τέταρτος πόλος και να βελτιωθούν οι προϋποθέσεις για το εγχείρημα μερικής ιδιωτικοποίησής της.

Η... σύσταση να προταχθεί από όλους τους εμπλεκόμενους η ανάγκη συστημικής ευστάθειας αποτελεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έμμεση πίεση με στόχο να διασωθούν οι τύποι του διαγωνισμού, την ώρα που πρέπει να δοθεί το Τ.Τ. στη Eurobank.

"Αν η πώληση του Τ.Τ. πρέπει να γίνει με συστημικά κριτήρια, ας ακυρωθεί ο διαγωνισμός και να συνεδριάσει το αρμόδιο Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας ", σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Η παραπάνω δήλωση αποτυπώνει και το κλίμα που επικρατεί.

Μέχρι χθες το βράδυ η Alpha και η Εθνική δήλωναν αποφασισμένες να παίξουν δυνατά στη διεκδίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καταθέτοντας ισχυρές προσφορές. Και ποντάρουν στις εξής εκτιμήσεις: ότι το ΤΧΣ δεν θα κάνει στροφή 180 μοιρών και ότι η βαρύτητα του ΔΝΤ, που αποτελεί και τον ένθερμο υποστηρικτή της πάση θυσία ενίσχυσης της Eurobank, βαίνει μειούμενη εντός της τρόικας.

Αν δεν βρεθεί modus operandi της τελευταίας στιγμής, το ενδιαφέρον θα μεταφερθεί αυτόματα στον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί το διχασμένο και κουτσουρεμένο ΤΧΣ την καυτή όπως εξελίσσεται πατάτα του διαγωνισμού πώλησης.

Η διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού και η πρόσληψη της Goldman Sachs με το διττό έργο της διερεύνησης ενδιαφέροντος, καθώς και του συμβούλου πώλησης, δείχνει ότι στο ΤΧΣ επικράτησε η άποψη να δοθεί το Τ.Τ. με οικονομικά κριτήρια. Και η άποψη αυτή, παρά τα πλήγματα που έχει δεχθεί, παραμένει, σύμφωνα με πηγές, πλειοψηφούσα.

Μπορεί η ηγεσία του ΤΧΣ να ανακρούσει πρύμναν την ώρα που γύρω από το Τ.Τ. έχει στηθεί μπρα ντε φερ συμφερόντων; Και να το κάνει όλο αυτό αναίμακτα;

Στην αγορά κυκλοφορούν ήδη φήμες περί απειλών παραιτήσεων από στελέχη του Ταμείου που ενστερνίζονται ή εκπροσωπούν διαφορετικές απόψεις.

Πώς το Τ.Τ. κρίνει την επόμενη μέρα για τράπεζες - συμφέροντα

Ανεξαρτήτως του τι θα γίνει, το σίγουρο είναι ότι γύρω από το Τ.Τ. παίζεται ένα ευρύτερο παιχνίδι διαμόρφωσης συσχετισμών για την επόμενη μέρα.

Αν το Ταμιευτήριο δοθεί στη Eurobank, όπως επιθυμεί η τρόικα, τότε η τελευταία θα πάρει και την Proton και θα επιδιώξει με ένα γενναίο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης να προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές που θα καλύψουν το σύνολο ή μέρος των κεφαλαίων περίπου 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία χρειάζεται η τράπεζα.

Η απόκτηση επομένως του Τ.Τ. από τη Eurobank αυξάνει τις πιθανότητές της να παραμείνει τέταρτος συστημικός πόλος με ιδιωτικά κεφάλαια και θάβει κάθε προσδοκία για αναβίωση της συγχώνευσης με την Εθνική. Η τρόικα, και κυρίως το ΔΝΤ, έχει δηλώσει ότι επιθυμεί τη διατήρηση τεσσάρων συστημικών πόλων στο τραπεζικό σύστημα.

Αν, αντίθετα, το Τ.Τ. καταλήξει σε μία εκ των Alpha, Εθνική και Πειραιώς τότε δυσκολεύει αρκετά το εγχείρημα η Eurobank να βρει όπως είναι σήμερα ιδιώτες επενδυτές για να καλύψουν συνδυασμένη προσφορά τίτλων από το ΤΧΣ. Αυξάνονται έτσι οι πιθανότητες οι συστημικοί πόλοι να μείνουν τρεις και κάποιος εξ αυτών να πάρει είτε το σύνολο είτε μέρος των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της Eurobank.

Γι' αυτό και παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ναι μεν η Εθνική θα καταθέσει σοβαρή και ελκυστική προσφορά, αλλά δεν θα θεωρήσει εαυτόν χαμένο αν το Τ.Τ. δοθεί στην Alpha.

Με δεδομένο ότι γύρω από την Εθνική και την Alpha και δευτερευόντως την Πειραιώς συντάχθηκαν μέσω συμμετοχής τους στις αυξήσεις οι μεγάλες επιχειρηματικές οικογένειες της χώρας, η διαμόρφωση του τελικού χάρτη της τραπεζικής αγοράς με την πώληση του Τ.Τ. επηρεάζει και τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Έτσι η κυβέρνηση και οι αρχές πρέπει να λάβουν αποφάσεις ή να διαμορφώσουν εξελίξεις εν μέσω αυξημένων πιέσεων. Και αυτό γιατί "έβαλαν το κάρο πριν από το άλογο" αποφασίζοντας υπό την πίεση της τρόικας και των καθυστερήσεων την τύχη του Τ.Τ., πριν καθορίσουν με ακρίβεια τη στρατηγική για την αρχιτεκτονική του τραπεζικού συστήματος μετά την ανακεφαλαιοποίηση.

Τώρα, οι μεν τράπεζες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν και από την αγορά και οι μέτοχοί τους ζητούν το Τ.Τ. να δοθεί με οικονομικά κριτήρια ώστε να ενισχυθεί η κερδοφορία τους και οι πιθανότητες άσκησης των warrants, η δε τρόικα υποστηρίζει ότι πρέπει να προταχθούν κριτήρια συστημικής ευστάθειας και το Τ.Τ. να το πάρει η Eurobank".

 

***Τι γνώμη έχετε;To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v