Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκπλήξεις στη «μάχη» για το Τ.Τ.

Προσφορά «σφήνα» από Πειραιώς αλλά και δυνατά χαρτιά στο τραπέζι από Alpha, ΕΤΕ και Eurobank. Γιατί όλες προτείνουν τη διατήρηση της αυτονομίας του Τ.Τ. Το ενδιαφέρον από private equity funds και το κλειδί της εθελουσίας.

Εκπλήξεις στη «μάχη» για το Τ.Τ.

Σε λίγες ώρες οι υποψήφιοι μνηστήρες -εις εκ των οποίων αποτελεί έκπληξη- για την εξαγορά του νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου πρέπει να καταθέσουν τις προσφορές τους και αμέσως μετά να ξεκινήσουν οι κατ' ιδίαν επαφές του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με καθέναν από τους ενδιαφερόμενους ούτως ώστε να συζητήσουν τυχόν βελτιώσεις επί της βάσεως της προσφοράς.

Οι υποψήφιοι οφείλουν να καταθέσουν προσφορές μέχρι αύριο και βαρόμετρο που θα κρίνει τον νικητή είναι, σύμφωνα με την τελευταία συζήτηση που έγινε επί του θέματος μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικας, το ύψος των συνεργειών που θα προκύψουν. Βέβαια, οι πληροφορίες επιμένουν ότι κρίσιμο μέγεθος για την επιλογή του αγοραστή θα είναι και τα... μετρητά που θα βάλουν ή όχι στο τραπέζι.

Με δεδομένο ότι οι ενδιαφερόμενοι καλούνται μαζί με τις προσφορές να υποβάλουν και επιχειρησιακά πλάνα για την αξιοποίηση του Τ.Τ. οι συνέργειες αναδεικνύονται κλειδί για τον διαγωνισμό.

Στόχος δε των προσφορών που προτίθενται να καταθέσουν οι ενδιαφερόμενες τράπεζες θα είναι η επίτευξη υψηλότερων συνεργειών, είτε περιλαμβάνεται στην προσφορά και τίμημα με μετρητά είτε όχι. Μάλιστα, το ύψος τους θα κριθεί από την αξιοπιστία και την αποδοτικότητα των επιχειρησιακών σχεδίων.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι έως το άνοιγμα των προσφορών δεν έχει κανείς σαφές προβάδισμα.

H μεν Eurobank ποντάρει στο ότι το ΤΧΣ θα προκρίνει την προσφορά της, καθώς έτσι το ΤΧΣ, που έχει τον έλεγχο της διοίκησης των δύο τραπεζών, θα δημιουργήσει καλύτερους όρους για τη μερική ιδιωτικοποίηση του νέου σχήματος ως το τέλος του έτους. Οι δε υπόλοιπες ενδιαφερόμενες τράπεζες ποντάρουν στην ενίσχυση της οργανικής κερδοφορίας από την απόκτηση του Τ.Τ., γεγονός που θα επιτρέψει την ταχύτερη άσκηση των warrants και επομένως την επιστροφή κεφαλαίων στο ΤΧΣ.

Γι' αυτό και προτίθενται να δώσουν και αντάλλαγμα σε μετρητά.

Και η Πειραιώς στο παιχνίδι

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι η διεκδίκηση του νέου Τ.Τ. κρύβει μία έκπληξη. Δεν είναι άλλη από την ανάμειξη στη διαδικασία και του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, η διοίκηση του οποίου φέρεται να έχει αποφασίσει να καταθέσει προσφορά, χωρίς όμως να κόπτεται ιδιαίτερα, καθώς η τράπεζα έχει ήδη απορροφήσει έξι μικρότερα πιστωτικά ιδρύματα. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους μνηστήρες, προσφορά αναμένεται να καταθέσουν ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας, η Alpha Bank και η Eurobank.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι καταρχήν ενδιαφέρον για το νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έδειξαν, ζητώντας ενημέρωση επί των οικονομικών μεγεθών της τράπεζας κατά τη διάρκεια των επαφών του συμβούλου που έχει προσλάβει το ΤΧΣ, και ξένα επενδυτικά κεφάλαια (private equity), εκ των οποίων τρία αμερικανικά και ένα ευρωπαϊκό.

Πηγές που πρόσκεινται στο οικονομικό επιτελείο επισημαίνουν ότι "δεν φαίνεται τα ξένα funds να φθάσουν στην κατάθεση προσφοράς καθώς αφενός δεν έχουν τον χρόνο αφετέρου τα κριτήρια από την Τράπεζα της Ελλάδος όσον αφορά την πώληση της τράπεζας είναι ιδιαίτερα αυστηρά".

Αυτόνομο Ταμιευτήριο

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες που θα καταθέσουν προσφορά για την εξαγορά του νέου Τ.Τ. στις προτάσεις τους υπογραμμίζουν με σαφή τρόπο πως "το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μετά την εξαγορά θα παραμείνει αυτόνομο και θα ενισχυθούν τα παραδοσιακά του πλεονεκτήματα, με αιχμή την προσέλκυση των μικροκαταθετών".

Πρόταση που κατ’ επέκταση δύναται να ερμηνεύσει και τα σχέδια του αγοραστή όσον αφορά το μέλλον του προσωπικού του Τ.Τ. Εξάλλου, μόλις την προηγούμενη Πέμπτη περίπου 650 εργαζόμενοι του νέου Τ.Τ. έκαναν αποδεκτό το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και ενίσχυσαν έτι περαιτέρω το προφίλ της προς πώληση τράπεζας.

Σημειώνεται ότι η πλειονότητα, αν όχι όλοι, των εργαζομένων που φεύγουν ανήκε στη δεξαμενή που είχε θωρακίσει με φωτογραφική διάταξη, στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, ο τότε υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής. Η διάταξη προέβλεπε προνόμια αντίστοιχα με αυτά που απολάμβαναν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Γιατί το θέλουν

Ξεκινώντας από τον όμιλο της Alpha Bank, μιας και η διοίκησή του είναι η μοναδική εκ των τεσσάρων που βγήκε δημόσια και υποστήριξε με πάθος τη διεκδίκηση του νέου Τ.Τ., η απόκτησή του θα του προσφέρει κεφαλαιακή ενίσχυση, περαιτέρω -φθηνές- καταθέσεις ύψους περίπου 11 δισ. ευρώ και εν τέλει θα του επιτρέψει να υλοποιήσει "γρήγορα" τον στρατηγικό του στόχο που δεν είναι άλλος από την αποπληρωμή των κεφαλαίων, τα οποία έχει πάρει από το ΤΧΣ, με στόχο την ολική επιστροφή του στον αμιγώς ιδιωτικό τομέα.

Περνώντας στο μέτωπο της Eurobank, είναι σαφές ότι η απόκτηση του νέου Τ.Τ. θα την ανακουφίσει (κεφαλαιακά, καταθετικά κ.λπ.), ενώ θα ενισχύσει το οικονομικό της προφίλ στην προσπάθεια εξυπηρέτησης του στόχου, που είναι η ιδιωτικοποίηση εντός του φθινοπώρου. Το ιδιάζον της συγκεκριμένης περίπτωσης είναι ότι η Eurobank όπως και το νέο T.T. έχουν κοινό... αφεντικό, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στην Αιόλου (Εθνική Τράπεζα) δηλώνουν έτοιμοι να διεκδικήσουν μέχρι τέλους το νέο Τ.Τ. και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι "η πρόταση της Εθνικής θα κρύβει μια έκπληξη", χωρίς να δίνονται λεπτομέρειες επ' αυτής. Όπως και να έχει όμως, το Τ.Τ. θα βοηθούσε την Εθνική Τράπεζα να αυξήσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, κάτι που χρειάζεται, και εν γένει να ενισχύσει τη θέση της.

Αναφορικά με την Τράπεζα Πειραιώς, το στρατηγείο της έχει αποδείξει ότι η τράπεζα είναι παρούσα σε όλες τις εξαγορές εξ ου και οι πληροφορίες επιμένουν ότι θα αποτελέσει την έκπληξη του διαγωνισμού για την πώληση του νέου Τ.Τ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v