Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Το νέο story μετά το Ταμιευτήριο

Ποια είναι τα επόμενα βήματα της Eurobank προς το "success story" της ιδιωτικοποίησης. Το ενδιαφέρον από private equity funds, οι μέχρι τώρα ενδείξεις για ενδιαφέρον ξένων τραπεζών και το ενδεχόμενο διάθεσης του 25% με 30% σε δύο δόσεις.

Eurobank: Το νέο story μετά το Ταμιευτήριο
Το... φιλί της ζωής έδωσε στη Eurobank αλλά και εν γένει στο τραπεζικό σύστημα η απόκτηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς η κίνηση, σε συνδυασμό με την ταχεία υλοποίηση του πλάνου αναδιάρθρωσης, ενισχύει τις πιθανότητες επιτυχούς ιδιωτικοποίησής της εντός του φθινοπώρου, και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, όπως άλλωστε υπαγορεύει η τρόικα.

Το Τ.Τ., σε αντίθεση με την Proton Bank, τα μεγέθη της οποίας είναι πολύ μικρά και η απόκτησή της πήγαινε πακέτο με το Τ.Τ., μειώνει το πρόβλημα ρευστότητας για τη Eurobank σε μεγάλο βαθμό και ενισχύει τον δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις περίπου στο 121% από 132%, όπου διαμορφωνόταν στο πρώτο τρίμηνο.

Η ρευστότητα του Τ.Τ. αποτελεί «χρυσάφι» για την επόμενη ημέρα του τραπεζικού συστήματος καθώς το πλάνο προβλέπει ταχεία αποκλιμάκωση των επιτοκίων προθεσμιακών καταθέσεων τους επόμενους μήνες και με την απόκτηση του Τ.Τ. η Eurobank καλύπτει το χάντικαπ που είχε σε σχέση με τις άλλες συστημικές τράπεζες.

Ταυτόχρονα, το νέο Τ.Τ. είναι καθαρό, πρακτικά, από επισφάλειες αφού τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται μόλις στο 8% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων και είναι καλυμμένα σε μεγάλο βαθμό από προβλέψεις. Η μείωση δε του προσωπικού, μέσω εθελουσίας, κατά περίπου 650 άτομα διευκολύνει τη Eurobank που σχεδιάζει τη διατήρηση της επωνυμίας του Ταμιευτηρίου, με ενοποίηση όμως των λειτουργιών και των δομών.

Σε στρατηγικό επίπεδο, το μεγάλο όφελος είναι ότι με την απόκτηση του Τ.Τ. η Eurobank εδραιώνει τη θέση της ως τέταρτης συστημικής τράπεζας και αποκτά αέρα για τον στόχο της μερικής ιδιωτικοποίησής της. Οι καταθέσεις που πρόσθεσε στη δύναμή της από το Τ.Τ. ανέρχονται σε 11 δισ. ευρώ και τα δάνεια σε 7 δισ. ευρώ.

"Η συστημική ευστάθεια στον τραπεζικό κλάδο θωρακίστηκε έτι περαιτέρω με την ισχυροποίηση της Eurobank και το επόμενο βήμα, αυτό της ιδιωτικοποίησής της, πρέπει να γίνει με σωστό και αποδοτικό τρόπο", τονίζει στο euro2day στέλεχος της τέταρτης συστημικής τράπεζας και δίνει το στίγμα της επιτάχυνσης όλων εκείνων των διαδικασιών ούτως ώστε η Eurobank να πουληθεί εντός του έτους και η πώλησή της "να αποτελέσει ένα πραγματικό success story" για την ελληνική οικονομία.

Σε δύο δόσεις η ιδιωτικοποίηση, αν χρειαστεί

Η τρόικα απαιτεί η ιδιωτικοποίηση της νέας Eurobank να γίνει τον Οκτώβριο με την πώληση του 25% συν μιας μετοχής σε διεθνή επενδυτή. Δεν αποκλείεται, με βάση τις πληροφορίες του euro2day, η διάθεση έως 30% των μετοχών της να γίνει σε δύο χρονικές φάσεις εάν χρειασθεί, καθώς το εγχείρημα είναι δύσκολο και οι επενδυτές δύσπιστοι.

Προϋπόθεση για την επιτυχία του, βέβαια, είναι η συνέχιση της σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας και η περαιτέρω ενδυνάμωση της αξιοπιστίας της χώρας.

Στο ερώτημα αν υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εν προκειμένω για τη Eurobank, στελέχη της αγοράς αλλά και ξένοι αναλυτές απαντούν ότι "ενδιαφέρον θα υπάρξει από διεθνή ισχυρά private equity funds, ποιοτικότερης διαβάθμισης σε σχέση με τα hedge funds, χωρίς να αποκλείεται να έχουν κάποια ανάμιξη και σε τραπεζικές εργασίες".

Προς το παρόν, με βάση τους ίδιους, με τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν διαφαίνεται ενδιαφέρον από στρατηγικούς επενδυτές, δηλαδή από ξένους τραπεζικούς ομίλους της Ευρώπης ή της Αμερικής. Αναφέρουν δε ότι και στην υπόθεση του νέου Τ.Τ., παρότι τα μεγέθη του ήταν ικανοποιητικά και κυρίως υγιή, δεν επιδείχθηκε ενδιαφέρον από καμία ξένη τράπεζα.

Πλάνο αναδιάρθρωσης

Στα ατού της Eurobank σημειώνεται η σημαντική μείωση του λειτουργικού της κόστους, η οποία από το 2008 έως και το 2012 έφθασε στο 30%. "Η τράπεζα έχει συμμαζέψει αρκετά τα κόστη της και το ανθρώπινο δυναμικό της είναι νεαρής ηλικίας και εξειδικευμένο", τονίζει στέλεχος της διοίκησης και δεν παραλείπει να τονίσει ότι "η απόκτηση του Τ.Τ. αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στην τράπεζα όσο και στο προσωπικό, το ηθικό του οποίου είχε πληγεί μετά τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών".

Ωστόσο, αναμένεται να γίνει περαιτέρω συμμάζεμα, όπου υπάρχουν περιθώρια, του δικτύου της τράπεζας.

Άμεσες, αναμένεται να είναι οι κινήσεις της νέας διοίκησης όσον αφορά τις κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας, με μέτρα που θα περιλαμβάνουν τη μείωση της δανειακής έκθεσης από το ευρωσύστημα αλλά και ενισχυτικές παρεμβάσεις στο θέμα των κεφαλαίων.

Παράμετρος ιδιαίτερα σημαντική είναι, με βάση τις ίδιες πηγές, η αναδιάρθρωση του δανειακού χαρτοφυλακίου της. "Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για τη συλλογή των δόσεων στο δανειακό μας χαρτοφυλάκιο, διευκολύνοντας αφενός τους πελάτες, αφετέρου και τα έσοδα της τράπεζας", αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Επίσης, προκρίνεται η πώληση των όποιων μη χρηματοοικονομικών εργασιών, αν και η Eurobank έχει ήδη προχωρήσει στο συμμάζεμα.

Τέλος, όσον αφορά τις θυγατρικές του εξωτερικού, η προηγούμενη διοίκησή της είχε ξεκινήσει την αναδιάταξη με τις πωλήσεις των τραπεζών που διατηρούσε η τράπεζα στην Τουρκία και στην Πολωνία, ενώ αναμένεται η περαιτέρω αναδιάρθρωση των θυγατρικών στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία κ.α.

 

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο;

Τι γνώμη έχετε;To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v