Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Eurobank και τυπικά το Ταμιευτήριο

Στην Eurobank για λόγους συστημικής ευστάθειας και συνεργιών περνά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Η απόφαση του ΤΧΣ και το παρασκήνιο. Δεύτερη προτιμητέα η προσφορά της Alpha Bank.

Στη Eurobank και τυπικά το Ταμιευτήριο

Στην Eurobank για λόγους συστημικής ευστάθειας και συνεργιών καταλήγει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μετά από τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η οποία ξεκίνησε στις 15.00 και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 19.00 το βράδυ.

Η προσφορά της Eurobank επελέγη σύμφωνα με πληροφορίες βάσει της εισήγησης της Goldman Sachs που ενεργούσε ως σύμβουλος πώλησης του ΤΧΣ, πάνω στην οποία στηρίχθηκε και η εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου προς το Γενικό Συμβούλιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές που παρακολούθησαν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία η προσφορά της Eurobank αξιολογήθηκε ως η καλύτερη λόγω συνεργιών, με δεύτερη αυτή της Alpha Bank.

Ακολούθησαν οι προσφορές Εθνικής και Πειραιώς (μέσω της Γενικής Τράπεζας). Η εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής να ανακηρυχθεί πλειοδότης η Eurobank εγκρίθηκε ομόφωνα από το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου.

Έτσι ΤΧΣ και Eurobank θα συνεργασθούν με στόχο να υπογραφεί όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Ταμείου δεσμευτική συμφωνία την προσεχή Δευτέρα, 15 Ιουλίου, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα του Μνημονίου.

Αναλυτικότερα το Ταμείο αναφέρει στην ανακοίνωσή του πως "ολοκλήρωσε σήμερα 13 Ιουλίου τη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και αποφάσισε να προχωρήσει με την πώληση του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην Eurobank.

Το ΤΧΣ και η Eurobank θα συνεργαστούν με στόχο να υπογραφεί δεσμευτική συμφωνία τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013.

Στη διαγωνιστική διαδικασία, έλαβαν μέρος τέσσερις (4) ελληνικές τράπεζες, η Alpha Bank, η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank και ο όμιλος Πειραιώς.

Η Goldman Sachs ενεργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ΤΧΣ για την εν λόγω συναλλαγή".

Η Eurobank από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι "Σήμερα, Σάββατο 13 Ιουλίου 2013, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ολοκλήρωσε τη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΝΤΤ) και αποφάσισε να προχωρήσει με την πώληση του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην Eurobank.

Το ΤΧΣ και η Eurobank θα συνεργαστούν με στόχο να υπογραφεί δεσμευτική συμφωνία τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013, μετά την υπογραφή της οποίας θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση".

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, η προσφορά της Eurobank για το Τ.Τ. προβλέπει συνέργειες της τάξεως των 2 δισ. ευρώ σε βάθος 5ετίας, καθώς πέραν της αξιοσημείωτης πτώσης του κόστους χρηματοδότησης, περιλαμβάνονται και οφέλη από μείωση κόστους που θα προέλθει ως αποτέλεσμα του πλάνου αναδιάρθρωσης το οποίο δεσμεύεται στην DG Comp να "τρέξει" η τράπεζα.

Οι συνέργειες αλλά και λόγοι συστημικής ευστάθειας οδήγησαν και τυπικά στην απόφαση το Τ.Τ. να δοθεί στην Eurobank.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr, τα κριτήρια του διαγωνισμού διαφοροποιήθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, προκαλώντας νομικά κενά, την οξεία αντίδραση μέρους των ενδιαφερόμενων τραπεζών και βεβαίως κρίση ηγεσίας στο ΤΧΣ, η οποία προς το παρόν αποσοβήθηκε, αλλά μένει να φανεί αν θα εκδηλωθεί μετά τον κάβο της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού για την πώληση του Τ.Τ.

Η Alpha και η Πειραιώς (μέσω της Γενικής) κατέθεσαν προσφορές με μετρητά που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ η Εθνική κατέθεσε προσφορά με χαρτιά που αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ και είναι έξυπνα διαρθρωμένη, ώστε να μην προκαλεί dilution στους υφιστάμενους μετόχους και βεβαίως θέμα σε σχέση με την ελάχιστη συμμετοχή.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v