Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Ιδρύει τράπεζα αναδιαρθρώσεων

Τα σχέδια της Πειραιώς για την επόμενη μέρα. Έχουν αυξηθεί οι ευθύνες μας, δεν θα χρειαστούμε νέα κεφάλαια, τονίζει ο Μ. Σάλλας. Πιθανή η διαχείριση των επισφαλών δανείων από τη Γενική. Πρόταση συγχώνευσης θυγατρικών στα Βαλκάνια.

Πειραιώς: Ιδρύει τράπεζα αναδιαρθρώσεων

Τη δημιουργία ενός εξειδικευμένου φορέα ο οποίος θα αναδιαρθρώνει και θα διαχειρίζεται με έξυπνες μεθόδους τα επισφαλή δάνεια, κυρίως των επιχειρήσεων, προανήγγειλε από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας.

"Ο εξειδικευμένος αυτός φορέας δεν αποκλείεται να είναι η Γενική Τράπεζα. Θα έχει επαρκή κεφαλαιακή βάση, διεθνείς συνεργασίες, έτσι ώστε να αντλήσει την απαραίτητη τεχνογνωσία προκειμένου να παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα ήδη υφιστάμενα χρέη τους

Στόχος θα είναι η επιστροφή τους στην ανταγωνιστικότητα και η εξυγίανσή τους", τόνισε ο κ. Σάλλας.

Επίσης σημείωσε ότι στην περίπτωση αυτή "θα υπάρξει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Γενικής, με δικαίωμα προτίμησης κατά προτεραιότητα υπέρ των μετόχων που κάλυψαν το 20% της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς με ιδιωτικά κεφάλαια".   

Για τη Γενική, η μεταμόρφωσή της σε επενδυτική τράπεζα θα αφορά όλο τον κλάδο και αναμένονται οι σχετικές εγκρίσεις προκειμένου να μετατραπεί στην εξειδικευμένη μονάδα που θα διαχειρίζεται ενεργά επισφαλή δάνεια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. 

Είμαι βέβαιος ότι τα νέα stress tests θα δείξουν ότι η Τράπεζα Πειραιώς δεν χρειάζεται νέα κεφάλαια, υπογράμμισε. Σε ότι αφορά τη χορήγηση δανείων προς τους ιδιώτες, ο κ. Σάλλας τόνισε ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να δίνει στεγαστικά δάνεια αλλά θα είναι εξαιρετικά προσεκτική στο κομμάτι των καταναλωτικών δανείων. 

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι θα υπάρξει και σε νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου ενώ εκτίμησε ότι το 2015 θα είναι κερδοφόρος χρονιά για τον όμιλο της Πειραιώς. 

Για τις θυγατρικές του εξωτερικού, είπε ότι άποψή του είναι πως οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια θα πρέπει να συγχωνευτούν, πρόταση που όπως είπε, έχει καταθέσει στους συναδέλφους του και είναι βέβαιος ότι θα προχωρήσει καθώς, όπως ανέφερε, στις αγορές των Βαλκανίων οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να κάνουν πιο ανταγωνιστική την παρουσία τους, με μεγαλύτερο μέγεθος, έτσι ώστε να υπάρχουν ανταποδοτικά οφέλη για την Ελλάδα, καθώς έτσι δημιουργούνται οικονομικοί πόροι που λειτουργούν υπέρ της ελληνικής οικονομίας.

Για τους πλειστηριασμούς, είπε ότι η συζήτηση αυτή δεν αφορούσε ποτέ τις τράπεζες, ακόμη και όταν γίνονταν πλειστηριασμοί καθώς οι τράπεζες δεν παίρνουν τα σπίτια των δανειζόμενων. Αντίθετα, πλειστηριασμοί γίνονται πάντα για χρέη προς τους δημόσιους φορείς όπως ΙΚΑ, εφορία και άλλα.

Η οικονομία

Όσον αφορά την επόμενη μέρα των τραπεζών στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Σάλλας τόνισε ότι ο όμιλος Πειραιώς αντιλαμβάνεται ότι έχουν αυξηθεί οι ευθύνες του και πρέπει να συμβάλει στην ανάκαμψη.

Αυτό βέβαια είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη μακροοικονομική πορεία της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε.

"Ελπίζουμε η πορεία της ελληνικής οικονομίας να είναι θετική, ώστε να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε ως τραπεζικό σύστημα στις εξής τρεις προκλήσεις: Πρώτον, στη διασφάλιση της ρευστότητας στην αγορά, δεύτερον στην αναδιάρθρωση και διαχείριση των επισφαλών δανείων και, τρίτον, στη δημιουργία πιο ανταγωνιστικών όρων, ώστε με χαμηλότερα επιτόκια να συμβάλουμε στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Βέβαια, για να γίνουν όλα αυτά πρέπει η μακροοικονομική κατάσταση της χώρας να είναι τέτοια ώστε οι τράπεζες να μπορούν να αντλήσουν ρευστότητα από τις αγορές και να επιστρέψουν πάση θυσία οι καταθέσεις".

Υπάρχουν ολόκληροι κλάδοι που το μέλλον τους κινδυνεύει, υπογράμμισε, αναφέροντας ως παράδειγμα την ακτοπλοΐα

Ερωτηθείς εάν στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ετέθη θέμα από την κυβέρνηση επίσπευσης της ρευστότητας προς την αγορά, απάντησε ότι η ανάγκη διοχέτευσης ρευστότητας στην αγορά αποτελεί ένα μόνιμο θέμα και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία επ' αυτού. Το ζήτημα, σημείωσε, είναι προς ποιες κατευθύνσεις πρέπει να δοθεί η ρευστότητα γιατί "στόχος μας πλέον είναι να κινητοποιήσουμε επιχειρηματικές δυνάμεις που δημιουργούν προϋποθέσεις για μια ανταγωνιστική οικονομία.

Το θέμα της ρευστότητας δεν είναι τυφλό. Πρέπει να χρηματοδοτηθούν μικρά και μεγάλα έργα. Εκείνες οι επιχειρήσεις οι οποίες αναγνωρίζουμε ότι παράγουν ισχυρά προϊόντα και έχουν προβλήματα ρευστότητας, θα πρέπει να ενισχυθούν. Επίσης, η ρευστότητα πρέπει να οδηγεί σε νέες θέσεις εργασίας.

Τέλος, χαρακτήρισε τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του 2013, ζήτημα ύψιστης εθνικής σημασίας για την οικονομία, καθώς η δημιουργία πλεονάσματος θα έχει πολλαπλά οφέλη μιας και πολλά εξαρτώνται από αυτό.

Ο κ. Σάλλας επανέλαβε ότι δεν χρειάζονται άλλα μέτρα, αλλά θα πρέπει να "τρέξουν" οι μεταρρυθμίσεις.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v