Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επεσαν οι υπογραφές για το 33% του ΟΠΑΠ

Νέος ιδιοκτήτης η Emma Delta. Μετρητοίς τα 622 εκατ. ευρώ, σε δέκα ισόποσες δόσεις τα επιπλέον 30 εκατ. ευρώ. Το παρασκήνιο μέχρι την τελική υπογραφή για τη μεταβίβαση των μετοχών.

Επεσαν οι υπογραφές για το 33% του ΟΠΑΠ

Υπεγράφη σήμερα η σύμβαση πώλησης του 33% της ΟΠΑΠ Α.Ε. στην EMMA DELTA, έναντι συνολικού τιμήματος €652 εκατ. (€622 εκατ. μετρητοίς και €30 εκατ. σε 10 ισόποσες ετήσιες δόσεις). Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, "μετά την έγκριση της συναλλαγής από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού, θα ακολουθήσει η καταβολή του ποσού και η μεταβίβαση των μετοχών στον αγοραστή.

Το ΤΑΙΠΕΔ, έχοντας ως μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, υλοποιεί με αποφασιστικότητα, συνέπεια και διαφάνεια ένα εξαιρετικά απαιτητικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας".

 

Τις εξελίξεις είχε αποκαλύψει από την Παρασκευή το Euro2day.gr. Όπως είχε μεταδώσει:

Στην κοινοπραξία υπό την επενδυτική εταιρεία Emma Delta περνάει ο ΟΠΑΠ καθώς σήμερα το μεσημέρι υπογράφεται η Σύμβαση Αγοράς Μετόχων (SPA) με το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, έχει ήδη συσταθεί η εταιρεία ειδικού σκοπού (Special Purpose Vechicle – SPV), η οποία θα υπογράψει τη συμφωνία για την εξαγορά του 33%.

Η σύσταση της εδρεύουσας στην Κύπρο Emma Delta Hellenic Holdings Limited, όπως ονομάζεται η νέα εταιρεία, προβλέπεται από το τεύχος του διαγωνισμού για την πώληση του ΟΠΑΠ.

Τα στελέχη της επενδυτικής έχουν κληθεί στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ στην οδό Κολοκοτρώνη προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση. Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ήθελε να κλείσει το ταχύτερο δυνατό τις εκκρεμότητες με τον διαγωνισμό του ΟΠΑΠ, όχι μόνο για να προχωρήσει η διαδικασία είσπραξης των 652 εκατ. ευρώ που προσέφερε η Emma Delta, αλλά και γιατί ασκούνται πιέσεις από τους δανειστές για την επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Πρόθεση των αγοραστών του ΟΠΑΠ είναι να κινηθούν γρήγορα ώστε να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους από τυχόν περαιτέρω ενέργειες που θα μπορούσαν να δεσμεύσουν τον νέο μέτοχο. Σημειώνεται ότι στις 26 Αυγούστου θα γίνει γενική συνέλευση της Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. για να επικυρωθούν οι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενες συμβάσεις προμήθειας με τους μετόχους της, την Intralot και την SGI.

Εκτιμάται ότι ο νέος μέτοχος του ΟΠΑΠ έχοντας ήδη υπογράψει τη σύμβαση αγοράς μετοχών (SPA) θα εκφράσει έντονα την αντίθεσή του σε ό,τι αφορά την επικύρωση των συμφωνιών αυτών με την Ελληνικά Λαχεία.

Εξάλλου το σχήμα Emma Delta φαίνεται να έχει ανησυχήσει από πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες σε πρόσφατο Δ.Σ. του ΟΠΑΠ τέθηκε θέμα επιλογής τεχνολογικού παρόχου για τα βιντεολόττο, το οποίο τελικά δεν πέρασε λόγω αντιδράσεων μελών του διοικητικού συμβουλίου αλλά και του αρμόδιου διευθυντή του οργανισμού.

Ως εκ τούτου, η Emma Delta αναμένει πλέον την ταχεία είσοδό της στο ΟΠΑΠ, όπως λένε έγκυρες πηγές, προκειμένου να αποκτήσει πλήρη έλεγχο των εξελίξεων, αλλά και να θέσει επί τάπητος σειρά θεμάτων για τα οποία ελήφθησαν αποφάσεις στο παρά πέντε, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της και τα εξώδικα που έχει κοινοποιήσει.

Σημειώνεται ότι η Emma Delta ελέγχεται από τον Τσέχο Jiri Smejc και τον Γιώργο Μελισσανίδη, ενώ στην κοινοπραξία συμμετέχουν και άλλοι επενδυτές. Η επενδυτική εταιρεία ήταν η μοναδική που κατέθεσε έγκυρη προσφορά για την απόκτηση του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ.

Τι δήλωσε ο CEO του ΟΠΑΠ, Κ. Λουρόπουλος

«Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική. Αποδείξαμε ότι μπορούμε. Ακόμη και στα πολύ δύσκολα. Τίποτε δεν ήταν αυτονόητο και εύκολο. Σε κάθε βήμα έπρεπε να βρούμε νέες προσεγγίσεις και νέες λύσεις. Τολμώ να ισχυρισθώ, ότι ελάχιστοι ποτέ στον κόσμο είχαν εμπειρία από παρόμοια αποκρατικοποίηση. Αλλά τα καταφέραμε και αυτό θα μείνει στο τέλος.

Θέλω να ευχαριστήσω τους 39.000 μετόχους της ΟΠΑΠ που μας στήριξαν, το Διοικητικό Συμβούλιο που εργάσθηκε σκληρά και τους υπαλλήλους της εταιρίας που συνέδραμαν στο έργο της Διοίκησης. Θέλω επίσης να σημειώσω τη δημιουργική συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς την οποία δεν θα είχαμε κλείσει όλα τα ανοιχτά θέματα που ανέκυπταν σχεδόν καθημερινά.

Καταφέραμε να περάσουμε, με ελάχιστους κλυδωνισμούς, μέσα από μια κατάσταση παρατεταμένης αβεβαιότητας, χωρίς να βλάψουμε την καθημερινή λειτουργία αλλά και τα ευρύτερα συμφέροντα της εταιρίας.

Θέλω να βεβαιώσω ότι η ΕΜΜΑ ΔΕΛΤΑ θα παραλάβει τη διοίκηση, με το καλό, στην πιο ακμαία περίοδο της εταιρίας. Εφοδιασμένη με ένα πλούσιο και φιλόδοξο «πορτοφόλι» νέων ευκαιριών ανάπτυξης και προόδου, για το καλό όλων των μετόχων, των υπαλλήλων, των πρακτόρων, αλλά και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας, όπου η ΟΠΑΠ είναι το πιο ζωντανό κύτταρο δράσης».

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v