Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κλείδωσε» η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ

Ο κύβος ερρίφθη στο σίριαλ πώλησης του ΟΠΑΠ. Στην Emma Delta τα «κλειδιά». Το SPV που θα πάρει το 33% του Οργανισμού. Σήμερα οι υπογραφές με ΤΑΙΠΕΔ. Γιατί "βιάζεται" ο νέος μέτοχος. Κρίσιμη Γ.Σ. της Ελληνικά Λαχεία με ενστάσεις για αποφάσεις που ελήφθησαν.

«Κλείδωσε» η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ
Στην κοινοπραξία υπό την επενδυτική εταιρεία Emma Delta περνάει ο ΟΠΑΠ καθώς σήμερα το μεσημέρι υπογράφεται η Σύμβαση Αγοράς Μετόχων (SPA) με το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, έχει ήδη συσταθεί η εταιρεία ειδικού σκοπού (Special Purpose Vechicle – SPV) η οποία θα υπογράψει τη συμφωνία για την εξαγορά του 33%.

Η σύσταση της εδρεύουσας στην Κύπρο Emma Delta Hellenic Holdings Limited, όπως ονομάζεται η νέα εταιρεία, προβλέπεται από το τεύχος του διαγωνισμού για την πώληση του ΟΠΑΠ.

Τα στελέχη της επενδυτικής έχουν κληθεί στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ στην οδό Κολοκοτρώνη προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση. Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ήθελε να κλείσει το ταχύτερο δυνατό τις εκκρεμότητες με τον διαγωνισμό του ΟΠΑΠ, όχι μόνο για να προχωρήσει η διαδικασία είσπραξης των 652 εκατ. ευρώ που προσέφερε η Emma Delta, αλλά και γιατί ασκούνται πιέσεις από τους δανειστές για την επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Πρόθεση των αγοραστών του ΟΠΑΠ είναι να κινηθούν γρήγορα ώστε να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους από τυχόν περαιτέρω ενέργειες που θα μπορούσαν να δεσμεύσουν τον νέο μέτοχο. Σημειώνεται ότι στις 26 Αυγούστου θα γίνει γενική συνέλευση της Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. για να επικυρωθούν οι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενες συμβάσεις προμήθειας με τους μετόχους της, την Intralot και την SGI.

Εκτιμάται ότι ο νέος μέτοχος του ΟΠΑΠ έχοντας ήδη υπογράψει τη σύμβαση αγοράς μετοχών (SPA) θα εκφράσει έντονα την αντίθεσή του σε ό,τι αφορά την επικύρωση των συμφωνιών αυτών με την Ελληνικά Λαχεία.

Εξάλλου το σχήμα Emma Delta φαίνεται να έχει ανησυχήσει από πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες σε πρόσφατο Δ.Σ. του ΟΠΑΠ τέθηκε θέμα επιλογής τεχνολογικού παρόχου για τα βιντεολόττο, το οποίο τελικά δεν πέρασε λόγω αντιδράσεων μελών του διοικητικού συμβουλίου αλλά και του αρμόδιου διευθυντή του οργανισμού.

Ως εκ τούτου, η Emma Delta αναμένει πλέον την ταχεία είσοδό της στο ΟΠΑΠ, όπως λένε έγκυρες πηγές, προκειμένου να αποκτήσει πλήρη έλεγχο των εξελίξεων, αλλά και να θέσει επί τάπητος σειρά θεμάτων για τα οποία ελήφθησαν αποφάσεις στο παρά πέντε, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της και τα εξώδικα που έχει κοινοποιήσει. 

Σημειώνεται ότι η Emma Delta ελέγχεται από τον Τσέχο Jiri Smejc και τον Γιώργο Μελισσανίδη, ενώ στην κοινοπραξία συμμετέχουν και άλλοι επενδυτές. Η επενδυτική εταιρεία ήταν η μοναδική που κατέθεσε έγκυρη προσφορά για την απόκτηση του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v