ΕΤΕ: Φλερτ από Πολωνούς-Ούγγρους για θυγατρικές

Σε εξέλιξη διερευνητικές επαφές με ενδιαφερόμενους για τις θυγατρικές στα Βαλκάνια. Πού μπαίνει ο πήχης για το τίμημα. Ποιες «οπισθοφυλακές» θα διατηρήσει στην περιοχή. Το χρονοδιάγραμμα για πώληση του 40% της Finansbank.

ΕΤΕ: Φλερτ από Πολωνούς-Ούγγρους για θυγατρικές

Eνδιαφέρον για την εξαγορά των θυγατρικών τραπεζών του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας στα Βαλκάνια έχουν εκδηλώσει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, πολωνικές και ουγγρικές τράπεζες και εντός των επόμενων μηνών αναμένεται να δρομολογηθούν οι εξελίξεις.

«Ισχυροί σύμμαχοι τόσο των ουγγρικών όσο και των πολωνικών πιστωτικών ιδρυμάτων είναι τραπεζικοί όμιλοι της δυτικής Ευρώπης και επεξεργάζονται σχέδια με στόχο να κατέλθουν στην ευρύτερη τραπεζική αγορά της βαλκανικής ενδοχώρας», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Η διοίκηση της Εθνικής γνωρίζει το ενδιαφέρον των Πολωνών και των Ούγγρων, όπως και τα σχέδιά τους για την... κατάβαση στις αγορές της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Αλβανίας και βρίσκεται ήδη στο στάδιο των πρώτων διερευνητικών επαφών.

Η έξοδος από τα Βαλκάνια εντάσσεται στη συμφωνία της ΕΤΕ με την αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία DG Comp να αποχωρήσει από τις παραπάνω χώρες, αλλά να διατηρήσει την πλειοψηφία των μετοχών της τουρκικής Finansbank.

Mε βάση τις αποτιμήσεις, τα συνολικά κεφάλαια που εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει ο όμιλος από την πώληση των βαλκανικών θυγατρικών του ανέρχονται κατ' ελάχιστον (καθώς μπορεί να μην πουληθούν όλες) στην περιοχή των 250 -300 εκατ. ευρώ.

Εξειδικευμένη παρουσία

Κι ενώ δρομολογείται η πώληση, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας φέρεται να μελετά σχέδιο βάσει του οποίου δεν θα αποκοπεί εντελώς από τις εν λόγω αγορές.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο σε κάθε μία από τις τοπικές αγορές της Βαλκανικής η τράπεζα να συστήσει εξειδικευμένη μονάδα, την οποία θα στελεχώσει με 20-30 εργαζόμενους.

Βασικό αντικείμενο εργασίας θα είναι η διαμεσολάβηση στη χρηματοδότηση ελληνικών επιχειρήσεων, εργασίες corporate banking, διατραπεζικός δανεισμός πελατών τους οποίους εξυπηρετούσε μέχρι σήμερα μέσω των δικτύων του ομίλου ή και νέων. Εργασίες τις οποίες θα προσφέρει σε συνεργασία με τις τράπεζες που θα εξαγοράσουν τις θυγατρικές.

Finansbank: Στόχος έσοδα 500 εκατ. ευρώ

Συνδυαστικά με την πώληση των θυγατρικών τραπεζών στα Βαλκάνια ο όμιλος της Εθνικής θα προχωρήσει στην παραχώρηση του 40% της τουρκικής Finansbank, σε δύο φάσεις, με διάθεση 20% των μετοχών, έκαστη.

Η πώληση του πρώτου 20% των μετοχών της ταχέως αναπτυσσόμενης τουρκικής θυγατρικής τοποθετείται χρονικά νωρίς το 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΕΤΕ εκτιμά ότι τα κεφάλαια που θα αντλήσει θα κινηθούν κατ' ελάχιστον στην περιοχή των 500 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της Finansbank τελούσε χθες υπό διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης στην τιμή του 1,12 ευρώ (3,07 τουρκικές λίρες). Το 20% αποτιμάται με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία στα 592 εκατ. ευρώ.

«Επιθετική» πολιτική στην Ελλάδα

Με τις πωλήσεις των θυγατρικών στα Βαλκάνια, τη διάθεση του 20% της Finansbank, αλλά και την πώληση του Αστέρα ο όμιλος προσδοκά, πάντα με βάση τις ίδιες πηγές, να ενισχύει τα κεφάλαιά του κατά 1 δισ. ευρώ, κάτι που είναι βασικό ζητούμενο για να φτιάξει τον βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Στον σχεδιασμό της τράπεζας περιλαμβάνεται και η στρατηγική που θα ακολουθήσει μετά τις αρχές του έτους και εφόσον έχουν ολοκληρωθεί τα stress tests στην εγχώρια τραπεζική αγορά, με στόχο τη διεύρυνση των μεριδίων αγοράς.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζει επιθετική πολιτική, στο πλαίσιο του εφικτού με βάση τα δεδομένα της οικονομίας, στα υγιή κομμάτια της ελληνικής επιχειρηματικότητας (μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v