Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Κρατάει τη Finansbank, πουλάει τα Βαλκάνια

Συμφωνία με DG Comp επιτρέπει στην Εθνική να διατηρήσει την πλειοψηφία των μετοχών της Finansbank. Το χρονοδιάγραμμα για πώληση του 40%. Έξοδος από τα υπόλοιπα Βαλκάνια. Οι κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης και τα περιθώρια ελιγμού.

ΕΤΕ: Κρατάει τη Finansbank, πουλάει τα Βαλκάνια

Στην αποεπένδυση της Εθνικής από τις τραπεζικές θυγατρικές της σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, FYROM και Αλβανία καθώς και στη σταδιακή διάθεση του 40% του μετοχικού κεφαλαίου της Finansbank συμφώνησαν, με βάση πληροφορίες, η διοίκησή της με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp).

Η Εθνική καλείται να μειώσει την παρουσία της στο εξωτερικό κατά 50% ως το 2017 και στο πλαίσιο αυτό το πλάνο αναδιάρθρωσης προβλέπει τη σταδιακή διάθεση του 40% της Finansbank με διατήρηση πλειοψηφικού πακέτου (60%) και την πώληση των υπόλοιπων θυγατρικών στα Βαλκάνια.

Οι τραπεζικές της δραστηριότητες σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, FYROM και Αλβανία αποτελούν το 10% του δανειακού χαρτοφυλακίου του ομίλου της Εθνικής και ο τρόπος πώλησής τους θα αποφασισθεί με βάση το σχέδιο στρατηγικής που έχει αναλάβει να συντάξει το ΤΧΣ ως μεγαλομέτοχος των συστημικών τραπεζών.

Ταυτόχρονα η Εθνική ανέλαβε τη δέσμευση να μειώσει τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της Finansbank κατά 40% ως το 2017, ώστε να περιορισθεί στο 60%. Η Finansbank συμμετέχει με 25% στο δανειακό χαρτοφυλάκιο του ομίλου.

Βέβαια αυτό το πλάνο ενδέχεται να ανατραπεί στο σκέλος της τουρκικής τράπεζας αν η ΕΤΕ καταφέρει να εξασφαλίσει κεφάλαια από πωλήσεις non core business assets που είτε δεν συμπεριλαμβάνονται στο πλάνο αναδιάρθρωσης είτε επιτευχθούν νωρίτερα του αναμενομένου.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr, στόχος της Εθνικής είναι με 2+1 κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης (πώληση άνω του 51% της Πανγαία, πώληση της NBG Asset Management και συμφωνία Arch Re - Εθνικής Ασφαλιστικής) που εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους να συγκεντρώσει κεφάλαια άνω των 550 εκατ. ευρώ αυξάνοντας τον δείκτη EBA Core Tier I στα επίπεδα άνω του 10,3%.

Κάτι τέτοιο θα της δώσει τη δυνατότητα να διαπραγματευθεί από άλλη θέση με την DG Comp επιμέρους ενέργειες του πλάνου αναδιάρθρωσης ως προς τη μείωση της παρουσίας της στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v