Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον «αέρα» βρίσκεται η Shelman

Άλλο ένα «success story» που βλέπει μία ακόμη βιομηχανική δραστηριότητα να κινδυνεύει με λουκέτο. Οι εργαζόμενοι ζητούν πτώχευση, η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα και οι τράπεζες το σκέπτονται. Ποιες οι προθέσεις του τουρκικού ομίλου. Τι απαντά η εταιρία.

Στον «αέρα» βρίσκεται η Shelman

Σε τεντωμένο σκοινί βαδίζει η Shelman καθώς το αποτέλεσμά της είναι έντονα ζημιογόνο, οι τραπεζικές της υποχρεώσεις υπερβαίνουν τα 100 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαιά της διαμορφώνονται σε αρνητικό επίπεδο.

Ήδη, έχει σταματήσει την παραγωγή το σύνολο των βιομηχανικών της μονάδων ανά την Ελλάδα (Εύβοια, Κομοτηνή, Γρεβενά), καθώς -μεταξύ άλλων- η ΔΕΗ διέκοψε την παροχή ρεύματος... Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, νομικές κινήσεις εναντίον του ομίλου έχουν ξεκινήσει και από το μέτωπο των προμηθευτών.

Επιπρόσθετα, στις 2 Οκτωβρίου, στις αίθουσες του δικαστηρίου:

Απορρίφθηκε η προσφυγή της διοίκησης για ένταξή της στις διατάξεις του άρθρου 99 (απροθυμία τραπεζών).

• Η έδρα δεν έβγαλε απόφαση για το αίτημα πτώχευσης που έχουν υποβάλει εργαζόμενοι του ομίλου. Θα ακολουθήσει λοιπόν νέα εκδίκαση της υπόθεσης, μάλλον τους πρώτους μήνες του 2014.

Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι πως, ενώ οι τράπεζες δεν συναίνεσαν με τη διοίκηση του βιομηχανικού ομίλου στο ζήτημα της ένταξης της Shelman στο άρθρο 99, δήλωσαν (τουλάχιστον ο εκπρόσωπος της Πειραιώς που παρέστη) ότι εξακολουθούν να στηρίζουν την εταιρία.

Πολλοί συνδέουν τις εξελίξεις με το «φλερτ» που έχει προκύψει για τη Shelman από τον τουρκικό πολυεθνικό κολοσσό Kastamonou, ο οποίος έχει παρουσία κυρίως σε χώρες των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον του τουρκικού ομίλου βρίσκεται σε πρωτόλειο στάδιο και με βάση εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς οι «γείτονες» ενδιαφέρονται ουσιαστικά μόνο για το ενεργητικό της εισηγμένης, ή έστω για το ενεργητικό της Shelman πλαισιωμένο από περιορισμένο δανεισμό. Και φυσικά, οι πιστώτριες τράπεζες δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους.

Αποβιομηχάνιση της χώρας

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, η Shelman όχι μόνο πληρώνει την κατακόρυφη πτώση της ζήτησης για ξύλο λόγω της βαθύτατης κρίσης στην οικοδομική και επενδυτική δραστηριότητα, αλλά επιπλέον υφίσταται και την απουσία οποιασδήποτε πολιτικής στήριξης στην εγχώρια παραγωγική δραστηριότητα από το κράτος και τις τράπεζες.

Χαρακτηριστική είναι η θέση στελέχους της αγοράς που δηλώνει: «Αν θέλουμε η ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί, δεν θα πρέπει να κλείσουμε μία ακόμη παραγωγική δραστηριότητα, αυτή της βιομηχανίας ξύλου. Δεν θα έχουμε δηλαδή βιομηχανίες ξύλου όταν σε ένα-δύο χρόνια αρχίσει να ανακάμπτει η ζήτηση; Η Ελλάδα θα μπορούσε πιθανότατα να αντλήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση κοινοτικά κονδύλια για την αναδιάρθρωση του κλάδου, αλλά αδράνησε. Επιπλέον, επιβάλλει στο ξύλο ΦΠΑ 23% και παράλληλα δεν ελέγχει την παράνομη εκμετάλλευση του δασικού πλούτου, ιδίως μετά την εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης».

Σύμφωνα με κλαδικούς παράγοντες, παρόμοια αδράνεια επέδειξαν και οι πιστώτριες τράπεζες: «Αν η στήριξη αποφασιζόταν έγκαιρα τότε θα αρκούσε μια πρόσθετη χρηματοδότηση της τάξεως των 10-15 εκατ. ευρώ προκειμένου να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και το δημόσιο και επιπλέον να αγοραστούν πρώτες ύλες. Τα χρήματα αυτά έφταναν για να ξαναρχίσει η εταιρία να λειτουργεί απρόσκοπτα, χωρίς τον βραχνά της ρευστότητας.

Όμως, η αναποφασιστικότητα των τραπεζών ήταν εκείνη που επέτεινε το πρόβλημα, με αποτέλεσμα σήμερα να απαιτείται κάπου στο τριπλάσιο ύψος κεφαλαίων για να ξαναβάλει μπροστά η εισηγμένη».

Κύκλοι προσκείμενοι στις τράπεζες υποστηρίζουν πως είχαν προτείνει στον βασικό μέτοχο να βοηθήσουν τον όμιλό του (Αντώνης Αδαμόπουλος) αρκεί και ο ίδιος να έβαζε το χέρι στην τσέπη, ωστόσο ο επιχειρηματίας είχε εκφράσει αδυναμία ενίσχυσης της εταιρίας του.

Τι λέει η εταιρία 

Η Shelman, σε σημερινή της ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο, διευκρινίζει τα εξής:

(α) μετά από αναβολή στις 22.05.2013, η ορισθείσα για τις 2.10.2013 εκδίκαση της αίτησης της ΣΕΛΜΑΝ Α.Ε. περί υπαγωγής της στη διαδικασία εξυγίανσης κατ' άρθρα 99 επ. του Ν. 3588/2007 δεν απορρίφθηκε αλλά ματαιώθηκε, ήτοι δεν εκδικάσθηκε,

(β) η συζήτηση της αίτησης πτώχευσης κατά της ΣΕΛΜΑΝ Α.Ε. με αιτούντες το "Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων ΣΕΛΜΑΝ Βασιλικού Χαλκίδας" και 9 εργαζόμενους, η οποία είχε ορισθεί να συζητηθεί επίσης στις 2.10.2013, αναβλήθηκε για τις 5.02.2014,

(γ) οι διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού της ΣΕΛΜΑΝ Α.Ε. συνεχίζονται και μέχρι σήμερα δεν έχει καταρτισθεί σχετική συμφωνία και,

(δ) κατά καιρούς επιχειρήσεις του κλάδου με έδρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων της ΣΕΛΜΑΝ και εφόσον υπάρξει οποιαδήποτε επιχειρηματική εξέλιξη, θα προβούμε σε σχετική ανακοίνωση προς τις Αρχές, τους μετόχους μας και το επενδυτικό κοινό, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v