Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Πώς και πότε θα ιδιωτικοποιηθεί

«Πράσινο φως» από τρόικα για την αύξηση. Το χρονοδιάγραμμα για στρατηγικό επενδυτή και οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο. Γιατί προκρίνεται η λύση της ιδιωτικοποίησης μέσω ΑΜΚ. Το ορόσημο του Ιανουαρίου και ο πήχης των 2 δισ. ευρώ. Συζητήσεις με Fairfax, Εaglevale και Apollo.

Eurobank: Πώς και πότε θα ιδιωτικοποιηθεί
Αντίστροφα μετρά, πλέον, ο χρόνος για το εγχείρημα ιδιωτικοποίησης της Eurobank ήρθησαν σύμφωνα με πληροφορίες οι ενστάσεις της Τρόικας επί της ελληνικής πρότασης για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή μέσω αύξησης κεφαλαίου, με εγγυητή κάλυψης το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης μεταξύ Τρόικας και υπουργού Οικονομικών διαφάνηκε ότι αμβλύνθηκαν οι αντιρρήσεις τις οποίες εξέφραζε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ για άμεση ιδιωτικοποίηση της Eurobank (σ.σ ως τον Μάρτιο του 2014) και χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία αναδιάρθρωση του ομίλου η οποία θα βελτίωνε και την αξία της.

Εφόσον, η αλλαγή στάσης επιβεβαιωθεί και στην συνάντηση της Τετάρτης μεταξύ Τρόικας και ΤΧΣ, «κλειδώνει» η στρατηγική επιλογή της ιδιωτικοποίησης μέσω αύξησης κεφαλαίου και ανοίγει η συζήτηση για σειρά κρίσιμων θεμάτων όπως οι αλλαγές που θα χρειασθούν στο πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης και η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών.

Στόχος, τόσο της διοίκησης της Eurobank, όσο και του βασικού της μετόχου, ΤΧΣ, είναι οι διαδικασίες να τρέξουν γρήγορα, ώστε να καταστεί δυνατή η ιδιωτικοποίηση της τράπεζας ως και το τέλος Ιανουαρίου και να αξιοποιηθεί το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικές τράπεζες.

Αν χαθεί το παραπάνω ορόσημο θα πρέπει να επικαιροποιηθεί το ενημερωτικό της αύξησης κεφαλαίου, με στοιχεία οικονομικών καταστάσεων 31/12/2013, κάτι που σημαίνει ότι η ιδιωτικοποίηση μετατίθεται για τέλη Μαρτίου ή τον Απρίλιο. Το ρίσκο σε αυτή την περίπτωση είναι η πιθανή επάνοδος της αβεβαιότητας, λόγω των Ευρωεκλογών του Μαίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Χρ. Μεγάλου διενήργησε τον προηγούμενο μήνα πλήθος επαφών με δεκάδες funds του εξωτερικού και σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θετικό. «Αν γινόταν τώρα η ιδιωτικοποίηση η τράπεζα θα μπορούσε να συγκεντρώσει κεφάλαια ελαφρώς υψηλότερα των 2,5 δισ. ευρώ από ιδιώτες» αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος της τράπεζας.

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου οι σύμβουλοι πώλησης της Eurobank και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία διερεύνησης ενδιαφέροντος και να καταρτίσουν short list με τους ενδιαφερόμενους στρατηγικούς επενδυτές.

Σημειώνεται ότι το Μνημόνιο προβλέπει την είσοδο στρατηγικού επενδυτή ο οποίος θα αποκτήσει «κρίσιμο» ποσοστό στην Eurobank. Η απόκτηση ποσοστού της Eurobank από ξένη τράπεζα και ειδικότερα από ευρωπαική ή αμερικανική θα ήταν η ιδανική λύση.

Στην πιθανή, όμως, περίπτωση, που κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό θα προτιμηθεί επενδυτής ή ομάδα επενδυτών με χαρακτηριστικά (μακροπρόθεσμος επενδυτικός ορίζοντας, ιστορικό επενδύσεων σε τράπεζες-ασφαλιστικές, κ.ά.) που επιτρέπουν να τους χορηγηθεί άδεια καταλληλότητας.

Υπενθυμίζεται ότι η Fairfax σε συνεργασία με τις Fidelity, Capital, WL Ross &Co και τον Kennedy Wilson απέκτησαν το 2011 το 34,9% του μετοχικού κεφαλαίου της Bank of Ireland, μέσω αύξησης κεφαλαίου και κάλυψης αδιάθετων μετοχών.

Αφού επιλεγεί ο προτιμητέος επενδυτής, με βάση την προσφορά του και τα κριτήρια καταλληλότητας, θα ξεκινήσει και η ουσιαστική συζήτηση για τη διαμόρφωση του πλαισίου, υπό το οποίο θα ιδιωτικοποιηθεί η Eurobank.

Εντός του Δεκεμβρίου και με γνωστές περίπου τις κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας μετά την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, προβλέπεται να συμφωνηθεί με την Τρόικα ο τρόπος ιδιωτικοποίησης ώστε να υπάρξουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο ως το τέλος του έτους.

Τότε θα κριθεί εάν η αύξηση κεφαλαίου θα καλυφθεί εξ' ολοκλήρου από το ΤΧΣ, ή αν θα καλυφθεί μέρος της αύξησης από ιδιωτικά κεφάλαια και το υπόλοιπο ποσό από το Ταμείο.

Γιατί προκρίνεται η λύση της ιδιωτικοποίησης μέσω ΑΜΚ

Προς το παρόν, η ελληνική πλευρά δείχνει να προκρίνει τη λύση της ιδιωτικοποίησης μέσω αύξησης κεφαλαίου, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα απαιτήσει τις μικρότερες αλλαγές στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και ταυτόχρονα θα διασφαλίσει το κεφαλαιακό απόθεμα του ΤΧΣ, καθώς και τη δυνατότητά του να μειώσει την υψηλή, σήμερα, τιμής κτήσης του.

Η ιδιωτικοποίηση θα μπορούσε να διενεργηθεί με μικρές τροποποιήσεις του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, αναφέρουν κύκλοι του Ταμείου. Θα μπορούσε, δηλαδή, να διενεργηθεί αύξηση κεφαλαίου, με εγγύηση κάλυψης από το ΤΧΣ η οποία θα καλυφθεί σε ένα σημαντικό της μέρος από τον στρατηγικό επενδυτή και κατά το υπόλοιπο από την αγορά και το Ταμείο.

Περιορισμός των δικαιωμάτων ψήφου του ΤΧΣ

Πρόκειται, πάνω- κάτω, για το ίδιο σχήμα, με το οποίο ανακεφαλαιοποιήθηκαν και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, με τη διαφορά ότι στην περίπτωση της Eurobank δεν θα εκδοθούν warrants. Στα υπόλοιπα βασικά σημεία, προτείνεται να ισχύσουν οι πρόνοιες της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για την ανακεφαλαιοποίηση.

Θα υπάρξει περιορισμός, δηλαδή, των δικαιωμάτων ψήφου του Ταμείου, σε στρατηγικής σημασίας και μόνο θέματα ( σ.σ εξαγορές, συγχωνεύσεις κά), εφόσον ο στρατηγικός επενδυτής αποκτήσει τουλάχιστον το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας . Πιθανόν είναι να εφαρμοσθεί και ο ίδιος τύπος για τον προσδιορισμό της τιμής έκδοσης των νέων μετοχών (σ.σ μεσοσταθμική τιμή των 50 συνεδριάσεων που προηγούνται της απόφασης για ΑΜΚ).

Καλύπτοντας – μικρό- μέρος της αύξησης κεφαλαίου το Ταμείο θα περιορίσει το dilution και θα βελτιώσει τη μέση τιμής κτήσης του, που ανέρχεται, σήμερα, σε 1,26 ευρώ ανά μετοχή (σ.σ υπολογίζεται και η εισφορά του Τ.Τ.).

Σύμφωνα με πληροφορίες ήρθησαν και οι αντιρρήσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ και όπως όλα δείχνουν εγκρίνεται κατ' αρχήν η πρόταση για ιδιωτικοποίηση της Eurobank μέσω αύξησης κεφαλαίου και κάλυψής της από ιδιώτες επενδυτές. 

Ο πήχης της κεφαλαιακής ενίσχυσης κατά 2 δισ. ευρώ

Παρ ότι η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και ως εκ τούτου δεν είναι γνωστές οι τυχόν κεφαλαιακές ανάγκες της Eurobank όπως και των υπολοίπων τραπεζών, τραπεζικά στελέχη και αναλυτές εκτιμούν ότι το ύψος της αύξησης κεφαλαίου θα ανέλθει σε περίπου 2 δισ. ευρώ.

Αντλώντας περίπου 2 δισ. ευρώ κεφάλαια η Eurobank θα ανεβάσει τον δείκτη EBA Core Tier I σε επίπεδα αντίστοιχα αυτών που έχουν Alpha και Πειραιώς (άνω του 13%) και επομένως θα διαθέτει επαρκή κεφαλαιακή θωράκιση, που σε συνδυασμό με την μείωση του cost of funding, τις συνέργειες και τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων αρκούν για να καλύψουν την εκτιμούμενη περαιτέρω άνοδο των επισφαλειών.

Το ενδιαφέρον Fairfax, Third Point- Eaglevale και Apollo

Όπως έχει αποκαλύψει η στήλη Χαμαιλέων ενδιαφέρον για την Eurobank έχει επιδείξει από την περίοδο Καραμούζη ομάδα Αμερικάνων επενδυτών (Eaglevale, Third Point, Rothschild) που θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να θεωρηθούν στρατηγικοί επενδυτές (σ.σ κλειδί αποτελεί η παρουσία στο σχήμα της Rothschild),
αλλά και η Καναδική Fairfax η οποία έχει συμφωνήσει ήδη με την Eurobank για την απόκτηση της Eurobank Properties.

Σε γεύμα με δημοσιογράφους την προπερασμένη εβδομάδα η διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ, Αναστασία Σακελλαρίου επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον των Fairfax, Eaglevale αλλά και του Apollo, σημειώνοντας ότι ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις των παραπάνω funds με τους συμβούλους πώλησης και τη διοίκηση της Eurobank.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v