Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αιολική ΑΕΕΧ: Αναστέλλεται η συγχώνευση με Global

Την αναστολή στη διαδικασία διασυνοριακής συγχώνευσης με τη γαλλική Global Investment Services S.A. και την επανεξέταση της προοπτικής συγχώνευσης σε μεταγενέστερο χρόνο ανακοίνωσε η Αιολική ΑΕΕΧ.

Αιολική ΑΕΕΧ: Αναστέλλεται η συγχώνευση με Global

Η Αιολική ΑΕΕΧ ανακοινώνει την αναστολή στη διαδικασία διασυνοριακής συγχώνευσης με τη γαλλική εταιρεία Global Investment Services S.A. και την επανεξέταση της προοπτικής συγχώνευσης των δύο εταιρειών σε μεταγενέστερο χρόνο με νεότερη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η εισηγμένη, έπειτα από επαναξιολόγηση και επανεξέταση των δεδομένων που άπτονται της διαδικασίας της διασυνοριακής συγχώνευσης και των μεταβολών των συνθηκών της αγοράς και της επίδρασής τους στην κατάσταση της αξίας της επιχείρησης, αποφάσισε την απόσυρση του κατατεθειμένου κοινού σχεδίου σύμβασης διασυνοριακής συγχώνευσης, την αναστολή της διαδικασίας της διασυνοριακής συγχώνευσης και την επανεξέταση της προοπτικής συγχώνευσης των δύο εταιρειών σε μεταγενέστερο χρόνο με νεότερη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.

Στο θέμα της επικείμενης συγχώνευσης με την Global είχε αναφερθεί εκτενώς το Euro2day.gr σε σχετικό άρθρο θέτoντας μια σειρά ερωτημάτων για το deal από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το σχέδιο.

Να σημειωθεί επίσης ότι χθες για το θέμα υπήρξε παρέμβαση και του ΣΕΔ (Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου). Ο ΣΕΔ είχε εκφράσει την ανησυχία του για την επικείμενη πρόταση διασυνοριακής συγχώνευσης που ανακοίνωσαν τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών, της Αιολικής ΑΕΕΧ και της Global Investment Services (ALGIS).

Η ανακοίνωση ανέφερε: "Προβλέπεται να συζητηθεί σε Γενική Συνέλευση η πρόταση απορρόφησης της Αιολικής ΑΕΕΧ από την Global Investment Services που διαπραγματεύεται στο Alternext του Χρηματιστηρίου Euronext στο Παρίσι.

Κρίσιμη παράμετρος της προτεινόμενης συγχώνευσης είναι με ποιο τρόπο προκύπτει η αποτίμηση της εταιρείας Global Investment Services που ανακοινώθηκε, αφού βάσει αυτής θα διενεργηθεί η ανταλλαγή μετοχών μεταξύ των δύο εταιρειών, που αγγίζει τα 46,84 εκατ. ευρώ, ενώ η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας στην Εναλλακτική Αγορά στο Παρίσι όπου διαπραγματεύεται είναι στο ύψος των 6,2 εκατ. ευρώ.

Η μεγάλη αυτή αποτίμηση συγκριτικά με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, μαζί με τη δραματική πτώση της μετοχής, που αγγίζει το 90% την τελευταία πενταετία, αλλά και τις μεγάλες ζημίες προ φόρων που ανακοίνωσε το 2012 μας αναγκάζει να ζητήσουμε εξηγήσεις κατά πόσον είναι ρεαλιστική η αποτίμηση της εταιρείας Global Investment Services που πρόκειται να απορροφήσει την ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΕΕΧ αφού είναι σαφής, με βάση αυτήν την αποτίμηση, η πριμοδότηση της Global Investment Services εις βάρος της ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΑΕΕΧ, που με βάση τις λογιστικές καταστάσεις στις 30/9/2013 η εσωτερική της αξία ήταν στα 18,689 εκατ. ευρώ και η κεφαλαιοποίησή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών στα 13 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσια δηλαδή αυτής της Global Investment Services στο Αlternext, αλλά με σαφή υστέρηση στη σχέση ανταλλαγής, βάσει της αποτίμησης που προτείνεται και είναι εις βάρος των μετόχων μειοψηφίας της ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΑΕΕΧ.

Είμαστε βέβαιοι ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα ελέγξει με ιδιαίτερη προσοχή την ως άνω περίπτωση και θα ζητήσει εξηγήσεις από την Global Investment Services, αλλά και από την ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΕΕΧ, για τη μέθοδο αποτίμησης, αφού παρατηρούμε ότι στο μετοχολόγιο των δύο εταιρειών, πέραν του 29,16% της ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΑΕΕΧ που κατέχει η Global Investment Services, άλλα δύο μέλη και μέτοχοι της ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΑΕΕΧ, οι κ.κ. Βερνίκος και Παγίδας, μετέχουν και στο διοικητικό συμβούλιο της Global Investment Services.

Δεδομένου ότι έχουμε γίνει δέκτες παραπόνων από μέλη μας, που είναι μέτοχοι της ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΑΕΕΧ, σκοπεύουμε να παρακολουθήσουμε το θέμα αυτό και να παρέμβουμε με κάθε νόμιμο μέσο, αν διαπιστώσουμε ότι θίγονται τα συμφέροντα των μετόχων μειοψηφίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v