Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αιολική: Καυτά ερωτήματα για το γαλλικό deal

Ζητούν από τους μετόχους τη διασυνοριακή συγχώνευση με μια ζημιογόνο εταιρία, η μετοχή της οποίας έχει «πατώσει». Και με αποτίμηση... πολλαπλάσια από αυτή που διαπραγματεύεται στο ταμπλό του Euronext. Τι προβλέπει η συμφωνία.

Αιολική: Καυτά ερωτήματα για το γαλλικό deal

Απορίες προκαλεί σε τμήμα των επενδυτών η σχέση ανταλλαγής μεταξύ της Αιολικής ΑΕΕΧ και της Global Investment Services καθώς τα διοικητικά τους συμβούλια προτείνουν στους μετόχους τους τη διασυνοριακή συγχώνευση των δύο επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει:

Πρώτον, την απορρόφηση της Αιολικής ΑΕΕΧ από την Global Investment Services, η οποία εδρεύει στο Παρίσι, ελέγχει ήδη το 29,15% της Αιολικής και οι μετοχές της είναι διαπραγματεύσιμες στην Εναλλακτική Αγορά του χρηματιστηρίου Euronext Γαλλίας.

Και δεύτερον, την υλοποίηση κατάλληλων κινήσεων ώστε να υπάρξει παράλληλη διαπραγμάτευση της συγχωνευμένης εταιρείας τόσο στο Euronext Γαλλίας όσο και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Παράγοντας-κλειδί στους όρους της συγχώνευσης είναι οι αποτιμήσεις των δύο εταιρειών, οι οποίες έγιναν με βάση το γαλλικό δίκαιο, με αποτέλεσμα η Αιολική να αποτιμηθεί προς 18,452 εκατ. ευρώ και η γαλλική Global Investment Services προς 46,848 εκατ. ευρώ.

Και για τη μεν Αιολική η αποτίμηση φαντάζει ρεαλιστική, αν κάποιος συνεκτιμήσει τα 13,5 εκατ. ευρώ με τα οποία διαπραγματεύεται στο ταμπλό του Χ.Α., συν το discount που παρουσιάζει έναντι της εσωτερικής της αξίας. Άλλωστε, με βάση τις λογιστικές καταστάσεις του εννεαμήνου, στις 30 Σεπτεμβρίου 2013 η εσωτερική αξία της ανερχόταν στα 18,689 εκατ. ευρώ (μεγάλο μέρος από αυτά σε μετρητά).

Έντονα ερωτήματα, όμως, προκύπτουν από μια πρώτη ανάγνωση για το πώς προέκυψε η αποτίμηση των 46,84 εκατ. ευρώ για την απορροφώσα Global Investment Services.

Και αυτό γιατί βλέποντας κάποιος το ταμπλό του Euronext Παρισίων (Marketwatch) και λαμβάνοντας υπόψη κάποια άλλα στοιχεία, διαπιστώνει με έκπληξη τα εξής:

Πρώτον, η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της Global Investment Services κυμαίνεται μόλις στα 8,41 εκατ. ευρώ!

Δεύτερον, η Global Investment Services ήταν ζημιογόνος το 2012 και δεν διανεμήθηκε μέρισμα. Μπαίνοντας στις λογιστικές καταστάσεις του 2012 κάποιος διαπιστώνει πως οι προ φόρων ζημίες του 2012 διαμορφώθηκαν στα 9,39 εκατ. ευρώ, έναντι 19,1 εκατ. ευρώ που ήταν οι ζημίες προ φόρων για το 2011.

Τρίτον, η τρέχουσα τιμή της μετοχής στο Euronext Γαλλίας ήταν στο 0,51 ευρώ, στο ελάχιστο σημείο του τελευταίου δωδεκαμήνου. Ενδεικτικό στοιχείο την τελευταία πενταετία είναι το γεγονός πως η μετοχή της Global Investment Services έχει καταγράψει απώλειες άνω του 90%, καθώς από τα 6,60 ευρώ έχει κατρακυλήσει κοντά στο μισό ευρώ.

Τέταρτον, με βάση τα στοιχεία της 31ης Δεκεμβρίου 2012 το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων ήταν μεν στα 54 εκατ. ευρώ, όμως υπήρχαν στο ενεργητικό λογαριασμοί «υπεραξιών» (goodwill) ύψους 40,89 εκατ. ευρώ και άυλων περιουσιακών στοιχείων 1,44 εκατ. ευρώ.

Πέμπτον, σύμφωνα με το Reuters, καμία σύσταση αναλυτή δεν υπήρχε για τη μετοχή (ALGIS).

Και έκτον, η εταιρεία είχε ξεκινήσει πρόγραμμα αναδιοργάνωσης που θα ολοκληρωνόταν κάπου στα μέσα του 2013.

Φυσικά το ερώτημα για την αποτίμηση της γαλλικής επιχείρησης έχει ιδιαίτερα πρακτική σημασία, γιατί από τις αποτιμήσεις των δύο εταιρειών θα προκύψει και η σχέση ανταλλαγής των μετοχών τους.

Έτσι, σύμφωνα με την πρόταση της διοίκησης, η συγχωνευμένη εταιρεία θα διαθέτει 15.231.812 μετοχές, εκ των οποίων οι σημερινοί μέτοχοι της Αιολικής θα κατέχουν μόλις τα 3.127.438, δηλαδή μόλις το 20,5%.

Αναμφίβολα, η διοίκηση της Αιολικής καλείται να δώσει τις απαιτούμενες εξηγήσεις ώστε να πείσει τους μετόχους της για το κατά πόσον η αποτίμηση της Global Investment Services είναι ρεαλιστική και όχι μια φούσκα που θα σκάσει στα χέρια τους, όταν οι μετοχές τους θα έχουν ενοποιηθεί με αυτές της γαλλικής εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v