Νιτσιάκος: Στο στόχαστρο o Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας

Η εταιρία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του Συνεταιρισμού της Άρτας ο οποίος έχει καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99. Η Νιτσιάκος αποτελεί τον βασικό προμηθευτή του Συνεταιρισμού σε ζωοτροφές.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Νιτσιάκος: Στο στόχαστρο o Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας

Σε συγκέντρωση οδηγείται ο πτηνοτροφικός κλάδος ο οποίος έχει πληγεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση αλλά και από τις αθρόες ελληνοποιήσεις πουλερικών κυρίως από τα Βαλκάνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις δέκα μεγάλες, μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, επιχειρήσεις του κλάδου αρκετές έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο και άλλες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας. Ήδη κάποιες εξ αυτών έχουν καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99. Μία από αυτές είναι και ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας (έχει υπαχθεί στο άρθρο 99), για τον οποίο έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον εξαγοράς από την εταιρεία Θ. Νιτσιάκος ΑΒΕΕ.

Κίνηση η οποία αναμένεται να γίνει εντός του έτους, με μετοχοποίηση των υποχρεώσεων του Συνεταιρισμού, απέναντι στην εταιρεία Νιτσιάκος, η οποία αποτελεί τον βασικό προμηθευτή του σε ζωοτροφές.

Αν ολοκληρωθεί η εξαγορά του πτηνοτροφικού συνεταιρισμού της Άρτας από τη Νιτσιάκος, η τελευταία θα ισχυροποιήσει περαιτέρω τη θέση της στην αγορά, αποτελώντας τον μεγαλύτερο όμιλο παραγωγής πουλερικών στην Ελλάδα, με κύκλο εργασιών άνω των 230 εκατ. ευρώ για τη φετινή χρονιά, έναντι 170 εκατ. ευρώ το 2013 και 146 εκατ. ευρώ το 2012.

Πέρυσι ο όμιλος αύξησε την παραγωγή του κατά 20%, εμφάνισε κέρδη 1,5 εκατ. ευρώ και EBITDA 9 εκατ. ευρώ, ενώ ο τραπεζικός δανεισμός του ανήλθε στα 57 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αυτή αποδίδεται και στην ανάπτυξη πωλήσεων νωπής γαλοπούλας και κουνελιών, την παραγωγή των οποίων ξεκίνησε το 2011.

Την ίδια ώρα, η Νιτσιάκος προγραμματίζει για τη φετινή χρονιά νέες επενδύσεις ύψους 2 εκατ. ευρώ, οι οποίες μεταξύ των άλλων θα αφορούν νέα γραμμής συσκευασίας τροποποιημένης ατμόσφαιρας, αλλά και την παραγωγή προψημένων προϊόντων.

Σημειώνεται ότι το 40% του κύκλου εργασιών του ομίλου προέρχεται από την πώληση ζωοτροφών, όλων των ειδών, που παράγει στα τρία εργοστάσια ζωοτροφών που διαθέτει. Υψηλές πωλήσεις παρουσιάζει η δραστηριότητα της παραγωγής σκυλοτροφής και γατοτροφής. Ήδη η εταιρεία προμηθεύει μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ (ΑΒ, Σκλαβενίτης), ενώ περίπου το 50% της παραγωγής εξάγεται.

Η εταιρεία Θ. Νιτσιάκος ΑΒΕΕ δραστηριοποιείται στη συγκεκριμένη αγορά 40 χρόνια κι η έδρα της βρίσκεται στα Ιωάννινα, όπου σε έκταση 50 στρεμμάτων έχει δημιουργήσει εγκαταστάσεις συνολικής επιφάνειας 12.000 τ.μ.

Το δεύτερο εργοστάσιό της βρίσκεται στην Άρτα και διαθέτει ακόμη ένα πτηνοτροφείο στη Νιγρίτα Σερρών, δύο ξηραντήρια δημητριακών στη Θεσσαλονίκη και ένα στα Ιωάννινα, αποθήκες για τις πρώτες ύλες στη ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης και στην Άρτα, συνολικής έκτασης 13.000 τ.μ., αλλά και σιλό χωρητικότητας 40.000 τόνων.

Η ετήσια παραγωγή πτηνών διαμορφώνεται σε 16 εκατ., ενώ 85 χιλ. τόνοι ζωοτροφών παράγονται ετησίως. Σήμερα η εταιρεία απασχολεί 600 άτομα, ενώ έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε πρόσληψη και νέου προσωπικού στην παραγωγή.

Εν τω μεταξύ, και σε ό,τι αφορά την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την ύπαρξη καρτέλ στον κλάδο (σ.σ. κατηγορούνται 10 εταιρείες μεταξύ των οποίων ο συνεταιρισμός της Άρτας αλλά και η Νιτσιάκος) στελέχη της Νιτσιάκος απορρίπτουν τις κατηγορίες υποστηρίζοντας πως δεν υπήρξε συμφωνία για το ύψος των τιμών. Τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι ο ανταγωνισμός ήταν και είναι οξύς, γεγονός που αποδεικνύουν και οι τεράστιες ζημιές που έχουν συσσωρεύσει τα τελευταία χρόνια οι πτηνοτροφικές μονάδες.

Από την εν λόγω αυτεπάγγελτη έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού (σ.σ. παρά το γεγονός ότι έχει περάσει πάνω από ενάμισης χρόνος από τη γνωστοποίηση της εισήγησης, ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί η απόφαση) είχε προκύψει ότι μεγάλος αριθμός πτηνοτροφικών επιχειρήσεων συντόνιζε την επιχειρηματική του δράση αναφορικά τόσο με τον καθορισμό τιμών πώλησης των προϊόντων τους, όσο και με την κατανομή πελατείας μεταξύ τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v