Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: AMK 2,86 δισ. θα εισηγηθεί η διοίκηση

Την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank κατά 2,86 δισ. ευρώ θα εισηγηθεί στην αυριανή γενική συνέλευση των μετόχων η διοίκηση της τράπεζας, η οποία σήμερα είχε παρουσίαση σε εγχώριους θεσμικούς επενδυτές.

Eurobank: AMK 2,86 δισ. θα εισηγηθεί η διοίκηση

Η διαδικασία για την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας εισέρχεται πλέον στην τελική ευθεία καθώς σήμερα κατατέθηκαν στο ΤΧΣ οι εκθέσεις αποτίμησης της εύλογης αξίας της Eurobank από τη Lazard και τη Morgan Stanley.

Με βάση τις δύο μελέτες, το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου θα ορίσει στη συνεδρίαση της Μεγάλης Δευτέρας την ελάχιστη τιμή για τη διαδικασία επιλογής στρατηγικού επενδυτή, η οποία θα διενεργηθεί, όπως έγραψε το Euro2day, στις 15 Απριλίου.

Η Lazard ως σύμβουλος του ΤΧΣ για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank θα καλέσει τα ενδιαφερόμενα σχήματα (Fairfax, York Capital, Apollo) να καταθέσουν προσφορές για τη θέση του βασικού επενδυτή. H ελάχιστη τιμή μαζί με ένα minimum ποσό συμμετοχής στην αύξηση θα αποτελέσουν τον πήχη για τη διαδικασία επιλογής.

Σύμφωνα με την αγορά η ελάχιστη τιμή θα κινηθεί ανάμεσα στα 0,30 με 0,37 ευρώ ενώ το ελάχιστο ποσό συμμετοχής στην ΑΜΚ για τους ενδιαφερόμενους βασικούς επενδυτές θα ανέλθει στα 700 με 750 εκατ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η Fairfax θα προσέλθει στη διαδικασία προσφέροντας περί το 1 δισ. ευρώ, ενώ δεν έχει οριστικοποιήσει τη στάση της η York Capital.

Στις 25 Απριλίου θα ξεκινήσει η συνδυασμένη προσφορά μετοχών σε ξένους και εγχώριους επενδυτές. Στους εγχώριους επενδυτές θα διατεθούν μετοχές ως 286 εκατ. ευρώ, το 10% της ΑΜΚ, με τη δημόσια προσφορά να "σπάει" σε δύο υποκατηγορίες, για θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, όπως έγινε και με την Πειραιώς.

Το βιβλίο για την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό θα παραμείνει ανοικτό ως και τις 30 Απριλίου, ενώ η δημόσια προσφορά στην Ελλάδα θα διαρκέσει τρεις εργάσιμες (25 ως και 29 Απριλίου). Συντονιστές του book building για τους ξένους επενδυτές θα είναι οι Barclays, Deutsche Bank AG, London Branch και JP Morgan Securities PLC ενώ για τη δημόσια προσφορά στο εσωτερικό συντονιστής θα είναι η Eurobank Equities.

Το βιβλίο προσφορών θα έχει ως ελάχιστη τιμή διάθεσης αυτή στην οποία έχει επιλεγεί ο βασικός επενδυτής και θα αποσκοπεί στην κάλυψη του υπολοίπου της αύξησης. Αν η τιμή που θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών είναι υψηλότερη της τιμής που πρόσφερε ο επιλεγείς βασικός επενδυτής, ο τελευταίος καλείται να αναπροσαρμόσει την προσφορά του στη νέα υψηλότερη τιμή.

Αν μείνουν αδιάθετες μετοχές τόσο από τη διαδικασία της ιδιωτικής τοποθέτησης όσο και από τη δημόσια εγγραφή ενεργοποιούνται οι διατάξεις του νόμου για το bail –in και αν συνεχίσουν να υπάρχουν αδιάθετες μετοχές τις παίρνει το ΤΧΣ που λειτουργεί ως εγγυητής κάλυψης της ΑΜΚ.

Η τιμή της αύξησης θα οριστικοποιηθεί στις 30 Απριλίου και στη δεύτερη εβδομάδα του Μαίου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών, όπως αναφέρθηκε στη σημερινή παρουσίαση.

Στην περίπτωση που η ιδιωτική συμμετοχή στην ΑΜΚ υπολείπεται του 50% οι επενδυτές που συμμετείχαν στη συνδυασμένη προσφορά σε εξωτερικό και Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την ανάκληση των εγγραφών τους. Η δυνατότητα ανάκλησης θα δηλώνεται ταυτόχρονα με τη συμμετοχή τους στη συνδυασμένη προσφορά.

Σημειώνεται ότι το ύψος της αύξησης διαμορφώθηκε στα 2,86 δισ. ευρώ καθώς το capital plan της τράπεζας που κατατέθηκε σήμερα προβλέπει και επιμέρους ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους 80 εκατ. ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v