Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Στις 15/4 «κληρώνει» για βασικό επενδυτή

Όλο το χρονοδιάγραμμα, το εύρος εύλογης αξίας, τα κριτήρια επιλογής και η ρήτρα αναπροσαρμογής στην τιμή. Πότε θα διενεργηθεί η συνδυασμένη προσφορά μετοχών σε ξένους και Έλληνες επενδυτές. Τι ποσό της ΑΜΚ θα καλύψουν οι Έλληνες.

Eurobank: Στις 15/4 «κληρώνει» για βασικό επενδυτή

Με ταχείς ρυθμούς θα τρέξει η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, καθώς η διαδικασία επιλογής βασικού επενδυτή θα ολοκληρωθεί στις 15 Απριλίου, ανοίγοντας τον δρόμο για τη συνδυασμένη προσφορά μετά το Πάσχα.

Στις 14 Απριλίου, Μεγάλη Δευτέρα, αναμένεται να συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου για να προσδιορίσει και να εγκρίνει, βάσει των εκθέσεων αποτίμησης των Lazard και Morgan Stanley, την ελάχιστη τιμή για την επιλογή του βασικού επενδυτή (anchor investor), η οποία θα κινείται εντός του εύρους της εύλογης αξίας. Την επόμενη θα τρέξει η διαδικασία της επιλογής βασικού επενδυτή.

Η Lazard ως σύμβουλος του ΤΧΣ για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank θα καλέσει τα ενδιαφερόμενα σχήματα (Fairfax, York Capital, Apollo) να καταθέσουν προσφορές για τη θέση του βασικού επενδυτή. H ελάχιστη τιμή μαζί με ένα minimum ποσό συμμετοχής στην αύξηση θα αποτελέσουν τον πήχη για τη διαδικασία επιλογής όπως αποκάλυψε το Euro2day.

Το σχήμα των επενδυτών που θα προσφέρει τον καλύτερο συνδυασμό ποσού και τιμής θα προκριθεί για να αποτελέσει τον στρατηγικό επενδυτή της Eurobank. Πρόθεση του Ταμείου είναι να επιλεγεί ένα από τα ενδιαφερόμενα σχήματα για τη θέση του βασικού επενδυτή της αύξησης με το οποίο θα υπογράψει και συμφωνία μετόχων (δέσμευση διακράτησης μετοχών κ.ά.).

Εφόσον η διαδικασία επιλογής βασικού επενδυτή είναι επιτυχής, στις 25 Απριλίου θα ξεκινήσει η συνδυασμένη προσφορά μετοχών σε ξένους και εγχώριους επενδυτές. Το βιβλίο για την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό θα παραμείνει ανοικτό ως και τις 30 Απριλίου, ενώ η δημόσια προσφορά στην Ελλάδα θα διαρκέσει τρεις εργάσιμες (25 - 29 Απριλίου). Συντονιστές του book building θα είναι οι Barclays, Deutsche Bank AG, London Branch και JP Morgan Securities PLC.

Θα προηγηθεί εκτεταμένο πρόγραμμα παρουσιάσεων της Eurobank το οποίο θα ξεκινήσει από τη Μεγάλη Εβδομάδα και θα διαρκέσει ως τις 25 Απριλίου.

Το βιβλίο προσφορών θα έχει ως ελάχιστη τιμή διάθεσης αυτήν στην οποία έχει επιλεγεί ο βασικός επενδυτής και θα αποσκοπεί στην κάλυψη του υπολοίπου της αύξησης. Αν η τιμή που προκύψει από το βιβλίο προσφορών είναι υψηλότερη της τιμής που πρόσφερε ο επιλεγείς βασικός επενδυτής, ο τελευταίος καλείται να αναπροσαρμόσει την προσφορά του στη νέα υψηλότερη τιμή.

Αν μείνουν αδιάθετες μετοχές τόσο από τη διαδικασία της ιδιωτικής τοποθέτησης όσο και από τη δημόσια εγγραφή, ενεργοποιούνται οι διατάξεις του νόμου για το bail-in και αν συνεχίσουν να υπάρχουν αδιάθετες μετοχές τις παίρνει το ΤΧΣ, που λειτουργεί ως εγγυητής κάλυψης της ΑΜΚ.

Στην περίπτωση όπου η ιδιωτική συμμετοχή στην ΑΜΚ υπολείπεται του 50% οι επενδυτές που συμμετείχαν στη συνδυασμένη προσφορά στο εξωτερικό και στην Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την ανάκληση των εγγραφών τους. Η δυνατότητα ανάκλησης θα δηλώνεται ταυτόχρονα με τη συμμετοχή τους στη συνδυασμένη προσφορά.

Περίπου 300 εκατ. ευρώ θα αντληθούν από την Ελλάδα

Στόχος της Eurobank είναι να υπάρξει και δημόσια προσφορά μετοχών σε Έλληνες επενδυτές, εκτός και αν το Δ.Σ. της τράπεζας κρίνει διαφορετικά, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές και με γνώμονα την ταχεία ολοκλήρωση της ΑΜΚ.

Συντονιστής της εγχώριας δημόσιας προσφοράς θα είναι η Eurobank Equities ΑΕΠΕΥ και σύμφωνα με πληροφορίες οι Έλληνες επενδυτές θα καλύψουν ως και το 10% της αύξησης, δηλαδή μέχρι 300 εκατ. ευρώ.

Πού βλέπει η αγορά το εύρος της εύλογης αξίας

Αν και οι εκθέσεις αποτίμησης για τη Eurobank δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, η αγορά εικάζει ότι το εύρος της εύλογης αξίας θα κινηθεί στο 0,30 - 0,37 ευρώ. Πάνω, δηλαδή, από την ελάχιστη ονομαστική αξία της μετοχής και σε επίπεδα στα οποία προκύπτει ενδιαφέρον τόσο από τα σχήματα που θέλουν να πάρουν τη θέση του βασικού επενδυτή όσο και από ξένους επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v