Γαμβρίλης (Attica): Θα πετύχει η αύξηση κεφαλαίου

Ο πρόεδρος της Attica δήλωσε ότι η τράπεζα μέσω των συμβούλων που έχει επιλέξει βρίσκεται σε επαφή με μια σειρά επενδυτές, οι οποίοι θα πλαισιώσουν τον σημερινό βασικό μέτοχο της τράπεζας. Διευκρίνισε πως θα υπάρξει δημόσια πρόταση και στους Έλληνες επενδυτές.

Γαμβρίλης (Attica): Θα πετύχει η αύξηση κεφαλαίου

Την αισιοδοξία του ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank θα ολοκληρωθεί με επιτυχία εξέφρασε ο πρόεδρος Γ. Γαμβρίλης. «Η Attica Bank θα τα καταφέρει και πάλι και θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία της», ειπώθηκε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των οικονομικών αναλυτών από τη διοίκηση της τράπεζας. 

Σχολιάζοντας το ύψος των κεφαλαίων που διαμορφώνονται στα 397 εκατ. ευρώ και τα οποία προέκυψαν ως ανάγκες με βάση τα stress tests, ο κ. Γαμβρίλης είπε ότι «είναι υπερβολικό αυτό που μας ζητήθηκε καθώς κατά την άποψή μου το μοντέλο που εφαρμόστηκε έχει υπερεκτιμήσει κάποιες παραμέτρους τόσο για την τράπεζα όσο και για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και να θωρακίσουμε με επιτυχία την τράπεζα».

Σε ό,τι αφορά το αναθεωρημένο business plan που έχει καταθέσει η Attica Bank ήδη στην Τράπεζα της Ελλάδος, ο κ. Γαμβρίλης είπε ότι κάποιες κινήσεις που περιγράφονται στο capital plan έχουν ήδη γίνει δεκτές, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ενήμερη και για το χρονοδιάγραμμα της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Παίρνοντας τον λόγο ο διευθύνων σύμβουλος, Γκίκας Μάναλης, είπε ότι η τράπεζα στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα απευθύνει δημόσια πρόταση και στους Έλληνες επενδυτές.

Ο κατάλληλος

Ο πρόεδρος της Attica Bank δήλωσε ότι η τράπεζα μέσω των συμβούλων που έχει επιλέξει βρίσκεται σε επαφή με μια σειρά επενδυτές, οι οποίοι θα πλαισιώσουν τον σημερινό βασικό μέτοχο, που είναι το ΤΣΜΕΔΕ. «Στόχος είναι ο βασικός μέτοχος ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, να πλαισιωθεί τόσο από στρατηγικό επενδυτή καθώς και από επενδυτές από την ελεύθερη αγορά», σημειώθηκε.

«Ο στρατηγικός επενδυτής πρέπει να είναι κατάλληλος. Και όταν λέω κατάλληλος εννοώ να έχει μακροχρόνιο επενδυτικό χαρακτήρα, να μείνει στην τράπεζα, να της μεταφέρει τεχνογνωσία και να τη στηρίξει στον διακριτό της ρόλο που είναι η στήριξη της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο πρόεδρος της Attica.

Όσον αφορά το ΤΣΜΕΔΕ, επεσήμανε ότι «η στήριξη του ΤΣΜΕΔΕ είναι απεριόριστη και θα δούμε πόσα κεφάλαια θα βάλει. Σήμερα διαθέτει το 51% της Attica Bank και αυτό δεν αποτελεί αυτοσκοπό του, ήταν ανάγκη της τότε εποχής. Αλλά είναι βέβαιο ότι το Ταμείο ενδιαφέρεται να διατηρήσει την καταστατική μειοψηφία».

Στα όπλα της τράπεζας όσον αφορά την κεφαλαιακή της ενίσχυση περιλαμβάνεται και το ομολογιακό δάνειο που είναι μετατρέψιμο σε μετοχές, το οποίο ανέρχεται σε 96,8 εκατ. ευρώ.

Το μήνυμα των εκλογών

Ο κ. Γαμβρίλης σχολίασε και τις πρόσφατες εξελίξεις λίγα 24ωρα μετά τη διπλή κάλπη. «Οι εκλογές έστειλαν πολλά μηνύματα προς όλες τις πολιτικές ηγεσίες. Αφενός το αίτημα του κόσμου είναι να μη διαταραχθεί η πορεία της οικονομίας, αφετέρου καταγράφηκε η δυσαρέσκεια της κοινωνίας η οποία πρέπει να αφυπνήσει τόσο την κυβέρνηση όσο και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα. Στην κυβέρνηση συγκεκριμένα ο ελληνικός λαός έδωσε πολιτικό χρόνο προκειμένου να προχωρήσει σε μέτρα ενίσχυσης της ανάκαμψης, αποκατάστασης της διαταραγμένης κοινωνίας και να προχωρήσει στη σύνταξη ενός εθνικού σχεδίου το οποίο θα αυξήσει την παραγωγή του πλούτου και θα μειώσει την ανεργία.

Η τωρινή χρονική περίοδος αποτελεί ίσως το πιο κρίσιμο μεταίχμιο που πέρασε η χώρα από την αρχή της κρίσης. Τα σημάδια της οικονομίας δείχνουν ότι σταθεροποιείται και η διευθέτηση του χρέους θα μας επιτρέψει να αισιοδοξούμε και να εκτιμούμε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας».

Τα οικονομικά στοιχεία

Παρά τη ζημιογόνο χρήση (το 2013 ζημιές μετά από φόρους 112.3 εκ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση) οι θετικές εξελίξεις για την τράπεζα περικλύονται στα εξής: 

 - Ετήσια αύξηση καταθέσεων: 13,5% 

- Ετήσια αύξηση καθαρών επιτοκιακών εσόδων: +9,9%

- Ετήσια αύξηση δανείων: + 3,7%

- Ετήσια αύξηση ενεργητικού: + 4%

- Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας Tier I : 11,4%

- Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας: 12%

- Δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων, Δεκ. 2013: 26,6% . Αντίστοιχος δείκτης για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος: περίπου 31,7%

- Δείκτης δανεισμού από ΕΚΤ και ELA (% του Ενεργητικού): 3,69%.  

Παράλληλα, καταγράφηκε επιβράδυνση του ρυθμού δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση με συνέχιση της συνετής πολιτικής δημιουργίας προβλέψεων για κάλυψη πιστωτικού κινδύνου (αύξηση σωρευμένων προβλέψεων κατά 20,6% σε ετήσια βάση).

* Η παρουσίαση της Attica Bank στους αναλυτές δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v