Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρ. Αττικής: Τουλάχιστον 300 εκατ. η ΑΜΚ

Η ΤτΕ αναγνωρίζει έσοδα 25 με 75 εκατ. ευρώ από το capital plan. Ενημερώθηκε το ΤΣΜΕΔΕ. Ξεκίνησε η διαδικασία αναζήτησης του στρατηγικού επενδυτή.

Τρ. Αττικής: Τουλάχιστον 300 εκατ. η ΑΜΚ

Σε αύξηση κεφαλαίου τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ θα χρειασθεί να προχωρήσει η Τράπεζα Αττικής, προκειμένου να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες, όπως αυτές προσδιορίστηκαν με το βασικό σενάριο της πρόσφατης άσκησης προσομοίωσης την οποία διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως είναι γνωστό οι κεφαλαιακές της ανάγκες με το βασικό σενάριο εκτιμήθηκαν στα 397 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα υπέβαλε στην ΤτΕ πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης, η επεξεργασία του οποίου έχει διενεργηθεί και απομένουν κάποιες κρίσιμες λεπτομέρειες για να αποφασισθεί το τελικό ύψος των κεφαλαίων που αναγνωρίζει ο επόπτης από τις επιμέρους δράσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το capital plan η ΤτΕ αναγνωρίζει ότι μπορεί η Αττικής να δημιουργήσει νέα κεφάλαια ως 75-77 εκατ. ευρώ. Το ύψος της εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου δεν έχει οριστικοποιηθεί καθώς αναμένονται οι εκτιμήσεις των ορκωτών ελεγκτών.

Υπό τα παραπάνω δεδομένα, η Αττικής θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου της τάξης των 300 - 320 εκατ. ευρώ. Το ΤΣΜΕΔΕ που είναι και ο μεγαλομέτοχός της έχει ενημερωθεί απευθείας από την ΤτΕ και καλείται να λάβει τις αποφάσεις του για τον ρόλο του στην αύξηση κεφαλαίου και τη μελλοντική άσκηση διοίκησης της τράπεζας.

Το ΤΣΜΕΔΕ καλείται να αποφασίσει αν θα διατηρήσει το management της Αττικής και ως εκ τούτου τον βαθμό συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου της Αττικής.

Η πρόσφορη λύση για το Ταμείο είναι η εύρεση στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα καλύψει ένα σημαντικό μέρος της αύξησης και θα συμμετάσχει στην άσκηση διοίκησης, βάσει ενός business plan που θα έχει προσυμφωνηθεί με το ΤΣΜΕΔΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της τράπεζας έχει προσλάβει τις UBS, PriceWaterhouseCoopers και Clayton για να αναλάβουν τη διερεύνηση ενδιαφέροντος στρατηγικού επενδυτή και την επικαιροποίηση του business plan.

Το ΤΣΜΕΔΕ έχει διαθέσιμα 2,5 δισ. ευρώ που του επιτρέπουν να προασπίσει τα συμφέροντά του ως βασικού μετόχου της Τράπεζας Αττικής. Ως εκ τούτου μπορεί να καλύψει ως και το 50% της νέας αύξησης κεφαλαίου, εφόσον έχει το πράσινο φως από την κυβέρνηση να υπερβεί για έκτακτους λόγους τους περιορισμούς του πλαισίου για τις επενδύσεις των ταμείων.

Το μοντέλο της Probank

Από τις μέχρι τώρα συζητήσεις που έχουν διενεργηθεί με υποψήφια σχήματα στρατηγικών επενδυτών προκύπτει ο εξής κοινός τόπος: Αρκετοί επενδυτές διαπιστώνουν την ανάγκη να υπάρξει μια τράπεζα που να ειδικεύεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις επικεντρώνοντας σε αυτό το πεδίο τόσο τις χορηγήσεις της όσο και τα υπόλοιπα προϊόντα.

Το μοντέλο της παλαιάς Τράπεζας Εργασίας (σ.σ. πριν από την εξαγορά της από τη Eurobank) το οποίο ακολούθησε ανεπιτυχώς η Probank δείχνει να είναι πιλότος για ομάδα εγχώριων και ξένων επενδυτών που αποτελούν ένα από τα αρχικά ενδιαφερόμενα σχήματα.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι αν η τράπεζα καταφέρει να ανακεφαλαιοποιηθεί θα χρειασθεί γενναίο πρόγραμμα λειτουργικής αναδιοργάνωσης με περικοπές δαπανών και κατάργηση ή πώληση δραστηριοτήτων με χαμηλή απόδοση απασχολούμενων κεφαλαίων καθώς με την υφιστάμενη δομή προβλέπονται ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου βάσει της άσκησης προσομοίωσης που διενήργησε η ΤτΕ.

Η Αττικής διαθέτει ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης, η ονομαστική αξία του οποίου ξεπερνά ελαφρώς τα 70 εκατ. ευρώ και ως εκ τούτου θα μπορούσε να προβεί σε προαιρετική δημόσια πρόταση επαναγοράς του ή ανταλλαγής του με μετοχές της.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v