Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Motor Oil: Ζημιές 16,6 εκατ. στο εξάμηνο

Συρρίκνωση ζημιών για την Motor Oil το πρώτο εξάμηνο. Στα 61,5 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα EBITDA της εισηγμένης, με τον τζίρο στα 4,52 δισ. ευρώ. Βελτίωση μεγεθών στο β' εξάμηνο αναμένει η εταιρία.

Motor Oil: Ζημιές 16,6 εκατ. στο εξάμηνο

Στα 16,6 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι ζημιές στο εξάμηνο για τη Motor Oil, έναντι ζημιών 21,15 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. 

Στο ίδιο διάστημα, η εισηγμένη εμφάνισε EBITDA ύψους 61,5 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, ο τζίρος της Motor Oil εμφάνισε άνοδο 2,19% σε σχέση με το α' εξάμηνο του 2013 και διαμορφώθηκε στα 4,52 δισ. ευρώ. Στην οριακή αύξηση του κύκλου εργασιών του ομίλου θετικά επέδρασε η αύξηση του όγκου πωλήσεων (κατά 7,3%) ενώ αρνητικά επέδρασε η οριακή μείωση του μέσου όρου των τιμών (σε δολάρια) των προϊόντων πετρελαίου (κατά 0,30%) και η αποδυνάμωση του Δολαρίου Η.Π.Α. (μέση ισοτιμία) έναντι του Ευρώ (κατά 4,33%).

Το μικτό κέρδος (προ αποσβέσεων) του Ομίλου διαμορφώθηκε το Α΄ εξάμηνο 2014 στο ποσό των 150,5 εκατ. ευρώ έναντι 138,62 εκατ. ήτοι εμφάνισε άνοδο 8,56%.

Σε επίπεδο ομίλου οι ζημίες προ φόρων περιορίστηκαν το Α' εξάμηνο 2014 σε 16,87 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 19,92 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη ενδιάμεση περίοδο 2013 και οι ζημίες μετά από φόρους περιορίστηκαν σε 16,56 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 31,63 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. 

Προοπτικές 

Όπως επισημαίνει η εταιρία στις εξαμηνιαίες καταστάσεις, οι δραστηριότητες των εταιριών διύλισης και εμπορίας προϊόντων πετρελαίου, καθώς και η κερδοφορία τους, είναι συνάρτηση σειράς εξωγενών παραμέτρων και κυρίως των τιμών του αργού, των περιθωρίων διύλισης, της ισοτιμίας Ευρώ / Δολαρίου Η.Π.Α και της εξέλιξης των επιτοκίων.

Κατά τη διάρκεια του Α' εξαμήνου 2014 παρατηρήθηκε μεταβλητότητα στην τιμή του Brent ενώ το διάστημα μετά τις 30.6.2014 παρατηρείται σχετική ομαλοποίηση των τιμών του αργού. 

Για το δεύτερο μισό της τρέχουσας χρήσης, τονίζει η εταιρία, λαμβάνοντας υπόψη, τη δυνατότητα του Διυλιστηρίου να πραγματοποιεί ικανοποιητικά περιθώρια στο ανώτερο εύρος του κλάδου, σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο εργασιών (αυξημένοι συνολικοί όγκοι πωλήσεων λόγω του εξαγωγικού προσανατολισμού της Εταιρίας) και την περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού της Εταιρίας ως απόρροια της έκδοσης Ομολογιακού Δανείου πενταετούς διάρκειας, αναμένεται βελτίωση των οικονομικών μεγεθών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v