Βλέπει καλύτερες μέρες η Εθνική Τράπεζα

Περαιτέρω βελτίωση μεγεθών στα επόμενα τρίμηνα προβλέπει η Εθνική, με βελτίωση των καθαρών εσόδων από τόκους και των επιτοκιακών περιθωρίων. Στα 994 εκατ. ο αναβαλλόμενος φόρος στο α' εξάμηνο. Αισιοδοξία για Finansbank. Σε καλή θέση η τράπεζα εν όψει των stress tests της ΕΚΤ.

Βλέπει καλύτερες μέρες η Εθνική Τράπεζα

Η Ελλάδα γίνεται δυνατότερη τρίμηνο με τρίμηνο και το ίδιο συμβαίνει και με την Εθνική Τράπεζα, η οποία καταγράφει βελτίωση σε κάθε τρίμηνο της τελευταίας διετίας, υπογράμμισε η αναπληρώτρια CEO της Εθνικής Τράπεζας, Πόλα Χατζησωτηρίου, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου.

Σε σχέση με την οικονομία, υπογράμμισε ότι το Q2 σηματοδότησε και την έξοδο της οικονομίας από την ύφεση μετά από 18 τρίμηνα, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα αναμένεται να υπεραποδώσει σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο. 

Η κ. Χατζησωτηρίου αναφέρθηκε στις ενθαρρυντικές ενδείξεις από τα αποτελέσματα, όπως τη μείωση των προβλέψεων κατά 17% σε ετήσια βάση και την διαμόρφωση των κερδών προ προβλέψεων σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το κόστος του ρίσκου. 

Σε σχέση με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, υπογράμμισε ότι ενεγράφη αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση ύψους 994 εκατ. ευρώ. 

Για τη συνέχεια αναμένεται περαιτέρω βελτίωση στα καθαρά έσοδα από τόκους και στα επιτοκιακά περιθώρια αλλά και νέα μείωση στη δημιουργία νέων επισφαλειών. Όπως τόνισε η κ. Χατζησωτηρίου, δυο παράγοντες επηρεάζουν θετικά τα καθαρά έσοδα από τόκους. Από τη μία, η σταδιακή αλλαγή στο μείγμα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, και από την άλλη τη μείωση στα επιτόκια των καταθέσεων. "Τα επιτόκια στις καταθέσεις προθεσμίας μειώνονται και θα τα μειώσουμε περαιτέρω όσο το δυνατόν συντομότερα", υπογράμμισε χαρακτηριστικά. 

Σε σχέση με τα επικείμενα stress tests της ΕΚΤ, η διοίκηση της Εθνικής υπογράμμισε ότι η τράπεζα είναι σε καλή θέση κεφαλαιακά, με το Core Tier I να διαμορφώνεται στο 16,2%, επίπεδα που αναμένεται να αυξηθούν λόγω των πρόσθετων ενεργειών στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης που εγκρίθηκε από τη DG Comp.

Όσον αφορά στην Finansbank, η κ. Χατζησωτηρίου σημείωσε ότι "πρόκειται για μια εξαιρετική τράπεζα. Παραμένουμε δεσμευμένοι στη Finansbank. Ήμασταν διστακτικοί στο να παραχωρήσουμε μειοψηφικό ποσοστό, αλλά θα τιμήσουμε τις δεσμεύσεις μας στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης". Υπογράμμισε δε ότι η πώληση του μειοψηφικού ποσοστού θα λάβει χώρα σε δυο δόσεις.

Η αναπληρώτρια CEO της Εθνικής τόνισε ότι η ανάκαμψη στην Τουρκία επιταχύνθηκε στο β΄τρίμηνο και σημείωσε ότι αναμένεται περαιτέρω μείωση του κόστους καταθέσεων και περαιτέρω αύξηση στα καθαρά έσοδα από τόκους, από την τουρκική θυγατρική της Εθνικής. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v