Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eθνική: Όλο το σχέδιο για τη Finansbank

Πώς θα αντληθούν από 650 ως 750 εκατ. ευρώ. Τα ντεσού της αύξησης κεφαλαίου και της διεθνούς προσφοράς. Θα εκδοθούν 7,15 δισ. νέες μετοχές. Η τρέχουσα αποτίμηση και οι εκτιμήσεις για την τιμή έκδοσης. Το χρονοδιάγραμμα και το κεφαλαιακό όφελος για ΕΤΕ.

Eθνική: Όλο το σχέδιο για τη Finansbank

Με ποσό μεταξύ 650 και 750 εκατ. ευρώ αναμένεται να ενισχυθεί κεφαλαιακά ο όμιλος της Εθνικής από την αύξηση κεφαλαίου στη Finansbank, υπερκαλύπτοντας, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, τις μικρές κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από το stress test.

Χθες, το διοικητικό συμβούλιο της Finansbank αποφάσισε να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ονομαστικής αξίας έως 715 εκατ. τουρκικών λιρών, με ολική κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των μετόχων και διάθεση των νέων τίτλων σε στρατηγικό επενδυτή και στην αγορά. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα υποβληθεί στην τουρκική επιτροπή κεφαλαιαγοράς το ενημερωτικό δελτίο της ΑΜΚ.

Η απόφαση είναι το πρώτο βήμα για τη μείωση της έκθεσης της Εθνικής στη Finansbank, κίνηση που αποτελεί δέσμευση της τράπεζας στο πλάνο αναδιάρθρωσης το οποίο ενέκρινε πριν από μερικούς μήνες η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp).

Όπως αποκάλυψε χθες το Euro2day.gr η Finansbank ανακοίνωσε την αύξηση καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου κατά 715 εκατ. τουρκικές λίρες. Δηλαδή, θα εκδοθούν 7,15 δισ. νέες μετοχές κάθε μία από τις οποίες θα έχει ονομαστική αξία 0,10 τουρκική λίρα. Η διαφορά μεταξύ ονομαστικής αξίας και τιμής έκδοσης, η οποία δεν θα μπορούσε να ανακοινωθεί χθες, θα πιστωθεί στο αποθεματικό υπέρ το άρτιο.

Εφόσον εκδοθούν 7,15 δισ. νέες μετοχές της Finansbank και διατεθούν επιτυχώς στην αγορά, η τουρκική τράπεζα θα αυξήσει το καταβεβλημένο μετοχικό της κεφάλαιο κατά 20%, ενώ αντίστοιχα θα μειωθεί η έκθεση της Εθνικής λόγω της κατάργησης του δικαιώματος προτίμησης.

Το πρώτο δίμηνο του 2015 η διεθνής προσφορά

Φαβορί για τις θέσεις των συμβούλων πώλησης είναι σύμφωνα με πληροφορίες η Goldman Sachs, η Morgan Stanley και η Bank of America. Από την Εθνική πάντως, διευκρινίζουν ότι δεν έχει ακόμα κλειδώσει το σχήμα των συμβούλων

Πάντως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αύξηση θα διενεργηθεί εντός του πρώτου διμήνου του 2015, σε αποτιμήσεις που δεν θα απέχουν αισθητά από τις τρέχουσες.

Η μετοχή της Finansbank έκλεισε την προχθεσινή συνεδρίαση στις 3 τουρκικές λίρες, ενώ χθες κατέγραψε μικρή άνοδο κλείνοντας στις 3,090.

Με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις και την ισοτιμία εξαμήνου μεταξύ τουρκικής λίρας και ευρώ (2,90 τουρκικές λίρες για 1 ευρώ), η Finansbank μπορεί να αντλήσει κεφάλαια της τάξης των 700 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο όμως ότι η αύξηση θα διενεργηθεί, όπως όλα δείχνουν, το πρώτο δίμηνο του 2015, το ποσό μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο.

Η κεφαλαιακή της ενίσχυση σηματοδοτεί ισόποση ενίσχυση στα εποπτικά κεφάλαια του ομίλου καθώς η Εθνική σε εποπτικό επίπεδο ενοποιεί το σύνολο της καθαρής θέσης της τουρκικής θυγατρικής της όπως βέβαια και το σύνολο του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού της.

Με ιδιωτική τοποθέτηση η είσοδος στρατηγικού επενδυτή

Οι νέες μετοχές θα διατεθούν στο εξωτερικό με ιδιωτική και δημόσια τοποθέτηση όπως είχε γράψει ήδη από τις 19 Σεπτεμβρίου το Euro2day.gr.

Η ιδιωτική τοποθέτηση θα καλυφθεί από στρατηγικό επενδυτή (cornerstone investor) ο οποίος θα προέλθει πιθανότατα από τα ενδιαφερόμενα private equity funds και δεν θα είναι τραπεζικός όμιλος.

Το ύψος του προς πώληση ποσοστού, σε συνδυασμό με τη διάθεση της Εθνικής να διατηρήσει τον έλεγχο της Finansbank, μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μεγάλη ξένη τράπεζα.

Το σκηνικό βέβαια ενδέχεται να ανατραπεί αν μετά τα ευρήματα της άσκησης προσομοίωσης ανακοινωθούν μεγάλες αυξήσεις από ευρωπαϊκές τράπεζες που δεν έχουν ανάγκη κεφαλαίων, επιδιώκουν, όμως, να ενισχύσουν τη θέση τους στη συγκυρία απορροφώντας αδύναμους παίκτες.

Στόχος, πάντως, της Εθνικής είναι να διατηρήσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Finasbank και το management της τράπεζας. Δεν είναι τυχαίο ότι έδωσε μάχη για να πείσει τελικώς την DG Comp να διαθέσει ως το 40% των μετοχών Finansbank. 

Πρόθεση που την υπενθυμίζει και με την ανακοίνωση της ΑΜΚ σημειώνοντας ότι το ποσοστό της στη Finansbank θα περιορισθεί στο 60% ως το τέλος του 2015. Όπως έχει γνωστοποιήσει ήδη η διοίκηση της Εθνικής, αυτό θα διενεργηθεί σε δύο στάδια. Με τη διαδικασία που ξεκινά τώρα θα διατεθεί περίπου το 20%, ενώ το υπόλοιπο θα διατεθεί ως το τέλος του 2015, όπως αποκαλύπτει η ανακοίνωση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v