Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Με αύξηση κεφαλαίου η διάθεση ως 20% της Finansbank

Κατατίθεται το ενημερωτικό. Ολική κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης και διάθεση των νέων μετοχών μέσω ιδιωτικής και δημόσιας προσφοράς. Πώς θα μπει ο στρατηγικός επενδυτής. Στόχος η διάθεση ως 20% σε αυτήν τη φάση. Ανοικτό το σχήμα αναδόχων.

ΕΤΕ: Με αύξηση κεφαλαίου η διάθεση ως 20% της Finansbank

Μέσω αύξησης κεφαλαίου με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης θα διενεργηθεί η διάθεση ποσοστού έως 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Finansbank από την Εθνική Τράπεζα, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις σχετικές πληροφορίες του Euro2day.gr.

H Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Finansbank A.S. αποφάσισε σήμερα την υποβολή ενημερωτικού δελτίου στην τουρκική κεφαλαιαγορά (Capital Markets Board of Turkey) καθώς και των λοιπών απαιτούμενων αιτήσεων προς τις αρμόδιες τουρκικές αρχές, για αύξηση κεφαλαίου της Finansbank ονομαστικής αξίας μέχρι του ποσού των 715 εκατ. τουρκικών λιρών.

Η αύξηση θα διενεργηθεί με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης και έκδοση νέων μετοχών, οι οποίες θα διατεθούν μέσω δημόσιας προσφοράς και ιδιωτικής τοποθέτησης στο εξωτερικό.

Με δεδομένο ότι η ανακοίνωση αναφέρεται στην ονομαστική αξία, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι νέες μετοχές που θα εκδοθούν θα αντιστοιχούν έως το 20% του υφιστάμενου μετοχικού κεφαλαίου της Finansbank. Πρόκειται για κίνηση που θα ενισχύσει κεφαλαιακά τον όμιλο θωρακίζοντάς τον απόλυτα απέναντι στα ευρήματα της άσκησης προσομοίωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής δήλωσε «κοιμόμαστε ήσυχοι για το stress test, με τα υφιστάμενα δεδομένα». 

Με ιδιωτική τοποθέτηση η είσοδος στρατηγικού επενδυτή

Οι νέες μετοχές θα διατεθούν στο εξωτερικό με ιδιωτική και δημόσια τοποθέτηση όπως είχε γράψει ήδη από τις 19 Σεπτεμβρίου το Euro2day. Η ιδιωτική τοποθέτηση θα καλυφθεί από στρατηγικό επενδυτή (cornerstone investor) μεταξύ των ενδιαφερόμενων private equity funds και άλλων επενδυτών και όχι μεταξύ των τραπεζικών ομίλων. 

Το ύψος του προς πώληση ποσοστού σε συνδυασμό με τη διάθεση της Εθνικής να διατηρήσει τον έλεγχο της Finansbank μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μεγάλη ξένη τράπεζα. Η συγκυρία λειτουργεί επίσης αποτρεπτικά καθώς ολοκληρώνεται το πανευρωπαϊκό stress test, τα ευρήματα του οποίου θα επιβάλουν κεφαλαιακή ενίσχυση ή απομόχλευση σε σειρά τραπεζών.
Στόχος της Εθνικής, όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα γεγονότα, είναι να διατηρήσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Finasbank και το management αυτής. Δεν είναι τυχαίο ότι έδωσε μάχη για να πείσει τελικώς την DG Comp να διαθέσει ως το 40% των μετοχών της Finansbank

Πρόθεση που υπενθυμίζει και με τη σημερινή της ανακοίνωση σημειώνοντας ότι προβλέπεται το ποσοστό της στη Finansbank να περιορισθεί στο 60% ως το τέλος του 2015. Όπως έχει πληροφορήσει ήδη η διοίκηση της Εθνικής, αυτό θα διενεργηθεί σε δύο στάδια. Με τη διαδικασία που ξεκινά τώρα θα διατεθεί περίπου το 20% και μέχρι το τέλος του 2015 ένα επιπρόσθετο ποσοστό έως 20%. 

Ανοικτό το σχήμα των συμβούλων πώλησης 

Ο όμιλος της ΕΤΕ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία επιλογής χρηματοοικονομικών συμβούλων, χωρίς όμως να έχει οριστικοποιηθεί το σχήμα. 

Ενδιαφέρον για τις θέσεις των συμβούλων εκτιμάται πως έχει εκδηλωθεί από το σύνολο των μεγάλων ξένων επενδυτικών τραπεζών, λόγω αφενός του μεγέθους του εγχειρήματος και αφετέρου της χρονικής συγκυρίας, μια και ανοίγει τον νέο κύκλο κινήσεων κεφαλαιακής ενίσχυσης των ευρωπαϊκών τραπεζών εν όψει της ανακοίνωσης των ευρημάτων του stress test.

Οι ξένες επενδυτικές που θα επιλεγούν θα τρέξουν πρόγραμμα παρουσιάσεων της Finansbank σε ξένους επενδυτές και θα αναλάβουν ρόλο συμβούλου πώλησης. Στόχος σύμφωνα με πληροφορίες είναι να υιοθετηθούν ταχείες διαδικασίες, ώστε εφόσον υπάρξει αξιόλογο ενδιαφέρον η διάθεση να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v