Υπόθεση Ασπίς: Φόβοι ότι η δικαστική νίκη θα αποβεί πύρρειος

Κύκλοι προσκείμενοι στους ασφαλισμένους υποστηρίζουν πως θα πρέπει η εκκαθάριση της Ασπίς να μη θεωρηθεί προϋπόθεση της εκκίνησης της αποζημίωσης. Θυμίζουν ακόμη πως τα ετήσια έσοδα του Εγγυητικού δεν ξεπερνούν τα 20 εκατ.

Υπόθεση Ασπίς: Φόβοι ότι η δικαστική νίκη θα αποβεί πύρρειος

Με έντονο σκεπτικισμό υποδέχτηκαν οι ασφαλισμένοι του ομίλου Ασπίς, αλλά και παράγοντες της ευρύτερης αγοράς τη χθεσινή απόφαση του ΣτΕ για το θέμα της αποζημίωσης των ασφαλισμένων, καθώς φοβούνται πως μετά την απόφαση τα πράγματα πάνε προς τα... πίσω και όχι προς τα εμπρός.

Αν και όλοι περιμένουν πρώτα να συμβουλευτούν τους νομικούς τους συμβούλους (καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις, συχνά, οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά), η πρώτη αντιμετώπιση της απόφασης προκάλεσε παγωμάρα και προβληματισμό. Και αυτό γιατί, ενώ «δικαιώνει» τους ασφαλισμένους της Ασπίς και αναφέρεται σε αποζημίωσή τους με το 70% των απαιτήσεών τους:

Πρώτον, ορίζει πως οι αποζημιώσεις δεν θα δοθούν από το ελληνικό δημόσιο, αλλά από το εγγυητικό ταμείο (Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής), δηλαδή ουσιαστικά από την ασφαλιστική αγορά (το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής εισπράττει ποσοστό από τα συναπτόμενα συμβόλαια του κλάδου ζωής).

Δεύτερον, φαίνεται πως ορίζει ως χρόνο αποζημίωσης το πέρας της εκκαθάρισης του ομίλου Ασπίς, διαδικασία η οποία πολύ πιθανόν να διαρκέσει αρκετά χρόνια ακόμη.

Και τρίτον, δεν ορίζει τι θα συμβεί αν τη στιγμή της αποζημίωσης (όποτε και αν αυτή έρθει) το Εγγυητικό Κεφάλαιο δεν είναι σε θέση να καταβάλει τις αποζημιώσεις.

Ήδη, με βάση εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, το Εγγυητικό Κεφάλαιο είναι αμφίβολο αν διαθέτει κάποια μικροποσά, καθώς επιβαρύνθηκε με τις αποζημιώσεις των ασφαλισμένων της Leben.

Αν υποθέσουμε ότι η τρύπα της Ασπίς-Commercial θα είναι 500 εκατ. ευρώ και θα αποζημιωθεί το 70% αυτών, περίπου 350 εκατ. ευρώ, τότε θα χρειαστούν κάπου 10-15 χρόνια για να μαζευτεί το ποσό αυτό, καθώς τα ετήσια έσοδα του Εγγυητικού Κεφαλαίου δεν υπερβαίνουν τα 20 εκατ. ευρώ... Και αυτό ακόμη και αν δεν υπάρξει στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα ούτε 1 ευρώ καταβολή προς άλλη κατεύθυνση.

Επιπλέον, η εξέλιξη αυτή δείχνει πως σε περίπτωση που σκάσει μια άλλη ασφαλιστική του κλάδου ζωής, τότε ουσιαστικός τρόπος αποζημίωσης των ασφαλισμένων δεν θα μπορέσει να υπάρξει.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γ. Χατζηθεοδοσίου απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Euro2day.gr χαρακτήρισε την εξέλιξη αρνητική και θεώρησε πως το όλο ζήτημα δεν είναι δικαστικό, αλλά πολιτικό.

Ο υπουργός, είπε, θα πρέπει να δώσει λύση προς όφελος των ασφαλισμένων αλλά και προς όφελος του ασφαλιστικού κλάδου.

«Το ζήτημα αυτό θα το θυμηθεί ο κόσμος ή έστω ένα μέρος της κοινής γνώμης όταν θα έρθει προς συζήτηση το θέμα των επαγγελματικών ταμείων, δηλαδή του δεύτερου ασφαλιστικού πυλώνα», τόνισε.

Πάντως, τα στελέχη της αγοράς συνιστούν πως θα πρέπει πρώτα να ερμηνευθεί με νηφαλιότητα η απόφαση του ΣτΕ και από τους ειδικούς, προκειμένου να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα.

Κύκλοι προσκείμενοι στους ασφαλισμένους της Ασπίς υποστηρίζουν πως θα πρέπει να μη θεωρηθεί η εκκαθάριση της Ασπίς προϋπόθεση της εκκίνησης της αποζημίωσης και θυμίζουν πως το Εγγυητικό Κεφάλαιο έχει τη δυνατότητα δανεισμού με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v