Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το 70% της αποζημίωσης θα λάβουν οι «χαμένοι» της ΑΣΠΙΣ

Το ΣτΕ με την διαδικασία της πιλοτικής δίκης έκρινε οτι είναι συνταγματικός ο ειδικός μηχανισμός που προβλέπεται στο Νομοθετικό Διάταγμα 400/1970.

Το 70% της αποζημίωσης θα λάβουν οι «χαμένοι» της ΑΣΠΙΣ

Αυτόματα, χωρίς να χρειαστεί να καταθέσουν αγωγές, θα αποζημιώθούν με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας οι χαμένοι επενδυτές της "Ασπις Πρόνοια".

Σύμφωνα με την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου (3783/2014), οι επενδυτές θα λάβουν ως αποζημίωση το 70% των ποσών που διεκδικούν, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης της εταιρείας.

Ειδικότερα, το ΣτΕ με την διαδικασία της πιλοτικής δίκης έκρινε οτι είναι συνταγματικός ο ειδικός μηχανισμός που προβλέπεται στο Νομοθετικό Διάταγμα 400/1970 (περί ιδιωτικής επιχειρήσεως ασφαλίσεως), για τις περιπτώσεις αυτές.

Το επίμαχο Διάταγμα προβλέπει ένα μηχανισμό χρηματοδότησης προερχόμενο από εισφορές των ασφαλτικών εταιρειών, ο οποίος καλύπτει τις περιπτώσεις αφερεγγυότητας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα λοιπόν με τον εν λόγω μηχανισμό εγγυήσεων, τα θύματα της «Ασπίς», θα λάβουν μετά την εκκαθάριση της ασφαλιστικής εταιρείας το 70% των απαιτήσεων τους από το εγγυητικό κεφάλαιο.

Ο μηχανισμός αυτός, βάσει της απόφασης των συμβούλων επικρατείας, είναι συνταγματικός και νόμιμος, αλλά και σύμφωνος με την νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

«Ο ειδικός μηχανισμός αποζημιώσεως των ασφαλισμένων ασφαλιστικών επιχειρήσεων αποτελεί μηχανισμό κατάλληλο και πρόσφορο για την αποκατάσταση ζημιών που τυχόν προκαλούνται και από την πλημμελή άσκηση της κρατικής δραστηριότητας.

Η θέσπιση δε του μηχανισμού αυτού αποκλείει, κατά την έννοια των σχετικών διατάξεων, με τις οποίες καταστρώνεται ο ως άνω μηχανισμός, όχι μόνον την ευθεία αλλά και την ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 105 του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα», αναφερεται στην απόφαση η οποία καταλήγει οτι «o επίμαχος μηχανισμός, όπως οργανώνεται από το νομοθέτη, δεν προσκρούει σε καμία διάταξη του Συντάγματος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v