Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Τρέχει η εφαρμογή του πλάνου αναδιάρθρωσης

Πόσο μειώθηκαν οι δαπάνες στην Ελλάδα. Η βελτίωση στο κόστος καταθέσεων και η πρόοδος στις πωλήσεις θυγατρικών. Γιατί είναι κρίσιμη η ομαλή εφαρμογή του restructuring plan. Το «μαχαίρι» που θα μπει στα Βαλκάνια.

Eurobank: Τρέχει η εφαρμογή του πλάνου αναδιάρθρωσης

Την πρόοδο στην εφαρμογή του πλάνου αναδιάρθρωσης του ομίλου, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων μείωση στα κόστη της Ελλάδας και περιορισμό στις δραστηριότητες εξωτερικού, παρουσίασε στους αναλυτές η διοίκηση της Eurobank.

Στην τηλεδιάσκεψη, που ακολούθησε τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων 9μήνου, η διοίκηση της τράπεζας επισήμανε ότι έχει ήδη επιτευχθεί σειρά στόχων του πλάνου αναδιάρθρωσης, η ομαλή εφαρμογή του οποίου αποτελεί κρίσιμο σημείο για την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας.

Σημειώνεται ότι η Eurobank, όπως και η Εθνική, πέρασε με επιτυχία το πανευρωπαϊκό τεστ αντοχής αφού συνυπολογίστηκαν στο δυναμικό μοντέλο οι δράσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης από την εφαρμογή των πλάνων αναδιάρθρωσης. Δράσεις που θα περιλαμβάνονται και στα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης τα οποία υπέβαλαν οι δύο τράπεζες στην ΕΚΤ, αναμένοντας την έγκρισή τους ως τις αρχές Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η διοίκηση της Eurobank στους αναλυτές, έχουν ήδη επιτευχθεί οι εξής στόχοι:

- Mείωση των λειτουργικών εξόδων στην Ελλάδα. Οι συνολικές δαπάνες στην Ελλάδα (τραπεζικές και μη τραπεζικές δραστηριότητες) είναι λιγότερες από 800 εκατ. ευρώ που αποτελεί στόχο του πλάνου αναδιάρθρωσης.

- Βελτίωση του δείκτη καθαρών χορηγήσεων προς καταθέσεις. Ο σχετικός δείκτης έχει υποχωρήσει κάτω του ανώτατου ορίου 115% που θέτει το πλάνο αναδιάρθρωσης ήδη από τις 31/12/2013.

- Μείωση του κόστους καταθέσεων. Το πλάνο αναδιάρθρωσης προβλέπει μείωση του κόστους καταθέσεων στην Ελλάδα κατά 180 μονάδες βάσης πλέον του βασικού επιτοκίου αναφοράς, σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2013. Ο στόχος έχει ήδη επιτευχθεί.

Πέραν των παραπάνω, η Eurobank μείωσε ήδη τη συμμετοχή της στη Eurobank Properties (νυν Grivalia) στο 20% από 33% υλοποιώντας νωρίς τη σχετική δέσμευση του πλάνου αναδιάρθρωσης, και ετοιμάζεται να εισαγάγει στο Χ.Α. τη Eurolife κάνοντας το πρώτο βήμα εφαρμογής της δέσμευσής της να πουλήσει το 80% των ασφαλιστικών της δραστηριοτήτων ως το τέλος του 2016.

Πέφτει... μαχαίρι στα Βαλκάνια

Σημειώνεται ότι το πλάνο αναδιάρθρωσης προβλέπει ακόμη μείωση των στοιχείων ενεργητικού του ομίλου στο εξωτερικό. Ειδικότερα προβλέπει ότι οι εκτός Ελλάδας δραστηριότητες θα πρέπει να περιορισθούν ως τις 30 Ιουνίου 2018 στα 8,77 δισ. ευρώ κατ' ανώτατο όριο. Αν μάλιστα η τράπεζα λάβει πρόσθετη κρατική ενίσχυση άνω του 1 δισ. ευρώ, ο στόχος αναπροσαρμόζεται προς τα κάτω και το ενεργητικό εξωτερικού θα πρέπει να μειωθεί σε λιγότερα από 3,5 δισ.

Επιπρόσθετα, το σχέδιο αναδιάρθρωσης θέτει περιορισμούς: α) στη δυνατότητα της Eurobank να ενισχύει κεφαλαιακά τις θυγατρικές της στο εξωτερικό (σ.σ.: το όριο υπολογίζεται ως ποσοστό επί του σταθμισμένου ενεργητικού της κάθε θυγατρικής), β) στην αγορά τίτλων μη επενδυτικής διαβάθμισης, γ) στις αμοιβές προσωπικού, δ) στην πιστωτική πολιτική.

Τέλος η τράπεζα δεσμεύεται να πωλήσει το χαρτοφυλάκιό της σε μετοχές, ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης και υβριδικά ομόλογα (με την επιφύλαξη ορισμένων εξαιρέσεων), ούτως ώστε αυτό να μειωθεί σε ποσό χαμηλότερο των 35 εκατ. ευρώ έως τις 21 Δεκεμβρίου 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v