Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank:Αύξηση χορηγήσεων από τις αρχές του '15

Οι θετικές τάσεις που εμφανίζονται στα στα αποτελέσματα γ' τριμήνου αναμένεται να συνεχιστούν τα επόμενα τρίμηνα, δηλώνει η διοίκηση της Eurobank. Μόχλευση από το Q1 του 2015 και μετά. Δεν προβλέπεται στο ορατό μέλλον η εξόφληση των προνομιούχων. Τι περιλαμβάνει το πλάνο αναδιάρθρωσης.

Eurobank:Αύξηση χορηγήσεων από τις αρχές του 15

Δεδομένης της επιστροφής της Ελλάδας στην ανάπτυξη ήδη από το γ΄τρίμηνο του 2014, η διοίκηση της Eurobank εκτιμά ότι οι χορηγήσεις θα αρχίσουν να αυξάνονται ήδη από το α' τρίμηνο του 2015. 

Ήδη στο δ' τρίμηνο του 2014 η συνεχιζόμενη απομόχλευση μειώνεται και προσεγγίζει μηδενικά επίπεδα, σημείωσε ο κ. Φωκίων Καραβίας στην τηλεδιάσκεψη της τράπεζας για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου στους αναλυτές.

Οι κλάδοι που εμφανίζεται ζήτηση για χορηγήσεις, υπογράμμισε, είναι αυτός του τουρισμού και της ψυχαγωγίας, εξαγωγικές επιχειρήσεις, αγροτικές επιχειρήσεις καθώς και στους κλάδους των φαρμάκων και της ενέργειας.

Στην έναρξη της παρουσίασης, ο κ. Χρήστος Μεγάλου δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα του stress test της ΕΚΤ ενώ υπογράμμισε τις θετικές τάσεις που εμφανίζονται σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η τράπεζα μείωσε τις λειτουργικές δαπάνες κατά 11,4% στο έτος, με στόχο να μειωθούν περαιτέρω στα επόμενα τρίμηνα. 

Επίσης, εκτίμησε ότι η τάση μείωσης στα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που εμφανίζεται στο β΄και το γ' τρίμηνο, θα συνεχιστεί και στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. 

Περαιτέρω μείωση στα επόμενα τρίμηνα αναμένει ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank και στα επιτόκια των νέων προθεσμιακών καταθέσεων, με το spread να διαμορφώνεται στις 183 μονάδες βάσης το γ' τρίμηνο.

Σε σχέση με το δανεισμό από την ΕΚΤ, τόνισε ότι μειώθηκε περαιτέρω στο τρίμηνο, στα 9 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα της απομόχλευσης της τράπεζας.

Όσον αφορά στην αύξηση των προβλέψεων για επισφάλειες, η διοίκηση της Eurobank τόνισε ότι η επιτάχυνση λαμβάνει χώρα προκειμένου να αυξηθεί ταχύτερα ο δείκτης κάλυψης των δανείων. Σε ερώτηση για τις χώρες στις οποίες αυξήθηκαν οι προβλέψεις, απάντησαν ότι αυξήθηκαν σε Ρουμανία και Βουλγαρία στο 61%, επίπεδα στα οποία "αισθανόμαστε πιο άνετα". 

Σε σχέση με εγγυήσεις Δημοσίου ύψους 5 δις. που είναι κατατεθειμένες στην ΕΚΤ ως ενέχυρο για άντληση ρευστότητας, η διοίκηση της Eurobank υπογράμμισε ότι θα αντικατασταθούν με έναν συνδυασμό μέτρων. Ωστόσο, τόνισε ότι αναφορικά με το κόστος, θα υπάρχει μεγαλύτερη ορατότητα στις αρχές του 2015. Σημειώνεται ότι από την 1η Μαρτίου του 2015 η ΕΚΤ δεν θα κάνει αποδεκτές τις εγγυήσεις του Δημοσίου ως ενέχυρο για χορήγηση ρευστότητας.

Τέλος, η διοίκηση της τράπεζας σημείωσε ότι δεν προβλέπει στο ορατό μέλλον την εξόφληση των προνομιούχων, κάτι που από την αγορά μεταφράζεται ως ισχυρή ένδειξη ότι η Eurobank δεν πρόκειται να προχωρήσει σύντομα σε κεφαλαιακή ενίσχυση με στόχο την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών που ελέγχει το Δημόσιο.

Το πλάνο αναδιάρθρωσης

Η διοίκηση της Eurobank, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, περιέγραψε τους στόχους που περιλαμβάνονται στο πλάνο αναδιάρθρωσης, με ορίζοντα το 2017, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν ήδη επιτευχθεί.

Όπως είπε, υπάρχει στόχος για τις λειτουργικές δαπάνες στην Ελλάδα, ο οποίος έχει ήδη επιτευχθεί.

Επίσης, έχουν ήδη επιτευχθεί πολύ πριν το 2017 ο στόχος για τα υποκαταστήματα και τους εργαζόμενους, καθώς και για τον δείκτη δανείων – καταθέσεων.

Ο στόχος για το κόστος καταθέσεων έχει ήδη ξεπεραστεί, σημείωσε.

Αναφορικά με το στόχο απομόχλευσης στην αγορά ακινήτων, η διοίκηση της τράπεζας τόνισε ότι είναι εντός του χρονοδιαγράμματος, όπως συμβαίνει και με το στόχο για ήπια απομόχλευση των διεθνών δραστηριοτήτων έως τα τέλη του 2018.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v