Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαξίμου-Λαφαζάνης νίπτουν τας χείρας για τις αυξήσεις στη ΔΕΗ

Δεν παρεμβαίνουμε στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, υποστηρίζει το Μαξίμου. Η συζήτηση για τη σύμβαση της ΔΕΗ ολοκληρώθηκε προ εκλογών από διοίκηση που διόρισε προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν θα αυξηθεί η τιμή ρεύματος. Δείτε τα καυτά άρθρα της συμφωνίας.

Μαξίμου-Λαφαζάνης νίπτουν τας χείρας για τις αυξήσεις στη ΔΕΗ

Απάντηση στη σκληρή κριτική που ασκείται για τη συλλογική σύμβαση που υπεγράφη στη ΔΕΗ δίνει το Μέγαρο Μαξίμου.

Η διαρροή έρχεται αφού προηγουμένως ο αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ κος Κουτσοδήμας είχε υποστηρίζει μιλώντας στα Παραπολιτικά Fm ότι κατά την συνάντησή του προεδρείου του σωματείου με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, εκείνος «έδωσε το πράσινο φως ότι δεν κάνω παρεμβάσεις σε μια συμφωνία μεταξύ του εργοδότη και της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ» και μετά την άγνοια που δήλωσε για το θέμα ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο τελευταίος κληθείς χθες στον Real να σχολιάσει τις αυξήσεις είπε ότι αν έγιναν «έχω πρόβλημα».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Μέγαρο Μαξίμου όσοι ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα οφείλουν να ξέρουν:

1. Η κυβέρνηση αυτή, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, έχει ως θέμα αρχής να μην παρεμβαίνει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των διοικήσεων των επιχειρήσεων, όποια μορφή και ιδιοκτησιακό καθεστώς και εάν έχουν οι τελευταίες, και των συνδικάτων. Δεν ακολουθούμε συνεπώς τις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων που παρενέβαιναν διαρκώς εις βάρος πάντοτε της πλευράς των εργαζομένων.

2. Αντίθετα, επίσης, με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, η κυβέρνηση στηρίζει πλήρως και απολύτως την ελευθερία των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, ανεξάρτητα από την κατάληξή τους, την οποία θεωρεί ως ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας και θεμελιώδες εργαλείο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η ελευθερία των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, όπως είναι γνωστό, είναι βασικό όπλο για την καταπολέμηση της λιτότητας και εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλου του κόσμου, της εργασίας και πρώτα από όλα των πιο αδύναμων.

3. Η συλλογική διαπραγμάτευση μεταξύ της ΔΕΗ Α.Ε. και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2014 και ολοκληρώθηκε πριν από τις εκλογές. Οποιαδήποτε κριτική στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για ανάμιξη στη διαμόρφωση και κατάληξη της συγκεκριμένης Σύμβασης, είναι επομένως εντελώς αβάσιμη με βάση την κοινή λογική.

4. Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι η σημερινή διοίκηση της ΔEΗ Α.Ε. που υπέγραψε τη σύμβαση με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έχει διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

5. Οποιαδήποτε δημοσιεύματα αναφορικά με πιθανές αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος εξαιτίας της συλλογικής σύμβασης είναι εκτός πραγματικότητας. Χαρακτηριστικό, άλλωστε, είναι ότι παρά το γεγονός ότι οι μισθοί των εργαζομένων στη ΔEΗ έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια κατά πολύ, οι προηγούμενες κυβερνήσεις προχώρησαν σε πολιτικές αύξησης των τιμολογίων, επιβαρύνοντας κατά πολύ νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

6. Το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης σε συνεργασία με τη ΔEΗ επεξεργάζεται για το επόμενο διάστημα σχέδιο για τη μείωση των τιμολογίων της ΔEΗ.

7. Τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης σε σχέση με το τιμολόγιο της ΔEΗ και την πρόσβαση των νοικοκυριών στο ηλεκτρικό ρεύμα έγιναν γνωστά στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Τα επίμαχα άρθρα

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις εντός και εκτός κυβέρνησης για σημεία της τριετούς συλλογικής σύμβασης που υπέγραψε η ΔΕΗ με τη ΓΕΝΟΠ. Εκτός του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, αιχμές άφησε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιάννης Παναγόπουλος μιλώντας στο ρ/σ Βήμα.

Τα σημεία της Συλλογικής Σύμβασης που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, δηλαδή επιδόματα τροφής 6 ευρώ την ημέρα, ευδόκιμης υπηρεσίας κι οι αμοιβές των συνδικαλιστών με συνδικαλιστική άδεια, αναφέρουν τα εξής:

Επίδομα Ευδόκιμης Παραμονής

Επίδομα Ευδόκιμης Παραμονής (Ε.Ε.Π.) χορηγείται στο ίδιο μισθολογικό κλιμάκιο από τη μισή διαφορά μεταξύ του μισθού του κατεχόμενου από το μισθωτό μισθολογικού κλιμακίου και του αμέσως ανώτερου, με τη συμπλήρωση τριών (3) ετών ευδόκιμης παραμονής στο αυτό μισθολογικό κλιμάκιο και από ολόκληρη τη διαφορά (ένα μ.κ.) μεταξύ του κατεχόμενου και του αμέσως ανώτερου μισθολογικού κλιμακίου με τη συμπλήρωση έξι (6) ετών συνολικού χρόνου ευδόκιμης παραμονής του μισθωτού στο κατεχόμενο μισθολογικό κλιμάκιο, εφόσον ο μισθωτός εξάντλησε τη μισθολογική εξέλιξη της κατηγορίας του ή της βαθμίδας μέχρι την οποία μπορεί να προαχθεί, με βάση τα προσόντα του που απαιτούνται από το άρθρο 4 του ΚΚΠ/ΔΕΗ.

Για την κρίση του ευδόκιμου της παραμονής απαιτείται ο μισθωτός να υπερβαίνει σαφώς και καταδήλως τις βασικές απαιτήσεις της Επιχείρησης, σύμφωνα με την αιτιολογημένη κρίση των Οργάνων που ορίζονται στις υπηρεσιακές ρυθμίσεις της Επιχείρησης, συνεκτιμώμενα επιπροσθέτως τα στοιχεία που ορίζονται στην παραγρ. 6 του άρθρου 22 του ΚΚΠ/ΔΕΗ.

Μισθωτοί για τους οποίους η τριετής υπηρεσία χαρακτηρίζεται ως μη ευδόκιμη, επανακρίνονται το επόμενο έτος, σε περίπτωση δε που κριθούν ως «μη ευδόκιμοι» κατά τρεις διαδοχικές κρίσεις, απολύονται με απόφαση Διευθύνοντος Συμβούλου.

Μισθωτοί που δεν έχουν τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα, όπως ορίζει το άρθρο 4 του ΚΚΠ/ΔΕΗ, για προαγωγή σε ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο της κατηγορίας τους, στους οποίους έχει χορηγηθεί Ε.Ε.Π. (μισό μ.κ. ή ένα μ.κ.
από ολόκληρη τη διαφορά), στην περίπτωση που καταθέσουν τα τυπικά προσόντα που απαιτούνται για προαγωγή σε ανώτερη βαθμίδα, προάγονται από την ημερομηνία κατάθεσης των τυπικών προσόντων.

2. Επίδομα Παραμονής (Ε.Π.) δύναται να χορηγείται, κατόπιν γνωμοδότησης του αρμόδιου Πρωτοβαθμίου Συμβουλίου Κρίσεως, στο ίδιο μισθολογικό κλιμάκιο από τη μισή διαφορά μεταξύ του μισθού του κατεχόμενου από το μισθωτό μισθολογικού κλιμακίου και του αμέσως ανώτερου, με τη συμπλήρωση τριών (3) ετών στο αυτό μισθολογικό κλιμάκιο, στις περιπτώσεις μισθωτών που, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 22 του ΚΚΠ/ΔΕΗ, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις προαγωγής σε ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο της κατηγορίας τους.

Οι μισθωτοί που τους χορηγείται Ε.Π., επανακρίνονται το επόμενο έτος, για προαγωγή ή στασιμότητα.

Για τη χορήγηση του Ε.Π. θα λαμβάνεται υπόψη η εν γένει υπηρεσιακή επίδοση του μισθωτού κατά την υπό κρίση περίοδο και το ότι δεν έχει υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο του έχει επιβληθεί τελεσίδικα οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή των εδαφίων γ' έως και στ', της παραγράφου 4, του άρθρου 26 του ΚΚΠ/ΔΕΗ.

Αποδοχές συνδικαλιστών

Οι εργαζόμενοι της Επιχείρησης που απασχολούνται σε πρόγραμμα εναλλασσόμενης φυλακής (βάρδια) για τουλάχιστον έξι (6) μήνες και εκλέγονται στα διοικητικά συμβούλια των Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, θα τίθενται εκτός προγράμματος βάρδιας και θα τους καταβάλλεται ως προσωπική διαφορά το ποσό που θα ελάμβαναν εάν εργάζονταν πραγματικά στη βάρδια, εφόσον τα Διοικητικά Συμβούλια των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες στις ισχύουσες ρυθμίσεις της ΔΕΗ Α.Ε. αποφασίσουν ότι τα συνδικαλιστικά αυτά στελέχη θα έχουν πλήρη απαλλαγή από τα εργασιακά τους καθήκοντα κάνοντας χρήση συνδικαλιστικής άδειας καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας τους, μετά τη λήξη της οποίας θα δύνανται να επανέλθουν στο πρόγραμμα εναλλασσόμενης φυλακής (βάρδια) με αίτησή τους.

Τα ως άνω ισχύουν και για τους εκλεγμένους μισθωτούς της ΔEΗ Α.Ε. στα Διοικητικά Συμβούλια των Δευτεροβάθμιων και Τριτοβάθμιων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων που εκ του νόμου έχουν πλήρη απαλλαγή από τα καθήκοντά τους καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας τους.

Όσοι εργαζόμενοι πληρούσαν τις ως άνω προϋποθέσεις και υπέστησαν μισθολογική βλαπτική μεταβολή από την εφαρμογή της από 07.06.2012 ΕΣΣΕ, θα τους καταβληθούν αναδρομικά οι προσαυξήσεις βάρδιας από την ημερομηνία διακοπής τους.

Επίδομα τροφής («κοινωνικός μισθός»)

Με σκοπό την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών της Επιχείρησης, τη βελτίωση των όρων και των συνθηκών εργασίας, καθώς και την αύξηση της παραγωγικότητας, χορηγείται, από την πρώτη του επομένου της υπογραφής της παρούσας ΕΣΣΕ μήνα και καθ' όλη τη διάρκεια ισχύος αυτής, στο προσωπικό της Επιχείρησης τροφείο στο χώρο και κατά τον χρόνο εργασίας ή διατακτικές σίτισης μέχρι του ποσού των έξι (6) ευρώ για κάθε ημέρα πραγματικής εργασίας στη ΔΕΗ Α.Ε. (φυσική παρουσία). Τα αφορώντα την ως άνω παροχή θα καθοριστούν με Απόφαση Διευθύνοντος Συμβούλου.

Παροχές μετά το περιοριστικό πρόγραμμα

Διευρύνεται η μισθολογική εξέλιξη όλων των κατηγοριών του τακτικού προσωπικού της Εταιρείας κατά ένα (1) μισθολογικό κλιμάκιο μετά τη λήξη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Το νέο τερματικό (καταληκτικό) κλιμάκιο θα αποτελεί για όλες τις κατηγορίες ιδιαίτερη – ανώτερη βαθμίδα, η οποία και θα καθοριστεί με απόφαση Διευθύνοντος Συμβούλου.

Με απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου χορηγείται μετά τη λήξη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής ημερήσιο επίδομα μέχρι πέντε (5) ευρώ για κάθε ημέρα πραγματικής απασχόλησης στους απασχολούμενους αποκλειστικά με την κατά πρόσωπο εμπορική εξυπηρέτηση πελατών (Front Office) στα Καταστήματα της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίας.

Σε δόσεις η υλοποίηση λέει η ΔΕΗ

Θέση πήρε και η ΔΕΗ, η οποία σε ανακοίνωση που εξέδωσε, υποστηρίζει ότι η εφαρμογή θα γίνει σταδιακά και ότι δεν θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές. Η ΔΕΗ τονίζει ότι η νέα ΣΣΕ δεν επιβαρύνει τους καταναλωτές, δεν επιφέρει μισθολογική αύξηση και δεν προκαλεί ουδεμία απολύτως επιβάρυνση στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Ειδικά για το θέμα του τροφείου υποστηρίζει ότι:

Η εν λόγω παροχή δεν θα είναι σε χρήμα, αλλά θα είναι σε είδος με πρώτη εφαρμογή την κάλυψη της δαπάνης έως κατ΄ανώτατο όριο 6 ευρώ ημερησίως ανά εργαζόμενο του κόστους σίτισης στις ήδη υπάρχουσες και λειτουργούσες σε ορυχεία και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ καντίνες και κυλικεία.

Η επέκταση του μέτρου στους λοιπούς εργαζόμενους της ΔEΗ θα γίνει σε δεύτερο χρόνο και μετά από μελέτη των τεχνικών πλευρών του ζητήματος, λαμβάνοντας υπόψη και τη μεγάλη διασπορά των μονάδων της ΔΕΗ σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Εάν το μέτρο εφαρμοζόταν αμέσως και σε πλήρη έκταση, το ετήσιο κόστος του εκτιμάται ότι δεν θα υπερέβαινε τα 15 εκατ. ευρώ σε επίπεδο Εταιρείας (ΔΕΗ ΑΕ), δηλαδή σε 2,3% περίπου του σημερινού κόστους μισθοδοσίας και στο 0,25% του ετήσιου τζίρου της.

Τέλος, επισημαίνεται ότι, η παροχή ειδών σίτισης σε προσωπικό που απασχολείται σε βιομηχανικές και άλλες επιχειρήσεις προβλέπεται εδώ και δεκαετίες από τη νομοθεσία και αποτελεί πάγια πρακτική για πολλές επιχειρήσεις στη χώρα μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v