Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θύελλα αντιδράσεων για τις αυξήσεις στη ΔΕΗ

Δεν γνωρίζω για αυξήσεις στη ΔΕΗ, αν έχει συμβεί έχω πρόβλημα, διαμηνύει ο υπουργός Οικονομικών. Αντιδράσεις για την πρόβλεψη για έμμεσες αυξήσεις 6 ευρώ την ημέρα.

Θύελλα αντιδράσεων για τις αυξήσεις στη ΔΕΗ

Η χορήγηση επιδόματος τροφείου 6 ευρώ την ημέρα και η δέσμευση για μη πραγματοποίηση απολύσεων είναι δύο από τις βασικές ρυθμίσεις της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που υπέγραψαν η διοίκηση της ΔΕΗ με τη ΓΕΝΟΠ, σηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας χθες το βράδυ στο Star δήλωσε άγνοια για το θέμα, αλλά σχολιάζοντας την ερώτηση για το εάν δόθηκαν αυξήσεις στη ΔΕΗ απάντησε ότι «αν έγινε έχω πρόβλημα».

Η ΓΕΝΟΠ σπεύδει να διευκρινίσει ότι το επίδομα των 6 ευρώ γίνεται σε είδος (κουπόνια) ωστόσο η αύξηση κυμαίνεται στο 8-10% για τους εργαζόμενους.

Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι η σύμβαση που έχει τριετή διάρκεια (ως το 2018) προβλέπει επίσης την παρακράτηση 2 ευρώ το μήνα επιπλέον ως έκτακτη συνδικαλιστική εισφορά η οποία σύμφωνα με κύκλους των εργαζομένων επιβάλλεται για την αποπληρωμή δανείου που είχε λάβει η ΓΕΝΟΠ από την επιχείρηση.

Το τροφείο είναι 6 ευρώ την ημέρα για κάθε ημέρα πραγματικής εργασίας φυσική παρουσία και χορηγείται όπως αναφέρεται στη ΣΣΕ με στόχο την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών της επιχείρησης, τη βελτίωση των όρων και των συνθηκών εργασίας, καθώς και την αύξηση της παραγωγικότητας.

Προβλέπονται, μάλιστα, ειδικές παροχές για τους εργαζόμενους στην εμπορική εξυπηρέτηση πελατών (Front Office) που περιλαμβάνουν 4 ημέρες επιπλέον άδεια το χρόνο καθώς και ημερήσιο επίδομα μέχρι 5 ευρώ, μετά τη λήξη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Ένα ακόμα οξύμωρο της κατάστασης είναι το γεγονός ότι η σύμβαση βρίσκει αντιδράσεις και εντός της ΔΕΗ.

Ως Συλλογική Σύμβαση παραχωρήσεων και συμβιβασμών την καταγγέλλει η ΕΔΟΠ ΔΕΗ (σ.σ. διοικητικό και οικονομικό προσωπικό καθώς και άλλες ενώσεις). Κάνει λόγο για εν κρυπτώ διαπραγματεύσεις και στέκεται στο ότι υπέγραψαν μόνο 13 σωματεία σε σύνολο 24.

Αν και η σύμβαση προβλέπει ουσιαστικά αυξήσεις για τους εργαζόμενους που υπολογίζονται στο 8-10%, όπως για παράδειγμα τα 6 ευρώ τη μέρα ως επίδομα τροφείου, καταγγέλλει ότι 2 ευρώ θα πηγαίνουν στη ΓΕΝΟΠ, ενώ κάνει λόγο και για προσπάθεια να αμαυρωθούν οι εργαζόμενοι στα μάτια της κοινωνίας. Παράλληλα, σημειώνει ότι η ΓΕΝΟΠ αρνήθηκε την καταβολή 5 ευρώ τη μέρα για τον κλάδο της εμπορίας μεταθέτοντάς τη για το 2018, ενώ θα μπορούσε να περιμένει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που προωθεί η κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v