Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Τι συμβαίνει με την πώληση της Finansbank

Δεν εγκρίθηκε το σχέδιο της ΕΤΕ για διάθεση ποσοστού ως 26,9%. Που εδράζονται οι ενστάσεις και γιατί τέθηκε θέμα ολικής αποεπένδυσης. Η αισιοδοξία και τα αντεπιχειρήματα της Εθνικής. Καυτή πατάτα για νέα διοίκηση Finansbank και Αστήρ.

ΕΤΕ: Τι συμβαίνει με την πώληση της Finansbank

Ξαφνικά θέμα Finansbank προέκυψε για την Εθνική Τράπεζα καθώς το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν άναψε «πράσινο φως» για τη διάθεση, σε πρώτη φάση, ποσοστού ως 26,9% του μετοχικού κεφαλαίου της τουρκικής τράπεζας. 

Ο φάκελος Finansbank συζητήθηκε στο ΤΧΣ κατά τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα. Με δεδομένο ότι η διάθεση ποσοστού ως 26,9%, μέσω έκδοσης νέων μετοχών (σ.σ με παραίτηση των παλαιών μετόχων από το δικαίωμα προτίμησης) και διάθεσης υφιστάμενων μετοχών είχε προεγκριθεί από το ΤΧΣ το περασμένο Φθινόπωρο, η τελική έγκριση φάνταζε τυπική υπόθεση.

Δεν είχαν, όμως, την ίδια άποψη, τέσσερα μέλη του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες η έγκριση «κόλλησε» καθώς διαπιστώθηκε από κάποια μέλη της ηγεσίας του Ταμείου, αλλαγή συνθηκών που πιθανώς πρέπει να οδηγήσει και σε αλλαγή σχεδιασμού για τη Finansbank.

Οι ενστάσεις διατυπώθηκαν κυρίως από ξένα μέλη του Γενικού Συμβουλίου και επικεντρώθηκαν σε δύο βασικά σημεία:

α) στο momentum για την τουρκική οικονομία που δημιουργεί ή επιβάλλει προϋποθέσεις επιθετικότερης αποεπένδυσης της Εθνικής και

β) στην ταχεία επιδείνωση των συνθηκών της ελληνικής οικονομίας.

Με βάση τον παραπάνω προβληματισμό μέλη του Γενικού Συμβουλίου έθεσαν πρακτικά θέμα επανεξέτασης, τόσο του χρονοδιαγράμματος, όσο και του στόχου σταδιακής μείωσης του ποσοστού της Εθνικής κατά 40% εντός του 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες αναπτύχθηκε προβληματισμός ακόμη και για το αν θα πρέπει η Εθνική να πωλήσει το σύνολο των μετοχών που κατέχει στη Finansbank και να αποεπενδυθεί από την Τουρκία.

Από το πρωί της Τρίτης ξεκίνησαν πυρετώδεις διαβουλεύσεις, παρά, όμως, τη πληροφόρηση για νέα συνεδρίαση του ΤΧΣ, αρχικά την Τετάρτη και εν συνεχεία σήμερα το πρωί, δεν υπήρξε καμία κίνηση.

Είναι βέβαιο ότι εντός των προσεχών ημερών το θέμα θα ξανασυζητηθεί στο Γενικό Συμβούλιο, εφόσον, όπως έγραψε το Euro2day.gr η Εθνική επανέλθει, δίνοντας πρόσθετη τεκμηρίωση υπέρ του υφιστάμενου σχεδιασμού.

Κλειδωμένη με την DG Comp η πώληση ως 40% απαντά η Εθνική

Κύκλοι της Εθνικής διατυπώνουν την αισιοδοξία ότι σύντομα το θέμα θα λυθεί και η τράπεζα θα προχωρήσει τον σχεδιασμό της για διάθεση σε πρώτη φάση ποσοστού ως 26,9% της Finansbank, όπως αποφασίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο. 

Θυμίζουν, δε, ότι το πλάνο αναδιάρθρωσης που έχει εγκριθεί από τη DG Comp προβλέπει τη διάθεση ποσοστού 40% εντός του 2015. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να τίθεται θέμα πώλησης υψηλότερου ποσοστού από τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία ενόχληση από την DG Comp για τροποποίηση του πλάνου αναδιάρθρωσης.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η Εθνική, όπως και οι άλλες συστημικές τράπεζες, αντιμετωπίζει την επιδείνωση των συνθηκών της ελληνικής οικονομίας με την παραδοχή ότι αποτελεί έκτακτη κατάσταση, κάτι που αναγνωρίζει, προς το παρόν, και η DG Comp.

Υπέρ της σταδιακής διάθεσης ποσοστού ως 40% της Finansbank τάσσεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και η κυβέρνηση. Το θέμα συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, στην τελευταία συνάντηση του Αντιπροέδρου κ. Γ. Δραγασάκη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής κ. Τουρκολιά και δόθηκε το «πράσινο φως» να προχωρήσει η διαδικασία κανονικά.

Υπενθυμίζεται ότι η DG Comp είχε πιέσει στο παρελθόν προς την κατεύθυνση ολικής αποεπένδυσης της Εθνικής από την Τουρκία, χωρίς όμως αποτέλεσμα καθώς η εγχώρια τράπεζα πέτυχε μετά τις δύο επιτυχείς αυξήσεις κεφαλαίου και τις λειτουργικές της επιδόσεις να περιορίσει το προς πώληση ποσοστό σε επίπεδα ως 40%.

Καυτή πατάτα η Finansbank για νέα διοίκηση

Το πρόβλημα με τη Finansbank έρχεται στο χειρότερο timing για την Εθνική καθώς δεν έχει κλειδώσει ακόμη ο νέος διευθύνων σύμβουλος και ως εκ τούτου, παραμένει σε εκκρεμότητα η προαναγγελθείσα αλλαγή διοίκησης. 

Το γεγονός ότι η νέα διοίκηση θα βρεθεί με το καλημέρα αντιμέτωπη με καυτές πατάτες όπως η πώληση της Finansbank και η ματαίωση της πώλησης της Αστήρ Παλάς δεν διευκολύνει ούτε καν την αναζήτηση νέου CEO.

Αν το θέμα δεν έχει λυθεί ως την επόμενη εβδομάδα, όταν και αναμένεται να διενεργηθεί η αλλαγή σκυτάλης στη διοίκηση, δεν θα πρέπει να αποκλείονται ακόμη και ενέργειες που θα κλιμακώσουν αντί να εκτονώσουν την ένταση.

Η διοίκηση της Εθνικής θα μπορούσε να φέρει το θέμα στο διοικητικό συμβούλιο χωρίς την προηγούμενη έγκριση του ΤΧΣ προκειμένου με τη σειρά της να πιέσει για επιτάχυνση της διαδικασίας. Σε αυτή την περίπτωση το Ταμείο θα πρέπει ή να άρει τις αντιρρήσεις του ή, δια του εκπροσώπου του στο Δ. Σ της τράπεζας, να κάνει χρήση του δικαιώματος veto.

Πως βλέπει η αγορά τις ενστάσεις του ΤΧΣ

Την αισιοδοξία της τράπεζας δεν συμμερίζονται απόλυτα παράγοντες της αγοράς, σημειώνοντας ότι η Εθνική αποτελεί τη μοναδική συστημική τράπεζα, που με βάση το πλάνο αναδιάρθρωσης πρέπει να ολοκληρώσει εντός του 2015 μια τόσο σημαντική κίνηση όσο η διάθεση ποσοστού ως 40% της Finansbank.

Με δεδομένο ότι το περιβάλλον στην Ελλάδα επιδεινώθηκε (εκροή καταθέσεων, αύξηση cost of funding και νέων NPLs, πάγωμα των σχεδίων για νέα δάνεια), και άλλες δράσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης, είτε κινδυνεύουν με ματαίωση (Αστήρ), είτε καθυστερούν (NBGI), είτε μετατίθενται (Εθνική Ασφαλιστική), οι ενστάσεις από πλευράς ΤΧΣ δεν στερούνται βάσης.

«Πρακτικά το ΤΧΣ θέτει θέμα αν η αλλαγή των συνθηκών στην Ελλάδα, επιβάλει και αλλαγή του σχεδιασμού για τη Finansbank» σημειώνει στέλεχος που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την υπόθεση, συμπληρώνοντας ότι το Ταμείο έχει τη δυνατότητα να πιέσει ακόμη και για πώληση του συνόλου των μετοχών της Εθνικής, εφόσον κρίνει ότι κάτι τέτοιο επιβάλλεται από τη συγκυρία.

Άλλωστε ο ρόλος του ΤΧΣ δεν περιορίζεται στην επιθεώρηση της εφαρμογής των πλάνων αναδιάρθρωσης, αλλά μπορεί ενεργώντας στο πλαίσιο της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος να ζητά δράσεις η εμβέλεια των οποίων ξεπερνά και τα εγκριθέντα πλάνα αναδιάρθρωσης.

Τι κερδίζει και τι χάνει η Εθνική σε περίπτωση αποεπένδυσης

Σύμφωνα με τραπεζικό αναλυτή, αν η Εθνική προχωρήσει στην πώληση του συνόλου των μετοχών της στη Finansbank με ένα τίμημα που να αντιστοιχεί σε 1,5 φορά το book value ο δείκτης κεφαλαιακής της επάρκειας θα εκτιναχθεί στα επίπεδα του 22%, θωρακίζοντάς την έναντι των κινδύνων από ενδεχόμενη παράταση της αβεβαιότητας στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή, πάντως, οι εισηγμένες τουρκικές τράπεζες διαπραγματεύονται 0.85 με 1,2 φορές τη λογιστική τους αξία. 

Από την άλλη βέβαια θα έχανε την πλέον κερδοφόρο και δυναμικά αναπτυσσόμενη θυγατρική της με αποτέλεσμα να μεταμορφωθεί σε τράπεζα στεγαστικής πίστης στην εγχώρια αγορά.

Σημειώνεται ότι η Εθνική έχει αποτιμημένη στα βιβλία της τη Finansbank με κόστος περίπου 4 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v