Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Τρικυμία» στην κυβέρνηση για την πώληση του ΟΛΠ

Συνεχίζεται το κομφούζιο με το ζήτημα της πώλησης του ΟΛΠ. Τον Ιούνιο οι προσφορές αν προχωρήσει ο διαγωνισμός για το 67,7%. Κρίσιμη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Οργανισμού σήμερα. Οι κόντρες στην κυβέρνηση και οι βολές της αντιπολίτευσης.

«Τρικυμία» στην κυβέρνηση για την πώληση του ΟΛΠ

Σχεδόν καθημερινό σκοτσέζικο ντουσ προσφέρουν τα κυβερνητικά στελέχη στους ομίλους που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς ιδιωτικοποιήσεων και κυρίως στους Κινέζους της Cosco η οποία διεκδικεί τον έλεγχο του ΟΛΠ.

Η ομοβροντία αλληλοσυγκρουόμενων δηλώσεων από υπουργούς και παράγοντες της κυβέρνησης όχι μόνο προκαλεί πονοκέφαλο στην κινεζική πλευρά, αλλά κι έχει ανεβάσει τους τόνους στο λιμάνι κι η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) συνεδριάζει σήμερα για να εξετάσει τη στάση της σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση του OΛΠ.

Λίγες ώρες αφότου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε σε κινεζικά μέσα ενημέρωσης πως η ιδιωτικοποίηση του OΛΠ (με την πώληση του 67,7% όπως προβλέπει ο εν εξελίξει διαγωνισμός του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων) θα ολοκληρωθεί εντός εβδομάδων, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας υποστήριζε πως "η κυβερνητική θέση (κατά της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου) που έχει εξαγγελθεί στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα της ιδιωτικοποίησης του OΛΠ ήταν σαφής".

Ο κ. Δρίτσας είχε δηλώσει κατά την ανάληψη των καθηκόντων του πως "ο δημόσιος χαρακτήρας του λιμανιού παραμένει, η ιδιωτικοποίηση του OΛΠ σταματάει εδώ" και πως η κυβέρνηση θα αναστείλει τη διαδικασία πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ, η ιδιωτικοποίηση του OΛΠ όχι μόνο περιλαμβάνεται στη λίστα, αλλά υπάρχουν και προσδοκίες στην κυβέρνηση για άντληση ποσού τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.

Η αντιπολίτευση και ο... Ανωμερίτης

Στην υπόθεση πώλησης του OΛΠ παρενέβη και το ΠΑΣΟΚ με τη Χαριλάου Τρικούπη να κατηγορεί την κυβέρνηση πως "ξεπουλά άρον - άρον το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του OΛΠ στην Cosco για να πληρώσει μία δόση στο ΔΝΤ" και ότι "οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα βουλιάξουν στον Πειραιά μέσα στα ψέμματά τους".

Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ πιθανώς συνδέεται και με τη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του OΛΠ κατά την οποία θα συζητηθούν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να δρομολογηθούν διοικητικές αλλαγές στην κορυφή.

Υπενθυμίζεται πως ο επικεφαλής του OΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης έχει ταχθεί κατά της πώλησης και υπέρ "της παραχώρησης λειτουργιών μέσω της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα", θέση που επανέλαβε χθες και το ΠΑΣΟΚ. Στη συγκεκριμένη κόντρα είχε αποδώσει ο κ. Ανωμερίτης και την άρνηση του ΤΑΙΠΕΔ να εγκρίνει τις απολαβές του την τελευταία τριετία, θέμα που είχε αποκαλύψει το Euro2day.gr.

Πάντως ο Γιάννης Δραγασάκης είχε δηλώσει πως ο διαγωνισμός για τον OΛΠ προχωρά και πως η Cosco, η οποία συμμετέχει και θεωρείται από πολλές πλευρές το φαβορί, "μπορεί να καταθέσει πολύ ανταγωνιστική προσφορά". Σε δηλώσεις του στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua απέδωσε την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση του 67,7% των μετοχών της OΛΠ στις αλλαγές που έγιναν στο ΤΑΙΠΕΔ.

Πάντως, οι Κινέζοι δεν θα έχουν τόσο εύκολη δουλειά καθώς στο παιχνίδι για τον ΟΛΠ παραμένει η δανέζικη APM Terminals, θυγατρική του ναυτιλιακού κολοσσού Maersk. Εκπρόσωποι της τελευταίας δηλώνουν με κάθε ευκαιρία πως θα καταθέσουν δεσμευτική οικονομική προσφορά. Το έντονο ενδιαφέρον των Δανών, που έχουν πραγματοποιήσει και σχετικές δηλώσεις στο διεθνή Τύπο, συνδέεται πιθανώς με τις διεθνείς τους επιδιώξεις και με ενδεχόμενα παζάρια με τους Κινέζους για τον έλεγχο λιμένων ανά τον κόσμο.

Στελέχη που παρακολουθούν τη διαδικασία υποστηρίζουν, πάντως, πως θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο μήνες μέχρι να υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές για τον OΛΠ. Για να προχωρήσουν οι υποψήφιοι στην υποβολή πρέπει να συνταχθεί η περίφημη "κεντρική σύμβαση παραχώρησης" (master concession) μεταξύ του ΟΛΠ και του Ελληνικού Δημοσίου. Η σύνταξη της συγκεκριμένης σύμβασης εκκρεμεί επί μήνες, παρά τις στρατιές συμβούλων. Μάλιστα, ορισμένοι θεωρούν πως η καθυστέρηση συνδέεται και με το γεγονός πως η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε ώστε να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός, ενώ δημοσίως τα στελέχη της δήλωναν πως κόπτονται για τους ξένους επενδυτές.

Με αφορμή την επίσκεψη στην Κίνα, πάντως, ο Γιάννης Δραγασάκης έγραψε στο Facebook πως "στο Πεκίνο αναδείχθηκε το ευρύ φάσμα των πεδίων επί των οποίων μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κίνα. Η έμφαση στο στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνοκινεζικών δεσμών είναι η ικανή συνθήκη για την απελευθέρωση της πλήρους δυναμικής που δύναται να παραχθεί από τη συνεργασία των δύο λαών σε όλα τα επίπεδα - στο οικονομικό, το πολιτικό και το πολιτιστικό". Δεν ξέρουμε, όμως, τι ακριβώς πιστεύουν οι Κινέζοι όταν διαβάζουν τις δηλώσεις του κ. Δρίτσα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε σε κινεζικά μέσα ενημέρωσης πως η υπάρχουσα συνεργασία του OΛΠ με την Cosco στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ "είναι παράδειγμα της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών" και "μεγάλης σημασίας για την Ελλάδα" λόγω του καθοριστικού της ρόλου στην ανάπτυξη του λιμανιού.

Είχε προσθέσει πως η κυβέρνηση προωθεί τριετές αναπτυξιακό πλάνο που καλύπτει όλα τα projects κινεζικού ενδιαφέροντος συμπεριλαμβανομένου του Θριάσιου Εμπορευματικού Κέντρου, στον διαγωνισμό για την αξιοποίηση του οποίου επίσης συμμετέχει η Cosco.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v