Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΛΠ: Δύο χρόνια «φαγούρα» για τον μισθό του Γ. Ανωμερίτη

Επί δύο χρόνια συνεχίζεται η διαμάχη του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) με τη διοίκηση του ΟΛΠ για τις αμοιβές του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του οργανισμού Γιώργου Ανωμερίτη και του αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου Παναγιώτη Πετρουλή.

ΟΛΠ: Δύο χρόνια «φαγούρα» για τον μισθό του Γ. Ανωμερίτη

Ο επικεφαλής του ΟΛΠ καθώς και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος αμείβονται παρά το γεγονός πως οι μισθοί τους δεν εγκρίνονται στις γενικές συνελεύσεις αφού καταψηφίζονται από τον εκπρόσωπο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) που ελέγχει το 74,4% των μετοχών.  

Οι προηγούμενες διοικήσεις του ΤΑΙΠΕΔ θεωρούσαν πως στο συνολικό υπολογισμό των απολαβών των κ.κ. Ανωμερίτη και Πετρουλή πρέπει να περιλαμβάνονται και τα έσοδα που έχουν από συντάξεις του δημοσίου (π.χ. σύνταξη από εργασία ή / και βουλευτική σύνταξη για τον πρώην υπουργό) και στη συνέχεια να εφαρμόζεται το πλαφόν των 4.750 ευρώ μικτά μηνιαίως που έχει επιβληθεί στους κρατικούς λειτουργούς το 2010. Δηλαδή, κατά την άποψη του Ταμείου, οι αμοιβές του επικεφαλής του OΛΠ πρέπει να μειωθούν ώστε να συνυπολογιστούν στο όριο των 4.750 ευρώ και τα έσοδα από συντάξεις, κλπ!

Τον περασμένο Ιούνιο, κατά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση του OΛΠ, αποφασίστηκε πως «οι αμοιβές Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου (57.000 ευρώ δηλαδή 4.750 ευρώ επί 12 μήνες) και αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου (58.710 ευρώ) χρήσης 2013 δεν εγκρίνονται αν δεν προσκομισθούν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διατάξεις όπως έχουν καταγραφεί στην απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της 28/6/2013, όσον αφορά στην παρακράτηση αποζημιώσεων και συντάξεων σύμφωνα με τον νόμο 3833 / 2010». Συνεπώς «δεν εγκρίνεται το επιπλέον ποσό που τους καταβλήθηκε για το οποίο ζητείται η σύμφωνα με το νόμο ανάκτησή του από την εταιρεία».

Η απόφαση της τακτικής γενικής συνέλευσης του Ιουνίου 2013 ανέφερε πως οι κ.κ. Ανωμερίτης και Πετρουλής έπρεπε να προσφύγουν τόσο στις νομικές υπηρεσίες του ΟΛΠ, όσο και σε «ανεξάρτητο εξειδικευμένο νομικό οίκο» ώστε να αποδείξουν πως ορθώς λαμβάνουν το μισθό τους, παρά τις προβλέψεις του νόμου για το πλαφόν των 4.750 ευρώ. Στην συνέλευση του Ιουνίου συμφωνήθηκε πως τα δύο ανώτατα στελέχη του OΛΠ θα προσκομίσουν εντός μηνός τις σχετικές γνωματεύσεις.

Οι ημέρες περνούσαν χωρίς να εμφανίζονται οι γνωματεύσεις, αλλά λίγο πριν αναχωρήσει ο προηγούμενος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Κων/νος Μανιατόπουλος τον περασμένο Ιούλιο έστειλε νέα επιστολή στον κ. Ανωμερίτη.

Του εξηγούσε πως «έχει παρέλθει το ως άνω χρονικό όριο που δόθηκε από τη Γενική Συνέλευση» και παρακαλούσε «όπως μας ενημερώσετε γραπτώς για τις ενέργειές σας μέχρι την καταληκτική ημερομηνία τις 31 / 7/ 2014, άλλως θα προβούμε στις νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται προκειμένου να λυθεί οριστικά η εκκρεμότητα αυτή».

Ο κ. Ανωμερίτης δεν απάντησε ποτέ στον κ. Μανιατόπουλο ο οποίος σε λίγες εβδομάδες αντικαταστάθηκε. Ομως, προ ημερών έστειλε στο νέο πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Μανώλη Κονδύλη γνωμοδότηση της Δικηγορικής Εταιρείας Κρεμαλής στην οποία αναφέρεται πως ορθώς παίρνει τον μισθό των 4.750 ευρώ το μήνα, χωρίς να συνυπολογίζονται τα έσοδα από συντάξεις, βουλευτική αποζημίωση, κλπ. Με την επιστολή ο κ. Ανωμερίτης ζητεί από τον κ. Κονδύλη να αρθούν οι «επιφυλάξεις που είχατε διατυπώσει κατά τη γενική συνέλευση της 28/06/2014 σε ότι αφορά τις χρήσεις 2012, 21013 και αφ’ εξής».

Στη γνωμοδότηση περιλαμβάνονται σειρά επιχειρημάτων όπως το γεγονός πως ο OΛΠ δεν ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς ελέγχεται από το ΤΑΙΠΕΔ. Συνεπώς δεν πρέπει να μειωθούν οι αμοιβές του κ. Ανωμερίτη. Υποστηρίζεται, επίσης, πως δεν πρέπει να συνυπολογίζονται στο συνολικό μηνιαίο έσοδο του επικεφαλής του OΛΠ οι συντάξιμες αποδοχές.

Στοιχεία για τη βουλευτική αποζημίωση του επικεφαλής του OΛΠ δεν προσκομίστηκαν στον ανεξάρτητο νομικό σύμβουλο και συνεπώς δεν περιλαμβάνονται στη γνωμοδότηση. Όμως, ο νομικός σύμβουλος στον οποίο προσέφυγε ο κ. Ανωμερίτης θεωρεί πως κακώς καταψηφίζει το ΤΑΙΠΕΔ τις αμοιβές του επικεφαλής του OΛΠ γιατί δεν πρέπει να συμψηφίζονται τα άλλα έσοδα από το δημόσιο όπως οι συντάξεις. Υπενθυμίζεται πως πριν επιβληθεί το πλαφόν των 4.750 ευρώ η σύμβαση εργασίας του επικεφαλής του ΟΛΠ προέβλεπε μηνιαίες άνω των 10.000 ευρώ.

Μέχρι τα μέσα της εβδομάδας, οπότε και το Euro2day.gr επικοινώνησε με κύκλους του ΤΑΙΠΕΔ, η διαμάχη δεν είχε λυθεί. Εκκρεμεί απάντηση του ΤΑΙΠΕΔ στην επιστολή Γιώργου Ανωμερίτη, ώστε να αποκατασταθεί η τάξη με τους μισθούς της τελευταίας τριετίας. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v