Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραγωγή στην Τουρκία ξεκινά η ΧΑΛΚΟΡ

Μονάδα παραγωγής με τη συνεργασία τοπικού εταίρου ξεκινά η ΧΑΛΚΟΡ στην Τουρκία, ενώ η θυγατρική της Ελληνικά Καλώδια δηλώνει αισιόδοξη για το μέλλον της με αιχμή του δόρατος το νέο εργοστάσιο υποβρύχιων καλωδίων της Κορίνθου.

Παραγωγή στην Τουρκία ξεκινά η ΧΑΛΚΟΡ

Πλήρης επιβεβαίωση παλαιότερου δημοσιεύματος του Euro2day.gr προκύπτει τόσο από δηλώσεις κύκλων της ΣΙΔΕΝΟΡ την προηγούμενη εβδομάδα, όσο και από τις χθεσινές παρουσιάσεις των δύο άλλων βασικών θυγατρικών του Ομίλου (ΕΛΒΑΛ, ΧΑΛΚΟΡ) στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Δεν είναι μόνο η διαφαινόμενη απουσία έκτακτων αρνητικών αποτελεσμάτων που έλαβαν χώρα πέρυσι (Όμιλος ΧΑΛΚΟΡ), αλλά επιπλέον η γενικότερη εικόνα ενισχύεται από τις θετικότερες προοπτικές στη Βόρεια Αμερική και τις λοιπές δολαριακές αγορές, τις πολιτικές μείωσης του κόστους, αλλά και τις αυξήσεις των πωλήσεων σε όγκο που παρατηρούνται κατά το πρώτο τετράμηνο της φετινής χρονιάς.

Η ΧΑΛΚΟΡ για παράδειγμα παρουσιάζει από την αρχή του έτους διψήφιο ποσοστό ανόδου στον όγκο των πωλήσεών της, με παράλληλη βελτίωση του μίγματος των πωλήσεών της (στροφή προς τα προϊόντα βιομηχανικών εφαρμογών), με χαμηλότερο κόστος ενέργειας και με πολύ καλές προοπτικές ανόδου των πωλήσεών της στις δολαριακές αγορές μετά και τη σημαντική υποχώρηση της ισοτιμίας του αμερικανικού νομίσματος.

Επίσης, το πιο πιθανό είναι πως φέτος ο Όμιλος δεν θα επιβαρυνθεί με έκτακτα λογιστικά έξοδα που το 2014 διαμορφώθηκαν στα 12,8 εκατ. ευρώ για τη μητρική εταιρεία (ζημία αποθεμάτων συν το αρνητικό κομμάτι κάποιων απομειώσεων περιουσιακών στοιχείων) και στα 34,4 εκατ. ευρώ για ολόκληρο τον Όμιλο (συμπεριλαμβανομένων και των Ελληνικών Καλωδίων). Πέρυσι, η ΧΑΛΚΟΡ σε ενοποιημένη βάση είχε υποχρεωθεί σε ζημία 51,2 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η πορεία του Ομίλου -σύμφωνα με το γενικό του διευθυντή κ. Περικλή Σαπουντζή- αναμένεται να ενισχυθεί μελλοντικά από δύο κινήσεις που ουσιαστικά έλαβαν χώρα μέσα στο 2014:

Πρώτον, την εξαγορά της εμπορικής εταιρείας Reynolds στη Γαλλία (διαθέτει δίκτυο στη χώρα και σε άλλα γαλλόφωνα κράτη και μετά το deal έχει διευρύνει σημαντικά την γκάμα των προσφερόμενων προϊόντων της).

Και δεύτερον, τη σύμπραξη με τοπικό διανομέα στην Τουρκία που εξελίσσεται σε μια από τις σπουδαιότερες αγορές για την ΧΑΛΚΟΡ, με στόχο τη δημιουργία από κοινού θυγατρικής εταιρείας (50%-50%), την τοπική παραγωγή και την αποφυγή του υψηλού μεταφορικού κόστους.

Βελτίωση επιδόσεων για τα ΕΛΚΑ

Το 2014 υπήρξε αναμφίβολα ένα δύσκολο έτος για τα Ελληνικά Καλώδια, καθώς η ζήτηση στην Ευρώπη παρουσίασε πτώση και η εκκίνηση του πρώτου έργου (σύνδεση Κυκλάδων) στο κομμάτι των υποβρύχιων καλωδίων (από το εργοστάσιο της θυγατρικής Fulgor στην Κορινθία) ξεκίνησε μεν μέσα στο χρονιά, αλλά με καθυστέρηση αρκετών μηνών.

Έτσι, το 2014 ο Όμιλος σημείωσε πωλήσεις 359 εκατ. ευρώ, οριακά θετικό EBITDA αν δεν συνυπολογιστούν οι έκτακτες λογιστικές απομειώσεις και σημαντικά ζημιογόνο αποτέλεσμα.

Για το 2015, τα αποτελέσματα του Ομίλου αναμένεται να εξελιχθούν πολύ καλύτερα, καθώς:

• Το έργο της υπόγειας διασύνδεσης των Κυκλάδων θα «τρέξει» σε συνεχόμενη βάση (έχει αναληφθεί και άλλη δουλειά από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) και όχι μόνο θα εγγραφούν έσοδα, αλλά και ο Όμιλος δεν θα επιβαρυνθεί με «κόστη αδράνειας» στη μονάδα της Κορίνθου.

• Δεν αναμένονται -με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα- απομειώσεις αποθεμάτων (η τιμή του χαλκού εμφανίζει περιορισμένη άνοδο από την αρχή του έτους) και λοιπών περιουσιακών στοιχείων.

• Υπάρχει ο στόχος για αύξηση εξαγωγών τόσο στην Ευρώπη όσο και στις δολαριακές αγορές μετά και τη μεγάλη υποχώρηση που έχει σημειώσει το ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

«Το 2014 ήταν μια κακή χρονιά ως προς τα αποτελέσματα, αλλά σημαντική για το μέλλον και τη στρατηγική της εταιρείας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής της Ελληνικά Καλώδια κ. Αλέξης Αλεξίου, συμπληρώνοντας: «Φαίνεται πως μπήκαμε σε έναν καλό κύκλο. Το νέο εργοστάσιο παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων της Fulgor είναι ίσως το πλέον σύγχρονο στον κόσμο και σίγουρα το μεγαλύτερο, με δυνατότητα επεκτασιμότητας. Η διεθνής ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη της προσφοράς και το μόνο που μας λείπει είναι οι αναφορές (references) υλοποίησης τέτοιων έργων, οι οποίες θα έρθουν και αυτές μετά την επιτυχή υλοποίηση του project που ήδη εκτελούμε. Η επιτυχής ολοκλήρωση αυτού του έργου, αισιοδοξούμε πως θα μας φέρει και νέες δουλειές».

Γενικότερα παράγοντες που θα μπορούσαν να επιδράσουν θετικά στις προοπτικές των Ελληνικών Καλωδίων είναι το πακέτο Γιούνκερ (βλέπε πρόγραμμα για διασυνοριακή σύνδεση των χωρών της Ευρώπης), οι γενναίες επιδοτήσεις που δίδονται στις ΗΠΑ για τη δημιουργία μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (σχετικά καλώδια), τα μεγάλα έργα που σχεδιάζονται στο κομμάτι των υποβρυχίων καλωδίων, οι επενδύσεις στις τηλεπικοινωνιακές οπτικές ίνες, καθώς και η τάση υπογειοποίησης των καλωδίων ρεύματος σε χώρες όπως οι ΗΠΑ.

Μεταξύ των στόχων της εισηγμένης συγκαταλέγονται η στροφή σε προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας και μεταξύ αυτών υπάρχει το νέο προϊόν των υποβρύχιων σωλήνων που θα προταθεί για τη διασύνδεση Αίγινας-Σαλαμίνας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v