Πεντελικόν: Ρέκβιεμ πολλών αστέρων

Η επιχειρηματική διαδρομή του Χάρη Βάρδη από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας μέχρι την Κηφισιά. Ο ερχομός στην Ελλάδα και η σύνδεση με την υψηλή κοινωνία της εποχής του Ανδρέα Παπανδρέου. Οι λανθασμένες επιχειρηματικές κινήσεις και τα χρέη στις τράπεζες.

Πεντελικόν: Ρέκβιεμ πολλών αστέρων

«Slow down Harry, κανείς δεν έβγαλε χρήματα επειδή έτρεχε πολύ...».

Μισό αιώνα πριν, αυτή ήταν η συμβουλή που άκουγε ο 20χρονος τότε Χάρης Βάρδης από τον Εβραίο οικονομικό παράγοντα που αποφάσιζε να χρηματοδοτήσει το επιχειρηματικό του ντεμπούτο στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Το κοσμοπολίτικο café που δημιούργησε τότε ο Χ. Βάρδης και εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο «ιν» meeting point της μεγαλούπολης της Αυστραλίας έγινε το εφαλτήριο που τον έφερε είκοσι χρόνια αργότερα (1984) στην Κηφισιά. Ιδιοκτήτη του ιστορικού ακινήτου του 1927 της οδού Δηληγιάννη στο Κεφαλάρι.

Χρειάστηκαν τρία χρόνια ριζικής ανακαίνισης, αλλά όταν το ξενοδοχείο «Πεντελικόν» άνοιξε το 1987 τις πύλες του, αποτέλεσε το νέο πρότυπο πολυτέλειας για τα ξενοδοχεία της Αθήνας. Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο και μνημείο πολιτισμού κι έγινε σημείο αναφοράς του life style της κοινωνικής ελίτ, που διαμορφώθηκε με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

Αν εξαιρέσει κανείς το κτίριο της Χαριλάου Τρικούπη, το ξενοδοχείο «Πεντελικόν» είναι ίσως το ακίνητο που συνδέθηκε περισσότερο με το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Φιλοξένησε μερικές από τις σημαντικότερες συνόδους της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και ήταν το διακριτικό καταφύγιο των προσωπικών στιγμών του Ανδρέα Παπανδρέου και της Δήμητρας Λιάνη.

Οι Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Βάρδη Α.Ε. πρόλαβαν να αφήσουν το gourmet αποτύπωμά τους στην πρωτεύουσα με το εστιατόριο «Βάρδης» (βραβευμένο με αστέρι Μισλέν και Χρυσούς Σκούφους) αλλά και το Κτήμα Πεντελικόν, που έγινε συνώνυμο της διοργάνωσης πολυτελών εκδηλώσεων.

Το οικονομικά προβλήματα για τον όμιλο Βάρδη άρχισαν να εμφανίζονται μετά την επέκταση των δραστηριοτήτων του. Μάλλον κατά παράβαση της αρχικής συμβουλής του Αυστραλοεβραίου χρηματοδότη του Χάρη Βάρδη...

Εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 υλοποιήθηκε η γενναία επέκταση του ξενοδοχείου με την προσθήκη τριών νέων κτιρίων. Επένδυση η οποία ανήλθε σε 17,5 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, ο όμιλος χρειάστηκε πρόσθετα κεφάλαια για την εμπορική εκμετάλλευση τριών χώρων εστίασης στη μαρίνα Φλοίσβου (TGI Friday's, Veliero, Zine).

Η κατάρρευση του «Πεντελικόν», ωστόσο, έχει έντονο γαλλικό άρωμα αφού συνδέεται με τη συμφωνία να αναπτύξει στην Ελλάδα αλυσίδα των γαλλικών αρτοποιείων Eric Kayser. Είναι χαρακτηριστικό πως από τα επτά καταστήματα που λειτούργησαν ο όμιλος υπολογίζεται ότι κατέγραψε ζημίες 4 εκατ. ευρώ.

Το 2010 οι υποχρεώσεις του ομίλου Βάρδη προς την Alpha Bank έφθαναν τα 26 εκατ. ευρώ, πολύ κοντά στο ποσό με το οποίο άλλαξε χέρια το ιστορικό ακίνητο για να περάσει στον έλεγχο των νέων ιδιοκτητών του.

Την ώρα που ο Χ. Βάρδης υπέσκαπτε χωρίς να το φαντάζεται το μέλλον της επιχείρησής του υλοποιώντας την επέκταση των 17,5 εκατ. ευρώ του Πεντελικόν, στο κέντρο της Αθήνας προαναγγελλόταν η άφιξη των επόμενων ιδιοκτητών του.

Την προανήγγειλε η προτομή που βρίσκεται τοποθετημένη στο μικρό πάρκο στη συμβολή των οδών Μιχαλακοπούλου και Αλκμάνος. Εικονίζει τον Francisco de Miranda (1750-1816) ο οποίος αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία της Βενεζουέλας από το ισπανικό στέμμα. Στη δεξιά πλευρά του βάθρου μπορεί να διαβάσει κανείς: «Donado Por Los Hermanos Duzoglou» (Δωρεά των αδελφών Δουζόγλου).

Είναι οι νέοι ιδιοκτήτες του ιστορικού ακινήτου που φιλοξενούσε μέχρι χθες το ξενοδοχείο «Πεντελικόν».

Από ένα παιχνίδι της τύχης, το ιστορικό ακίνητο του ξενοδοχείου αλλάζει και πάλι χέρια τη στιγμή που σημειώνεται (και πάλι) σημαντική κυβερνητική αλλαγή στη χώρα. Όταν το απέκτησε ο Χ. Βάρδης ερχόταν το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, τώρα η κυβερνητική σκυτάλη βρίσκεται στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αλλαγή ιδιοκτησίας του ιστορικού ακινήτου ίσως αποτελεί, ταυτόχρονα, ένδειξη των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στο επιχειρηματικό σκηνικό της χώρας, με την είσοδο νέων παικτών που προέρχονται από τους κόλπους της Ομογένειας, διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή βάση και αναζητούν επενδυτικές διεξόδους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v