ΣΑΤΕ: Κρατική στήριξη για να ενισχυθεί η διεθνής παρουσία των κατασκευαστικών

Η υποστήριξη της πολιτείας είναι απαραίτητη ώστε ο ελληνικός κατασκευαστικός κλάδος να διευρύνει τη διεθνή του παρουσία υποστηρίζει η διοίκηση του ΣΑΤΕ. Οι προτάσεις που κατέθεσε για ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ ελληνικών επιχειρήσεων.

ΣΑΤΕ: Κρατική στήριξη για να ενισχυθεί η διεθνής παρουσία των κατασκευαστικών

Υπέρ της οργανωμένης εξωστρέφειας του κλάδου των κατασκευών τάσσεται ο ΣΑΤΕ, επισημαίνοντας πως αυτή μπορεί να έχει πολλαπλασιαστικές θετικές συνέπειες και για τη Χώρα, εάν, βέβαια, ληφθούν, εκ μέρους της Κυβέρνησης, σοβαρά και - κυρίως - σταθερά μέτρα και επιδιωχθούν οι μέγιστες δυνατές συνέργειες. Αυτό, στη σημερινή συγκυρία, καθίσταται και επιτακτικό για την επιβίωση του κατασκευαστικού κλάδου, λόγω και του ολοένα και συρρικνούμενου Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων εντός της Χώρας.

Με αφορμή πρόσφατη σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΣΑΤΕ, ο Σύνδεσμος διατύπωσε γραπτώς τις προτάσεις του.
Όπως επισημαίνεται, ιδιαίτερη σημασία σε μια τέτοια συντονισμένη προσπάθεια μπορούν να έχουν οι συνέργειες μεταξύ κλάδων που φαινομενικά δεν έχουν άμεση σχέση, μια και αυτές μπορεί να αποδειχθούν η καλύτερη διαφήμιση του εγχώριου κατασκευαστικού κλάδου. Για παράδειγμα, η μελέτη και η κατασκευή βιομηχανικών μονάδων ελληνικών εταιρειών στο εξωτερικό από Έλληνες μελετητές και κατασκευαστές, είναι δυνατόν να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στην διαμόρφωση καλής φήμης των Ελλήνων.

Κατά τον ΣΑΤΕ, η συνέργεια μπορεί να επεκταθεί και στην τροφοδοσία των εργοταξίων στο εξωτερικό, καλυπτόμενη αποκλειστικά από ελληνικά προϊόντα και ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις, οι οποίες είτε δραστηριοποιούνται, είτε επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στο εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση την ευθύνη ανάπτυξης και ενημέρωσης τέτοιων δικτύων πληροφόρησης θα πρέπει να έχουν τα γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων των πρεσβειών.

Κατά τον ΣΑΤΕ υπάρχουν ευκαιρίες χρηματοδότησης μελετών και έργων που προκηρύσσονται σε χώρες του εξωτερικού, καθώς η Ελλάδα συμμετέχει σε Διεθνείς Οργανισμούς, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, η EBRD κ.α., γεγονός που δημιουργεί ελκυστικότερες συνθήκες για συμμετοχή σε διαγωνισμούς στο εξωτερικό. Πλην, όμως, «το Υπουργείο Εξωτερικών οφείλει να εξασκεί κάθε μέσο και πίεση προκειμένου να τίθενται κατάλληλα κριτήρια συμμετοχής σε διαγωνισμούς έργων και μελετών που χρηματοδοτούνται από Διεθνείς Οργανισμούς που συμμετέχει η Χώρα μας ή που χρηματοδοτούνται από προγράμματα στα οποία μετέχει άμεσα και η Χώρα μας ώστε να μπορούν να μετέχουν οι ελληνικές εταιρείες, να γίνονται αποδεκτές οι εγγυητικές επιστολές των ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων κλπ.», αναφέρει ο ΣΑΤΕ και παράλληλα το Υπουργείο «θα πρέπει να επιδιώξει την συμμετοχή στην χρηματοδότηση, μέσω Διεθνών Οργανισμών, συγκεκριμένων έργων σε χώρες ενδιαφέροντός μας, εξασφαλίζοντας την απαιτούμενη ποσόστωση συμμετοχής των ελληνικών επιχειρήσεων».

Πέρα απ’ αυτά, «η ελληνική Πολιτεία εφόσον επιθυμεί τον εξωστρεφή προσανατολισμό του κλάδου θα πρέπει να συμβάλει με κάθε τρόπο, άμεσο και έμμεσο, στην στήριξή του» και αυτή μπορεί να αποτυπωθεί σε δράσεις:
- φορολογικές, μέσω της υπογραφής συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολόγησης,
- συναλλαγματικές, μέσω απλούστερων διαδικασιών εξαγωγής συναλλάγματος για την χρηματοδότηση των έργων, όπως π.χ. διευκόλυνση εξαγωγής συναλλάγματος για την πληρωμή μισθοδοσίας,
- διακρατικές, μέσω της επιδίωξης υπογραφής διακρατικών συμφωνιών με τρίτες χώρες που θα εξασφαλίζουν μελετητικό και κατασκευαστικό αντικείμενο, ή
- άλλου τύπου όπως: επιδοτήσεις αγοράς εξοπλισμού για εξωστρεφή δράση / επιδίωξη διεύρυνσης του δικτύου απευθείας αεροπορικών γραμμών / προσπάθεια αποτροπής, κατά το δυνατόν, της πώλησης ή του κλεισίματος των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών σε χώρες εξωτερικού κ.ο.κ.,
οι οποίες θα προσανατολίσουν και την εγχώρια επιχειρηματική δράση προς την εξωστρέφεια.

Ο ΣΑΤΕ προτείνει, επίσης, τη δημιουργία ενός Μητρώου Εξαγωγικών Επιχειρήσεων, το οποίο «θα βοηθήσει και στην άμεση ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των επιχειρηματιών αλλά και στην επισήμανση εκείνων των ελληνικών επιχειρήσεων που δεν έχουν την πρέπουσα, δεοντολογικά, επιχειρηματική συμπεριφορά ώστε έγκαιρα να αποκλείονται των ενισχύσεων / ελαφρύνσεων». Με άλλα λόγια, η τήρηση ενός τέτοιου μητρώου «θα μπορούσε να συνεισφέρει και στην σηματοδότηση των επιχειρήσεων ως φορείς καλής επιχειρηματικής πρακτικής με ευνοϊκά αποτελέσματα και στην εγχώρια αγορά».

Κρίσιμος για την επιτυχία της εξωστρέφειας χαρακτηρίζεται και ο ρόλος του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. «Γνωρίζουμε όλοι την υφιστάμενη κατάσταση, ωστόσο κανένα εγχείρημα εξωστρέφειας δεν μπορεί να αναληφθεί εάν δεν στηριχθεί, έστω αρχικώς, με την σχετική ρευστότητα. Αναγνωρίζουμε ότι δεν είναι η παρούσα συγκυρία η πλέον κατάλληλη για τον ανάλογο σχεδιασμό όμως ευθύς μόλις επιτευχθεί η αναχρηματοδότηση των τραπεζών θα πρέπει να προσδιοριστούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης, ανά τρίμηνο και περιοχή, κατασκευαστικών επιχειρηματικών δράσεων στο εξωτερικό από τις εγχώριες τράπεζες», τονίζει στο έγγραφό του ο ΣΑΤΕ, αναφέροντας πως σ’ αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να ζητηθεί και η βοήθεια της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Σε κάθε περίπτωση, ως μείζον προαπαιτούμενο, κατά τον ΣΑΤΕ, είναι η συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Στρατηγικής Κατασκευών, το οποίο πέραν της στόχευσης της πλήρους και άριστης εκμετάλλευσης των διατιθέμενων πόρων σε δημόσια έργα, οφείλει να στοχεύσει και στη συστηματική και αυξανόμενη εξωστρέφεια του κλάδου.

Κατά τον ΣΑΤΕ, το Συμβούλιο, θα αποτελεί γνωμοδοτικό-εισηγητικό όργανο της Πολιτείας για την χάραξη μακροχρόνιας στρατηγικής στην κατασκευαστική βιομηχανία και στην πολιτική παραγωγής έργων, με στόχο την ισχυροποίηση και την μεγιστοποίηση του οφέλους για τη Χώρα από την δραστηριότητα της κατασκευαστικής βιομηχανίας, στο εσωτερικό και εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v