Πέντε προσφορές για τον υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης της Αίγινας

Πέντε είναι οι υποψήφιοι για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού, μήκους 14 χιλιομέτρων, που θα συνδέει την Αίγινα με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Ο προϋπολογισμός του έργου προσεγγίζει τα 32,5 εκατ. ευρώ. ΑΚΤΩΡ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ στους ενδιαφερομένους.

Πέντε προσφορές για τον υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης της Αίγινας

Πέντε προσφορές κατατέθηκαν την προηγούμενη Τρίτη στον διαγωνισμό, προϋπολογισμού 32,5 εκατομμυρίων ευρώ, για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού της ΕΥΔΑΠ μέσω του οποίου θα τροφοδοτείται η Αίγινα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προσφορές κατατέθηκαν από τις εταιρείες ΑΚΤΩΡ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, Χρ. Κωνσταντινίδης, Αρχικόν και Σ. Γκικάκης. Το έργο, που δρομολογείται εδώ και χρόνια, εκτιμάται πως θα δώσει οριστική λύση στο σημαντικό πρόβλημα υδροδότησης που αντιμετωπίζει το νησί του Σαρωνικού.

Ο υποθαλάσσιος αγωγός θα έχει συνολικά 14 χιλιόμετρα μήκος, θα ποντιστεί σε 95 μέτρα βάθος και θα τροφοδοτεί την Αίγινα με 25.000-30.000 κυβικά μέτρα ετησίως.

Ο αγωγός «ξεκινά από το καταληκτικό σηµείο του κατασκευασµένου αγωγού ύδρευσης στη Σαλαµίνα, στην περιοχή της Πέρανης, ο οποίος τροφοδοτείται από την EΥΔΑΠ και έχει σχεδιασθεί µε την προοπτική να µπορεί να τροφοδοτήσει και την Αίγινα. ∆ιασχίζει τη θαλάσσια περιοχή µεταξύ Αίγινας και Σαλαμίνας, µε χάραξη σχεδόν τεταμένη, παρακάμπτοντας προς ανατολάς τις βραχονησίδες Λαγούσες και καταλήγει στο λιμάνι του Λεοντίου, όπου συνδέεται µε τα έργα ύδρευσης της Αίγινας».

Σήμερα «η Αίγινα υδροδοτείται: α) µε την αγορά νερού της EΥΔAΠ και τη µεταφορά του µε υδροφόρα πλοία, από τον Ασπρόπυργο, είτε στο λιµάνι στο Λεόντι είτε στον κεντρικό λιµένα της Αίγινας, από όπου το νερό οδηγείται στη δεξαµενή της πόλης της Αίγινας µέσω αντλιοστασίων και καταθλιπτικών αγωγών. Το νερό της ΕΥ∆ΑΠ καλύπτει περίπου το 65-70% των ετήσιων αναγκών της νήσου, β) Με την αγορά νερού από ιδιωτικές γεωτρήσεις διανοιγµένες επί της νήσου Αίγινας. Το νερό αυτό καλύπτει περίπου το 20-25% των ετήσιων αναγκών της νήσου, γ) Από νερό δηµοτικών γεωτρήσεων. Το νερό αυτό καλύπτει περίπου το 10% των ετήσιων αναγκών της νήσου.

Με βάση τα ίδια στοιχεία, «τα τελευταία χρόνια εισέρχονται στο δίκτυο της Αίγινας περίπου 2,4-2,5 εκατ. κυβικά µέτρα νερού ετησίως. Για τη µεταφορά τους δαπανώνται περίπου 4 εκατ. ευρώ ετησίως. Με τον τρόπο αυτόν η δαπάνη προµήθειας νερού διαµορφώνεται στα 2,5 έως 3 ευρώ ανά κυβικό µέτρο». Με την κατασκευή του αγωγού θα λυθεί το πρόβληµα υδροδότησης του νησιού «µε επάρκεια, υψηλή ποιότητα και σηµαντικά χαµηλότερο κόστος».

Η πρόταση για την κατασκευή του αγωγού χρονολογείται από τη δεκαετία του ’90. Το 2001 είχε πραγματοποιήσει η EYΔΑΠ και το υπουργείο Υποδομών (τότε ΥΠΕΧΩΔΕ) μια προμελέτη, η οποία επικαιροποιήθηκε το 2003. Στη συνέχεια υπήρξε πρόταση για υλοποίηση του έργου μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), η οποία δεν προχώρησε. Τελικά το 2013 εγκρίθηκε από το Υποδομών η υλοποίηση του έργου μέσω της Περιφέρειας Αττικής.

Στην περιφέρεια υποστηρίζουν πως «πρόκειται για έργο πνοής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αίγινας, λύνει τα προβλήματα του νησιού σε ποιότητα, επάρκεια και τιμή. Επιπλέον συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και έτσι δίνεται η δυνατότητα σε συνδυασμό με το φράγμα που έχουμε προγραμματίσει στο ρέμα της Σκοτεινής, να εμπλουτιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας και να αποκατασταθεί η περιβαλλοντική ισορροπία στο νησί».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v