International Life: Προβληματισμός και αγωνία στο «παρά πέντε»

Κινήσεις «στο παρά πέντε», με πρωτεύοντα στόχο την προστασία των ασφαλισμένων του κλάδου ζωής. Σειρά ανοιχτών ζητημάτων αναζητούν ουσιαστική αντιμετώπιση. «Ψηλώνει» ο πήχης της διάσωσης για τη θυγατρική εταιρεία Ζημιών.

International Life: Προβληματισμός και αγωνία στο «παρά πέντε»

Την προηγούμενη εβδομάδα, το Euro2day.gr είχε φιλοξενήσει δήλωση πολύ γνωστού στελέχους της ασφαλιστικής αγοράς, ότι «προσπαθούμε όσο μπορούμε, ακόμη και μέσα από ένα θαύμα, έστω και στο παρά πέντε, προκειμένου να προστατέψουμε τους πελάτες της International Life Ζωής και να εξασφαλίσουμε τη συνέχεια της λειτουργίας της International Life ΑΕΓΑ».

Το ζητούμενο όμως είναι το κατά πόσο γίνονται θαύματα στις μέρες μας, έστω και στο «παρά πέντε»...

Ειδικότερα, το κλίμα στην International Life ΑΕΓΑ (κλάδος ζημιών) έχει βαρύνει ακόμη περισσότερο, μετά και την απόφαση της Τραπέζης της Ελλάδος να απαιτήσει έως την 30ή Αυγούστου την υλοποίηση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους τουλάχιστον 20,75 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό άλλωστε είναι διπλάσιο από εκείνο που είχε ψηφίσει για ΑΜΚ τον προηγούμενο μήνα η γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.

Μάλιστα, σύμφωνα με την εποπτεύουσα αρχή, η υπόθεση της κεφαλαιακής επάρκειας της γνωστής ασφαλιστικής εταιρείας δεν τελειώνει στην ΑΜΚ των 20,75 εκατ. ευρώ, αλλά ζητά επιπλέον πράγματα από τη διοίκηση της International Life ΑΕΓΑ: Πρώτον, την υποβολή προς έγκριση ρεαλιστικού προγράμματος οικονομικής ανάπτυξης και δεύτερον, πρόσθετα μέτρα (πιθανότατα και χρήματα) στη συνέχεια.

Επιπλέον, η εταιρεία δεν θα μπορεί από την 15η Ιουνίου και μετά να συνάπτει συμβόλαιο διάρκειας μεγαλύτερο των τριών μηνών...

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η International Life ΑΕΓΑ καλείται να δράσει σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη λειτουργία μιας ασφαλιστικής εταιρείας.

Και το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι το αν μπορεί να υπάρξει σοβαρός επενδυτής ο οποίος θα βάλει τόσο βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να αποκτήσει τις μετοχές μιας βαριά πληγωμένης ασφαλιστικής εταιρείας, που θα συνεχίσει να βρίσκεται «υπό επιτήρηση» ακόμη και μετά την ΑΜΚ.

Ανεξάρτητα πάντως από τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν, οι παράγοντες της αγοράς ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για την προστασία των πελατών της International Life Ζωής (ΑΕΑΖ) με οποιονδήποτε τρόπο, προκειμένου να μην πληγεί το κύρος της ασφαλιστικής αγοράς γενικότερα.

Έτσι, σύμφωνα με το θετικότερο σενάριο, ένα τμήμα των συμβολαίων της International Life ΑΕΑΖ (κυρίως τα προϊόντα υγείας) θα μεταφερθεί στην Εθνική Ασφαλιστική, ενώ τα υπόλοιπα θα κατευθυνθούν στο Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αμφιβάλλουν για το αν τελικά η Εθνική Ασφαλιστική θα δεχτεί να αναλάβει κάποιο (σημαντικό τουλάχιστον) τμήμα του χαρτοφυλακίου των συμβολαίων υγείας της International. Και αυτό γιατί η πολύμηνη διάρκεια των διαπραγματεύσεων είχε ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου που έχει απομείνει.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το σύνολο σχεδόν του χαρτοφυλακίου ζωής της International θα κατευθυνθεί στο Εγγυητικό Κεφάλαιο και το ζητούμενο θα είναι το κατά πόσο το τελευταίο διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

«Εκτιμώ ότι το Εγγυητικό είναι σε θέση να ανταποκριθεί σ' αυτές τις υποχρεώσεις σε βάθος πενταετίας», δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας της ασφαλιστικής αγοράς, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι ασφαλισμένοι της International θα προηγηθούν των ζημιωθέντων του ομίλου ΑΣΠΙΣ (άλλο μεγάλο πρόβλημα της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς...).

Ένα άλλο ερώτημα επίσης είναι το αν θα υπάρξει πλήρης κάλυψη σε όσους πελάτες είναι ασφαλισμένοι για ποσά μεγαλύτερα από αυτά που καλύπτει το Εγγυητικό Κεφάλαιο. Και αυτό γιατί η αποζημίωση που καταβάλλει το Εγγυητικό Κεφάλαιο καλύπτει πλήρως ποσά έως: α) 30.000 ευρώ ανά δικαιούχο για παροχές στη λήξη και εξαγορές ασφαλιστηρίων συμβολαίων, β) 60.000 ευρώ για αποζημιώσεις θανάτου και ολικής αναπηρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v