Τράπεζα Αττικής: «Βουνό» τα προβλήματα για τη νέα διοίκηση

Ανάγκη να βρεθούν πάνω από 170 εκατ. σε 12 μήνες. Το υπόλοιπο της τελευταίας ΑΜΚ, οι «γκρίζες ζώνες» και η υποκατάσταση των προνομιούχων μετοχών. Δεν «περπατάει» η συνδυαστική λύση για ομολογιακό και ανάθεση διαχείρισης NPEs 1,045 δισ.

Τράπεζα Αττικής: «Βουνό» τα προβλήματα για τη νέα διοίκηση

Ένα «βουνό» από προβλήματα καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα η νέα διοίκηση της Τράπεζας Αττικής, με βασικότερο απ' όλα την περαιτέρω κεφαλαιακή της θωράκιση καθώς μέσα στους επόμενους 12 μήνες θα πρέπει να αντληθούν τουλάχιστον 170 εκατ. ευρώ, προκειμένου να διατηρηθούν ή και να ενισχυθούν οι κεφαλαιακοί της δείκτες.

Όπως είναι γνωστό, η Αττικής πρέπει να αντλήσει περίπου 70 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει πλήρως τις κεφαλαιακές της ανάγκες, όπως προέκυψαν με βάση το δυσμενές σενάριο της περσινής συνολικής αξιολόγησης (AQR και stress test).

Για την άντληση των παραπάνω κεφαλαίων είχε προκριθεί από τις προηγούμενες διοικήσεις η συνδυαστική λύση της έκδοσης ομολογιών, που προσμετρώνται στον Common Equity Tier I, με κάλυψή τους από επενδυτή. Ο τελευταίος θα αναλάμβανε, ταυτόχρονα, τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 1,045 δισ. ευρώ.

Η παραπάνω λύση δεν φαίνεται, όμως, να «περπατά». Oι προσφορές από ενδιαφερόμενους επενδυτές κρίνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, ως μη συμφέρουσες για την τράπεζα, λόγω του ύψους των σταθερών προμηθειών.

«Αν η τράπεζα αποδεχθεί κάποια από τις προτάσεις, θα πρέπει σε βάθος μερικών ετών να καταβάλει προμήθειες, το ύψος των οποίων ξεπερνά αισθητά το ποσό που θα βάλει ο επενδυτής για να αγοράσει τις ομολογίες», σημειώνει στο Euro2day.gr στέλεχος της αγοράς, που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία.

Από την άλλη πλευρά, οι ενδιαφερόμενοι δικαιολογούν τις υψηλές προμήθειες, λόγω της δομής του deal. Αγοράζοντας τις ομολογίες, αναλαμβάνουν αντίστοιχο κίνδυνο με αυτόν των μετόχων, ενώ την ίδια στιγμή το προς διαχείριση χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελείται κυρίως από μικρές και μεσαίες εταιρείες του τεχνικού κλάδου. Τόσο ο μεγάλος αριθμός των προβληματικών δανειοληπτών, όσο και η υψηλή συγκέντρωση σε έναν κλάδο (τεχνικές και μελετητικές εταιρείες), ο οποίος μάλιστα είναι σημαντικά εξαρτημένος από το Δημόσιο, ενέχει υπολογίσιμα κόστη διαχείρισης.

«Πρόκειται για ένα κακό χαρτοφυλάκιο και η μόνη λύση να μειωθεί ο υψηλός πιστωτικός κίνδυνος και επομένως οι χρεώσεις διαχείρισης είναι να διευρυνθεί. Να δοθεί, δηλαδή, προς διαχείριση το σύνολο σχεδόν των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας», σημειώνει στέλεχος εταιρείας, που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Αν δεν βρεθεί άλλη λύση, η Αττικής θα πρέπει να καλύψει τα 70 εκατ. ευρώ από την αγορά. Ενδεχόμενο κάλυψης των 70 εκατ. από τους υφιστάμενους μετόχους μάλλον δεν υπάρχει, καθώς μια από τις απαιτήσεις που έχει θέσει ο SSM είναι η μείωση του ποσοστού που κατέχει σήμερα το ΤΣΜΕΔΕ κατά περίπου 5%.

Το ύψος, δε, των κεφαλαίων που μπορεί να κληθεί να καλύψει η τράπεζα ενδέχεται να είναι μεγαλύτερο, εφόσον δεν διευθετηθούν γρήγορα σκιές που έχουν εντοπισθεί από τον έλεγχο SSM της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι «γκρίζες ζώνες» αφορούν, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, σε τακτικές διπλής μόχλευσης. Αν το θέμα δεν διευθετηθεί, με παροχή πρόσθετων εξασφαλίσεων από τους δανειοδοτηθέντες, είναι στη δυνητική ευχέρεια του επόπτη να ζητήσει πρόσθετες προβλέψεις-διαγραφές, που θα πλήξουν την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας.

Υποκατάσταση προνομιούχων ως το τέλος του 2017

Η νέα διοίκηση της τράπεζας καλείται να δρομολογήσει επίσης τις διαδικασίες υποκατάστασης της κρατικής βοήθειας που έχει πάρει η Αττικής. Η τράπεζα, με βάση το νόμο Αλογοσκούφη, έχει πάρει 100,2 εκατ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο εκδίδοντας προνομιούχες μετοχές. Οι προνομιούχες μετοχές, όμως, παύουν να αναγνωρίζονται από τον SSM στον Common Equity Tier I από την 1η Ιανουαρίου του 2018. Ως εκ τούτου, η Αττικής θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2017 να βρει ένα μέρος ή και το σύνολο των 100 εκατ. ευρώ, ώστε να διατηρήσει την κεφαλαιακή της επάρκεια σε επίπεδα υψηλότερα από τα ελάχιστα που απαιτεί ο επόπτης.

Ένα μέρος των κεφαλαιακών αναγκών μπορεί να καλυφθεί από την ταχεία υλοποίηση των δράσεων κεφαλαιακής ενίσχυσης που ενέκρινε από τον περασμένο Δεκέμβριο η ΤτΕ, όπως και του πλάνου αναδιάρθρωσης. Το αναθεωρημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης, που υπέβαλε στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν η Attica Bank, περιλαμβάνει τη δέσμευση για εξορθολογισμό και μείωση του λειτουργικού κόστους μέσω -και- του περιορισμού του αριθμού εργαζομένων και καταστημάτων.

Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2015, η διοίκηση της τράπεζας έχει ήδη αποφασίσει πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου. Η απόφαση λήφθηκε εντός της τρέχουσας χρονιάς και ως εκ τούτου δεν σχηματίσθηκε σχετική πρόβλεψη που να βαρύνει τον ισολογισμό του 2015, όπως έπραξαν οι συστημικές τράπεζες. Στόχος του προγράμματος είναι, όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις, η περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους και ειδικότερα η «δραστική περιστολή του μισθολογικού κόστους». Άλλωστε στίγμα για τη μείωση του υψηλού μισθολογικού κόστους έδωσε ήδη ο νέος διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Θ. Πανταλάκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v