Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Π. Σκουρλέτης έφυγε, οι κόντρες... παραμένουν για τη ΔΕΗ

Την αισιόδοξη εικόνα που προσπαθεί να δημιουργήσει ο κ. Σκουρλέτης για τη ΔΕΗ αμφισβητούν παράγοντες της επιχείρησης. Στα 900 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι οφειλές της επιχείρησης προς εργολάβους.

Ο Π. Σκουρλέτης έφυγε, οι κόντρες... παραμένουν για τη ΔΕΗ

Παρά τη «μετάθεση» του Πάνου Σκουρλέτη από το υπουργείο Ενέργειας, οι κόντρες με τη ΔΕΗ και το περιβάλλον του επικεφαλής της Μανώλη Παναγιωτάκη δεν λένε να κοπάσουν.

Περιττεύει να αναφερθεί ότι ο τελευταίος δεν παρέστη στη χθεσινή τελετή παράδοσης του υπουργείου στον Γιώργο Σταθάκη, σε αντίθεση με άλλους επικεφαλής ΔΕΚΟ εποπτευόμενων από το ΥΠΕΝ.

Πέραν του τι μπορεί να σημαίνει η απουσία του επικεφαλής της ΔΕH, αυτό που έχει σημασία είναι η θετική εικόνα που προσπάθησε να περιγράψει ο απερχόμενος υπουργός για την επιχείρηση και ο σχολιασμός στελεχών της επιχείρησης.

Συγκεκριμένα ο κ. Σκουρλέτης στον απολογισμό της θητείας του στο ΥΠΕΝ, μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι με τις κινήσες που έχουν γίνει εκ μέρους της κυβέρνησης, εξασφαλίστηκε επιπλέον ρευστότητα ενός δισ. ευρώ για τη ΔΕH το 2017, που θα της επιτρέψει να επιτελέσει απρόσκοπτα το έργο της.

Ο πρώην υπουργός ΥΠΕΝ με την τοποθέτησή του συμφώνησε ότι υπάρχουν προβλήματα. Αυτά όμως τα περιόρισε "στο σκέλος της αδυναμίας αποπληρωμής υποχρεώσεων ιδιωτών και επιχειρήσεων, που είναι το αποτύπωμα των μνημονιακών πολιτικών, οι οποίες προφανώς δεν άφησαν αλώβητη και τη ΔΕΗ", όπως είπε χαρακτηριστικά, άρα δεν ευθύνεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στην ουσία, ως επιπλέον ρευστότητα είναι το ποσό που θα εισπράξει η ΔΕH για το 24% του ΑΔΜΗΕ, δηλαδή 320 εκατομμύρια ευρώ, συν τα 100 εκατομμύρια που ήδη προκατέβαλε το Αλουμίνιο έναντι κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για το επόμενο δωδεκάμηνο, συν τα έσοδα της ΔΕH από τις δύο δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ. Αυτήν που έγινε και αυτήν που επίκειται.

Στελέχη της ΔΕH χαρακτήριζαν «ωραιοποιημένη» την εικόνα έναντι της πραγματικής και τόνιζαν ότι δεν είναι σωστό να καλλιεργούνται ψευδαισθήσεις για τα οικονομικά της ΔΕH. Με την ευκαιρία επισήμαιναν ότι το έσοδο από την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ δεν είναι επαναλαμβανόμενο, ενώ για τις εισπράξεις από τις δημοπρασίες, αυτές αντιστοιχούν σε μέρος των ποσών που θα εισέπραττε η ΔΕH από τις απευθείας λιανικές πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας.

Την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο την οποία διέρχεται η ΔΕH περιέγραφε στο ελληνορωσικό επιχειρηματικό φόρουμ ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕH Σταύρος Γούτσιος, ο οποίος τόνιζε ότι οι οφειλές της επιχείρησης προς τους προμηθευτές της (εργολάβους κ.λπ.) ανέρχονται σε 900 εκατομμύρια ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή οι οφειλές προς τη ΔΕH, εκτός αυτών που αφορούν ανεξόφλητους λογαριασμούς (άνω των 2,5 δισ. ευρώ), υπερβαίνουν το ένα δισ.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε οφειλές ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ του Δημοσίου, περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν δαπάνες της ΔΕH για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ηλεκτροδότηση νησιών κ.λπ.), οι οποίες δεν έχουν αποδοθεί, ενώ σε 250 εκατομμύρια ανέρχονται οι οφειλές της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕH από κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Μάλιστα, όπως τόνισε, οι οφειλές αυτές αυξάνουν με ρυθμό πέντε εκατομμυρίων τον μήνα, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί λύση στο πρόβλημα που λέγεται ΛΑΡΚΟ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v