Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Φίλης αντεπιτίθεται, ο Σκουρλέτης προειδοποιεί

Ο πρώην υπουργός Παιδείας αναδεικνύεται σε «πόλο» συσπείρωσης για τον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας στη Συνταγματική αναθεώρηση. «Θα στηρίξω τη θέση μου για ΔΕΗ στο υπουργικό συμβούλιο και στη Βουλή», δήλωσε ο νέος υπ. Εσωτερικών.

Ο Φίλης αντεπιτίθεται, ο Σκουρλέτης προειδοποιεί

Ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε την πρώτη δημόσια κριτική ενώ ταυτόχρονα πήρε το μήνυμα ότι τα πιο αιχμηρά «αγκάθια» που τον οδήγησαν στον ανασχηματισμό παραμένουν στο «σώμα» και της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Φίλης κατά την «παράδοση» του υπουργείου Παιδείας («Παιδείας και Θρησκευμάτων», όπως είναι ο ακριβής τίτλος) έστρεψε τα βέλη στον πρωθυπουργό -αν και απέφυγε να τον κατονομάσει.

Με τη φράση «οργανώθηκε και εκτελέσθηκε συμβόλαιο πολιτικού θανάτου εις βάρος μου» από την Εκκλησία και κέντρα της αντιπολίτευσης, ο πρώην υπουργός κατηγόρησε, στην ουσία, τον κ. Τσίπρα ότι έβαλε την τελική υπογραφή σ' αυτό το «συμβόλαιο», έστω και πιεζόμενος από την ανάγκη «ελιγμών».

Το σημαντικό είναι ότι ο κ. Φίλης ερμήνευσε αυτό το «συμβόλαιο» ως προετοιμασία των παραπάνω κέντρων (εκκλησιαστικών και πολιτκών) ενόψει της Αναθεώρησης του Συντάγματος, για την περίπτωση που τεθεί θέμα διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας.

Η προειδοποίηση, σαφής: ακόμη και αν ο διαχωρισμός δεν τεθεί επισήμως από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα τεθεί από ισχυρό τμήμα του -υπό τον ίδιον.

Προειδοποίηση που ηχεί ως «καμπανάκι κινδύνου» στην κυβέρνηση καθώς οι... θρησκευάμενοι ΑΝΕΛ δεν θα στηρίξουν μία τέτοια κίνηση.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Φίλης στηλίτευσε τη σύμπραξη Καμμένου-Ιερώνυμου (σ.σ. ο δεύτερος επιβεβαίωσε στον ΣΚΑΪ ότι ο πρώτος τον ρώτησε δακρυσμένος εάν θέλει να ρίξει την κυβέρνηση), υπονοώντας σαφώς ότι οι ΑΝΕΛ δεν έριξαν την κυβέρνηση επειδή συμφωνήθηκε η δική του απομάκρυνση από το υπουργείο Παιδείας.

Σκουρλέτης: Επιμένω για ΔΕΗ

Αν ο κ. Φίλης αντιμετωπίζεται πλέον ως «αγκάθι» που θα παραμείνει στο κομματικό και κοινοβουλευτικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πάνος Σκουρλέτης διεμήνυσε ότι και ο ίδιος δεν θα υποστείλει τη σημαία που τον οδήγησε εκτός υπουργείου Περιβάλλοντος-Ενέργειας.

Ως υπουργός Εσωτερικών πλέον αναφέρθηκε στην αντίθεσή του με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και δήλωσε, επίσης δημοσίως, ότι αυτή τη θέση θα την υποστηρίξει «στη Βουλή και στο υπουργικό συμβούλιο».

Μπορεί να απέδωσε «σε δημοσιογράφους» τις διαρροές ότι ο ίδιος επρόκειτο να αρνηθεί μετακίνηση σε άλλο υπουργείο, οι πληροφορίες ωστόσο επιμένουν να μιλούν για «συμβιβασμό» με τον κ. Τσίπρα -προσωρινό ή όχι, θα φανεί σύντομα.

Για παράδειγμα, ουδείς ξέρει τι θα συνέβαινε εάν ο κ. Φίλης αποδεχόταν να μετακινηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών (σ.σ. όπως φέρεται να του πρότεινε ο πρωθυπουργός κατά τις επίμονες... διαρροές), καθώς ο κ. Σκουρλέτης άφηνε να εννοηθεί ότι δεν θα δεχόταν άλλο χαρτοφυλάκιο πλην του Εσωτερικών.

Οι πολύ κακές γλώσσες, πάντως, επιμένουν ότι «ένας από τους δύο θα έμενε εκτός κυβέρνησης», καθώς ήταν αδύνατον για τη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ να βρεθούν και οι δύο στα έδρανα των «απλών» βουλευτών.

Οπως εξελίχθηκε ο ανασχηματισμός, εκτός έμεινε ο κ. Φίλης, ο οποίος τείνει να εξελιχθεί σε «πόλο» μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα και στο κόμμα.

Ο κ. Σκουρλέτης, εκτός από «πρώτος τη τάξει» υπουργός (Εσωτερικών), εντάχθηκε και στην οκταμελή ομάδα που θα πίνει καθημερινά τον «πρωινό καφέ» στο Μαξίμου με τον κ. Τσίπρα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v