Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Σε... επιτήρηση από το ΤΧΣ η διοίκηση

Νέα συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου, σε σύντομο χρόνο, προαναγγέλλει το Ταμείο. Η αναγκαία τακτική αναδίπλωση, η δύσκολη συμβίωση με τη διοίκηση Φραγκιαδάκη και οι βολές ότι θα κριθεί με βάση την ομαλή ή όχι συνεργασία της με το ΤΧΣ.

Εθνική: Σε... επιτήρηση από το ΤΧΣ η διοίκηση

Προσωρινή ανακωχή ή σταδιακή εκτόνωση της κρίσης; Αυτό είναι από χθες, αργά το απόγευμα, το κυρίαρχο ερώτημα όσον αφορά στις σχέσεις μεταξύ των διοικήσεων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και της Εθνικής Τράπεζας.

Μπορεί το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής να συγκροτήθηκε σε σώμα, εκλέγοντας με ψήφους 12 -1 ως νέο πρόεδρο τον Π. Θωμόπουλο, αλλά η μοναδική αρνητική ψήφος συνιστά έναν τεράστιο «αστερίσκο».

Ο εκπρόσωπος του ΤΧΣ όχι μόνο καταψήφισε τον Π. Θωμόπουλο, αλλά επισήμανε ότι το Ταμείο, «σύμφωνα με την απόφαση του Γενικού του Συμβουλίου, εξετάζει το ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ομαλή συνεργασία μεταξύ του Δ.Σ. της Τράπεζας και του βασικού μετόχου είναι καθοριστική».

Πηγές του Ταμείου, μιλώντας στο Euro2day.gr, επισήμαναν ότι η στάση του εκπροσώπου του ΤΧΣ δεν είναι τυχαία. Το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ θα συνεδριάσει εκ νέου, σε σύντομο χρονικό διάστημα, για να αξιολογήσει όλα τα νέα δεδομένα.

Ο χρόνος της συνεδρίασης δεν έχει ακόμη οριστεί και δεν πρέπει να αναμένεται εντός των προσεχών 24ωρων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Ταμείο άφησε, στο πλαίσιο της ορθής εταιρικής διακυβέρνησης, το Δ.Σ της Εθνικής να πάρει τις αποφάσεις του. Από εδώ και στο εξής, ως βασικός μέτοχος, θα αξιολογήσει τόσο τη στάση που επέδειξε το Δ.Σ της τράπεζας, όσο και τις διαθέσιμες κινήσεις του.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας Δ. Τσιτσιράγκου, τα περιθώρια άμεσων κινήσεων που είχε το ΤΧΣ ήταν μηδαμινά, καθώς θα ήταν πρακτικά δύσκολο να κινηθεί εκ νέου διαδικασία εξεύρεσης νέων υποψηφίων για τη θέση του προέδρου της τράπεζας.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Ανάδειξης νέων μελών Δ.Σ. είχε καταλήξει από μια short list 4 προσώπων στους Δ. Τσιτσιράγκο που στήριξε το ΤΧΣ και Π. Θωμόπουλο, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός δεν ήθελαν να βρεθεί η τράπεζα σε νέα διαδικασία αναζήτησης προέδρου.

Με τη συγκρότηση του Δ.Σ. της Εθνικής σε σώμα, το Ταμείο αποδέχθηκε την «ήττα» του στην υπόθεση ανάδειξης προέδρου της Εθνικής, επιφυλάσσεται, όμως, να αξιολογήσει το επίπεδο συνεργασίας που επέδειξε η διοίκηση της Εθνικής και αν κρίνει ότι δεν ήταν ικανοποιητικό, να ζητήσει σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης για την αντικατάστασή της.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η χθεσινή στάση του ΤΧΣ ήταν αναγκαία τακτική αναδίπλωση. Το Ταμείο κλείνει αναγκαστικά το θέμα εκλογής νέου προέδρου και απειλεί τα εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. της Εθνικής με επαναξιολόγηση, της οποίας το βασικό κριτήριο θα είναι η ομαλή ή όχι συνεργασία τους με το ίδιο, ως βασικό μέτοχο της τράπεζας.

Μέχρι τότε, το Ταμείο πιθανώς να έχει διενεργήσει την απαραίτητη προεργασία και να διαθέτει επιλογές, προκειμένου να προχωρήσει σε αλλαγές διοίκησης στην Εθνική. Επιλογές που δεν είχε σε άμεση χρήση, εξού και η τακτική αναδίπλωση ήταν, σύμφωνα με τραπεζίτες, μονόδρομος.

Αν ο λίγος χρόνος που θα κυλήσει μέχρι τότε σταθεί αρκετός, ώστε η κρίση να εκτονωθεί, ή επαρκής, ώστε το Ταμείο να βρει τα κατάλληλα πρόσωπα για να ζητήσει αλλαγές στη διοίκηση της τράπεζας, μένει να φανεί.

Το σίγουρο είναι ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τα όσα κωμικοτραγικά συμβαίνουν στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, αυξάνοντας τον κίνδυνο, ο χρόνος ανοχής να τελειώνει για όλους...

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v