Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς το «The Mall» έμεινε έξω από το... «Lamda Mall»

Σε δεύτερο χρόνο θα ενταχθεί πιθανώς στο σχήμα της Lamda Malls το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της εταιρείας. Οι μετοχικές ισορροπίες και οι εκκρεμότητες που το άφησαν εκτός της συμφωνίας με τη Varde Partners.

Πώς το «The Mall» έμεινε έξω από το... «Lamda Mall»

Σε δεύτερο στάδιο ενδέχεται να ενταχθεί το "The Mall Athens", το μεγαλύτερο από τα εμπορικά κέντρα της Lamda Development, στην Lamda Malls, τη νέα θυγατρική της εταιρείας στην οποία απέκτησε χθες ποσοστό 31,7% η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Varde Partners.

Η τελευταία, που ελέγχει και το 54% της εισηγμένης επενδυτικής εταιρείας ακινήτων (ΑΕΕΑΠ) Trastor, πρόκειται να συμμετάσχει και στο σχέδιο για την ανάπτυξη του μεγάλου εμπορικού κέντρου στο Ελληνικό. Προϋπόθεση αποτελεί, βέβαια, η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την παραχώρηση του ακινήτου στο επενδυτικό σχήμα υπό τη Lamda.

Η νεοϊδρυθείσα Lamda Malls έχει υπό τον έλεγχό της τα εμπορικά κέντρα Golden Hall στην Αθήνα και Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό της Lamda, το The Mall Athens παρουσίασε πέρυσι αύξηση κερδών προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) κατά 7,7%, φτάνοντας τα 26,5 εκατ. ευρώ. Το Mediterranean Cosmos στην Πυλαία Θεσσαλονίκης παρουσίασε αύξηση του EBITDA κατά 6,6%, φτάνοντας τα 14,5 εκατ., και το Golden Hall παρουσίασε αύξηση του EBITDA κατά 9,4% στα 15,2 εκατ. ευρώ.

Κατά τη διοίκηση της εισηγμένης, πέρυσι παρατηρήθηκε αύξηση της επισκεψιμότητας κατά 0,8% σε σχέση με το 2015 στα εμπορικά της κέντρα, ενώ η αύξηση των πωλήσεων των καταστηματαρχών ήταν σημαντικά μεγαλύτερη και ανήλθε σε 2,9%. Η πληρότητα των εμπορικών κέντρων κατά το 2017 εκτιμάται ότι θα παραμείνει ουσιωδώς αμετάβλητη σε σχέση με το 2016, όπου ανήλθε στο 98%.

Οι εκκρεμότητες του The Mall

Το The Mall Athens δεν εντάχθηκε στο σχήμα κυρίως επειδή λόγω μεγέθους θα μειωνόταν το ποσοστό του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου, ο οποίος ήθελε να έχει αυξημένη παρουσία στη νέα εταιρεία, όπως επισημαίνουν πρόσωπα που παρακολούθησαν τις συζητήσεις των δύο πλευρών. Το εμπορικό κέντρο, όμως, δεν εντάσσεται και για δύο ακόμα λόγους: Τις διαδικαστικές εκκρεμότητες και το γεγονός πως το 50% της κοινοπραξίας LAMDA Olympia Village ΑΕ (L.O.V.) που ελέγχει το εμπορικό κέντρο ελέγχεται από την HSBC Property Investments Ltd. και δεύτερον, παραμένουν σε εκκρεμότητα οι γνωστές δικαστικές περιπέτειες με τις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Σημειώστε πως η L.O.V. προέβη σε αποπληρωμές ομολογιών συνολικού ποσού 2 εκατ. τον Απρίλιο του 2016, αλλά το υπόλοιπο του ομολογιακού δανείου φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2016, «ενώ συμφωνήθηκε με τους ομολογιούχους δανειστές παράταση μέχρι την 27/07/2017, ώστε μέχρι τότε να οριστικοποιηθεί και ολοκληρωθεί νέα συμφωνία μεσοπρόθεσμης διάρκειας». Στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει και συμφωνία με την HSBC, που της δίνει τη δυνατότητα να ζητήσει πίσω τα χρήματα που επένδυσε στο εμπορικό κέντρο, αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία κάλυψης των απαιτήσεων του ΣτΕ.

Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίες και οι αιχμές της διοίκησης της Lamda για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαδικασιών, ώστε να καλυφθούν οι απαιτήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Όπως επισημαίνεται στον ετήσιο απολογισμό, «λόγω ακριβώς της φύσης των διαπιστωθεισών πλημμελειών, εκτιμάται ότι είναι δυνατή η άρση αυτών, η δε L.O.V έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία που επιβάλλεται μετά την έκδοση της απόφασης. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, η οποία φυσικά προϋποθέτει τη λειτουργική συνδρομή των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών, θα διασφαλιστεί η πλήρης και απρόσκοπτη λειτουργία του Εμπορικού Κέντρου».

Χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Οδυσσέας Αθανασίου υποστήριξε πως η συμφωνία με τη Varde δεν αφορά μόνον στην ισχυροποίηση των ήδη υπάρχοντων εμπορικών κέντρων της Lamda, αλλά τη δημιουργία ενός νέου σχήματος που έχει ως στόχο να κυριαρχήσει στην ανάπτυξη εμπορικών ακινήτων στη χώρα μας. Και τούτο όχι αποκλειστικά μέσω εξαγορών υπάρχοντων εμπορικών κέντρων με ισχυρό brand name, αλλά και με την ανάπτυξη νέων εμπορικών κέντρων.

Η Lamda Malls, όπως αναφέρει ο κ. Αθανασίου, θα εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την ανάπτυξη ακινήτων στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, με τις συνολικές επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα των εμπορικών ακινήτων να εκτιμώνται στα 700 εκατ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda εκτίμησε πως «σε βάθος διετίας, οι επενδύσεις της νεοϊδρυθείσας Lamda Malls μπορεί ακόμη και να τριπλασιαστούν, ενώ σε βάθος πενταετίας να πενταπλασιαστούν, με τη θυγατρική εταιρία να εισάγεται και στο Χρηματιστήριο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v