Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλάκτωρ: Οι νέες μετοχικές ισορροπίες και το ερώτημα για Μπόμπολα

Πρόσθετο ποσοστό 3% της Ελλάκτωρ εξασφάλισαν οι πλευρές Καλλιτσάντση και Κούτρα, μέσω του 10% που πούλησε η Alpha Bank. Τα σενάρια που τροφοδοτεί η αποχή του Λ. Μπόμπολα από τη διαδικασία.

Ελλάκτωρ: Οι νέες μετοχικές ισορροπίες και το ερώτημα για Μπόμπολα

Σε λιγότερο ταραγμένα αλλά εντελώς αχαρτογράφητα νερά πλέει από το βράδυ της Τετάρτης η ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Το αποτέλεσμα του βιβλίου προσφορών που άνοιξε η Alpha Bank για τη διάθεση του 10% των μετοχών του κατασκευαστικού ομίλου, που κατείχε ενεχυριασμένο η τράπεζα από τον επενδυτή Γ. Τζιβέλη, έβαλε τέλος σε έναν κύκλο πολύμηνων διαβουλεύσεων και εντάσεων, έστω και προσωρινά. Άφησε όμως ανοιχτούς λογαριασμούς και κυρίως πολλά ερωτήματα για το μέλλον.

Τα δύο στρατόπεδα που από καιρό έχουν κηρύξει τον ανένδοτο στους κόλπους της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης από τη μία, Δημήτρης Κούτρας (κατείχε περί το 5%) από την άλλη, βγήκαν από τη διαδικασία έχοντας εξασφαλίσει περίπου 3% η κάθε πλευρά. Εκ πρώτης, η έκβαση αυτή ικανοποιεί φαινομενικά όλες τις πλευρές αφού δεν άλλαξε ουσιωδώς ο συσχετισμός των μεταξύ τους δυνάμεων.

Ομως η είδηση βρίσκεται αλλού: Ο μέτοχος με το μεγαλύτερο ποσοστό στον κατασκευαστικό όμιλο, ο Λεωνίδας Μπόμπολας (φωτό) που ελέγχει συνολικά 15% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ήταν παντελώς απών από τη διαδικασία.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Λεωνίδας Μπόμπολας είχε διαμηνύσει πριν μερικούς μήνες στους συνεταίρους του πως είναι πρόθυμος να αποσυρθεί ο ίδιος εντελώς από τη διεκδίκηση του 10% και να μοιραστούν ισόποσα από 5% των μετοχών οι άλλοι μέτοχοι, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας οριστικής ρήξης στον όμιλο. Η πρότασή του τότε είχε ερμηνευτεί ως προσπάθεια τήρησης ίσων αποστάσεων και συμφιλίωσης των συνεταίρων του.

Η αποχή του, όμως, ακόμα και από τη διαδικασία του book building, σε συνδυασμό και με τις πρόσφατες εξελίξεις στις ευρύτερες δραστηριότητες της οικογένειας Μπόμπολα (Πήγασος, MEGA) όπου παρουσιάζεται μία τάση συρρίκνωσης, γέννησε πολλά ερωτήματα κι ακόμα περισσότερα σενάρια. Συγκεκριμένα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που διερωτώνται πλέον μήπως η άρνηση του κ. Λεωνίδα Μπόμπολα να αυξήσει τη συμμετοχή του στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι εκδήλωση μιας γενικότερης στάσης «απόσυρσης» της οικογένειας όχι μόνο από τα media αλλά και από τις κατασκευές.

Η ερμηνεία αυτή ενισχύεται περαιτέρω, αν δει κανείς προσεκτικά πώς διαμορφώνονται πλέον οι μετοχικές ισορροπίες στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Η απόφαση του Λεωνίδα Μπόμπολα να μην πάρει ούτε μία μετοχή από το 10% του ομίλου που διέθεσε η Αlpha Βank, κράτησε καθηλωμένη τη συμμετοχή του στην εισηγμένη, την ίδια στιγμή που οι αδερφοί Καλλιτσάντση αύξησαν το δικό τους ποσοστό από 10% σε λίγο πάνω από 13%, φθάνοντας μια ανάσα από το 15% της οικογένειας Μπόμπολα.

Αν δε λάβει υπόψη του κανείς το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε κατά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, με τους θεσμικούς επενδυτές να αποχωρούν από τη διαδικασία έχοντας αποσπάσει το 40% των μετοχών που διατέθηκαν, αλλά και το γεγονός πως η προσφορά υπερκαλύφθηκε κατά 40%, με το τίμημα να κινείται πολύ κοντά στη χρηματιστηριακή αξία της μετοχής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, δεν αποκλείεται το σίριαλ των μετοχικών ανακατατάξεων στον κατασκευαστικό όμιλο να μας επιφυλάσσει πολλά ακόμα επεισόδια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v